13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα καταθλιπτικά φαβορί και η αδιαφορία των Όσκαρ 2021

Εδώ και λίγες ημέρες, η ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων σημαντικών βραβείων (βλέπε Χρυσές Σφαίρες και SAF Wards) έχει σημάνει και επίσημα την έναρξη της Οσκαρικής περιόδου. Μιας ιδιαίτερης –ομολογουμένως- περιόδου εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού που συνεχίζει να αναβάλλει κινηματογραφικές παραγωγές και πρεμιέρες, να κρατά τα σινεμά ερμητικά κλειστά, αλλά και τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (όπως και όλο τον κόσμο) κολλημένα μέσα στο σπίτι. Έτσι, κυριαρχεί μία αδιαφορία απέναντι στα φαβορί των Όσκαρ 2021 από την Ακαδημία.

όσκαρ 2021 φαβορί

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότι υπό αυτές τις συνθήκες, τα μέλη που θα βγάλουν τις τελικές υποψηφιότητες, θα είχαν για πρώτη φορά ακόμα περισσότερο χρόνο από όσο θα επιθυμούσαν ώστε να παρακολουθήσουν ένα πλήθος ταινιών. Τα πράγματα όμως είναι λίγο διαφορετικά. Στην πραγματικότητα οι ταινίες είναι λιγότερες από ποτέ και αντιστρόφως ανάλογη με την απάθεια των μελών.

Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζεται από την Ακαδημία «Ο μεγαλύτερος υποψήφιος των φετινών Όσκαρ είναι η αδιαφορία!», ενώ κάποια μέλη σημειώνουν πως φέτος δεν πρόκειται να ψηφίσουν. Και αν αναρωτιέστε γιατί συμβαίνει αυτό, η εξήγηση ακολουθεί ευθύς αμέσως.

Όπως όλοι γνωρίζουμε πολλές από τις ταινίες που θα βλέπαμε στις φετινές υποψηφιότητες ανέβαλαν την πρεμιέρα τους μέχρι τα (αμερικανικά) σινεμά να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους. Άλλες παραγωγές κυκλοφόρησαν απευθείας σε καλωδιακό κανάλι ή κάποια πλατφόρμα streaming. Όμως δεν είναι μόνο αυτά. Σχεδόν όλες οι ταινίες που θα δούμε στις φετινές υποψηφιότητες είναι «ζοφερές», «δυσοίωνες» και σε «κάνουν να θέλεις να κόψεις τις φλέβες σου», όπως τις χαρακτηρίζουν τα ίδια τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας.

Τα καταθλιπτικά φιλμ του 2020

Και δυστυχώς δεν κάνουν λάθος. Μπορεί στα Όσκαρ να συνηθίζουμε να βλέπουμε «βαριές» ταινίες και «καταθλιπτικά φιλμ», όμως ποτέ δεν λείπει η χαρά και η αισιόδοξη εκδοχή στον αντίποδα. Θυμηθείτε τα «La La Land» του 2016 ή το «Little Women» του 2019 που όχι μόνο είχαν την ικανότητα να φτιάξουν τη διάθεση του θεατή, αλλά κατάφεραν να φύγουν από τη λαμπερή τελετή κερδισμένα.

pieces of a woman, φαβορί για τα όσκαρ

Όλα αυτά συνέβαιναν τα προηγούμενα χρόνια, διότι φέτος δεν βλέπουμε το ίδιο. Αρκεί μόνο να σας αναφέρουμε μερικούς τίτλους φετινών ταινιών που ελπίζουν σε ένα χρυσό αγαλματίδιο για να καταλάβετε: Από το «The Father» που αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου που μάχεται με την άνοια, μέχρι το «Pieces of a Woman», το «Mank» ή το «The Life Ahead». Και από το «The Mauritanian» και το μετα-αποκαλυπτικό «The Midnight Sky» μέχρι τα «I’m Your Woman» και «News of the World» όπου μια γυναίκα ή ένας άνδρας αντίστοιχα με ένα παιδί τρέχουν να σωθούν από τους δολοφόνους τους, το σκοτάδι απλώνεται στην καρδιά του θεατή αλλά και του ψηφοφόρου της Ακαδημίας. Συνεπώς, για την Ακαδημία η αδιαφορία προς αυτά τα φαβορί των Όσκαρ 2021 είναι μονόδρομος.

Η “σκληρή” θεματολογία

Και αν οι παραπάνω τίτλοι δεν σας πείθουν, τότε ίσως το κάνει το φαβορί των φετινών βραβείων, το μοναχικό «Nomadland» ή το καυστικό πολιτικό θρίλερ «The Trial of the Chicago 7». Όπως και η ρατσιστική βία και η ξενοφοβία που καυτηριάζεται στα «Ma Rainey’s Black Bottom» και «Minari». Δεν ξεχνάμε βέβαια και τον βετεράνο από τον πόλεμο του Βιετνάμ ο οποίος πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και παλεύει με τους δαίμονες του στο «Da 5 Bloods» ή το νεαρό ντράμερ που χάνει την ακοή του στο «Sound of Metal».

soul pixar

Μέχρι και η ταινία κινουμένων σχεδίων της Pixar «Soul» θα μας φέρει αντιμέτωπους με το θάνατο, την κόλαση και τη μετά θάνατον ζωή. Ασφαλώς και ουδεμία από τις προαναφερθείσες ταινίες δεν μπορεί να αμφισβητηθεί για την ποιότητα και την αξία της. Οι περισσότερες είναι κάτι παραπάνω από εξαιρετικές.

Όσκαρ 2021: Ο λόγος για την αδιαφορία ως προς τα φαβορί

Ας εστιάσουμε όμως στη θεματολογία όλων των παραπάνω και θα αντιληφθούμε το λόγο που τα μέλη της Ακαδημίας, είναι τόσο απρόθυμα να παρακολουθήσουν και να ψηφίσουν τις «σκοτεινές» αυτές ταινίες σε μία ήδη τόσο ζοφερή και απαισιόδοξη πραγματικότητα που βιώνουμε όλοι ελέω κορονοϊού. Η κούρσα των Όσκαρ συνηθίζει να αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα. Και η σημερινή είναι όντως άθλια όλο τον τελευταίο χρόνο. Μέχρι σήμερα μια παγκόσμια πανδημία έχει σκοτώσει σχεδόν μισό εκατομμύριο Αμερικανούς και έχει αναγκάσει τους υπόλοιπους να ζουν περιορισμένοι και απομονωμένοι.

ma rainey's black bottom όσκαρ

Η αμερικανική κοινωνία έχει βιώσει επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις αστυνομικής βίας που οδήγησαν σε αιματηρές διαμαρτυρίες και λεηλασίες. Ένας απρόβλεπτος (πρώην) Αμερικανός Πρόεδρος αμφισβήτησε (και συνεχίζει να το κάνει) την ήττα του στις εκλογές και στη συνέχεια υποκίνησε μία βίαιη εξέγερση άνευ προηγουμένου. Αγαπημένες προσωπικότητες όπως ο Κόμπι Μπράϊαντ και ο Τσάντγουικ Μπόουζμαν «έφυγαν» τόσο νέοι και αναπάντεχα σοκάροντας την παγκόσμια κοινή γνώμη. Τα Όσκαρ φυσικά θα συνεχιστούν.

Το Hamilton που κλέβει τις εντυπώσεις

Όμως αναρωτιέται κανείς ψηφοφόροι επέλεγαν φέτος να τα αποφύγουν αφού και τα πιο ανάλαφρα φιλμ όπως τα «The Prom», «Borat Subsequent Moviefilm» και «Palm Springs» φλερτάρουν έντονα με τις κοινωνικοπολιτικές και υγειονομικές κρίσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Αμερική. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως το μοναδικό φιλμ που πραγματικά ενθουσίασε την Ακαδημία φέτος ήταν το βραβευμένο με Tony, «Hamilton». Ωστόσο, αν και προσφέρει μια αχτίδα φωτός και μία νότα αισιοδοξίας για το μέλλον, το φιλμ έχει τεθεί εκτός οσκαρικής κούρσας καθώς τεχνικά δεν θεωρείται κινηματογραφική ταινία.

Τα μέλη της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά. Θα πρέπει να προσπεράσουν αυτή την αδιαφορία ως προς τα φαβορί και να ψηφίσουν τις καλύτερες υποψηφιότητες για τα Όσκαρ 2021.Οι τελικές υποψηφιότητες για τα Βραβεία θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου, ενώ η διεξαγωγή της τελετής έχει μεταφερθεί για τις 25 Απριλίου.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ