18.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Σον Κόνερι: Ήταν είναι και θα είναι ο James Bond

Ο Σον Κόνερι ήταν είναι και θα είναι η πρώτη και η κορυφαία μορφή του James Bond.

Ως James Bond θεωρήθηκε όχι μόνο πρώτος αλλά και ο καλύτερος και ο τρόπος που έλεγε πάντα στην αρχή τη φράση «My name is Bond, James Bond» έχει μπει σε κάθε compilation κορυφαίων κινηματογραφικών στιγμών και είναι μια ατάκα που έχει γράψει ιστορία.

o sean connery ως james bond και η aston martin του

Πριν 10 χρόνια ο Steven Spielberg σκεφτόταν να γυρίσει άλλον έναν Indiana Jones, τον 5ο κατά σειρά και πρότεινε στον Sean Connery να παίξει τον πατέρα του ήρωά του, όπως τον είχε παίξει και στην 3η ταινία της σειράς το 1989 «Ο Indiana Jones και η τελευταία σταυροφορία». Εκείνος τον ευχαρίστησε αλλά του δήλωσε πως αποφάσισε να σταματήσει το σινεμά και κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα και να απολαύσει όσα χρόνια του μένουν μαζί με τη γυναίκα του χωρίς να δουλεύει. Ο Σον Κόνερι έφυγε σήμερα στα 90 του χρόνια, 10 χρόνια μετά…

Ενδιαφέρουσα περίπτωση ο Σον Κόνερι

Κουράστηκε πολύ, δεν του προσφέρθηκαν και τόσο πολύ τα πράγματα όσο θα νόμιζε κανείς, αλλά τελικά πέτυχε ό,τι ήθελε, όπως το ήθελε και όπως του άξιζε. Πάντως τίποτα δεν ήταν εύκολο για αυτόν…

Ο Thomas Connery, όπως ήταν το όνομα του, γεννήθηκε στο Εδιμβούργο της Σκωτίας το 1930, γιος ενός φορτηγατζή και μια υπηρέτριας. Παράτησε το σχολείο στα 15 του και μέχρι τα 21 του κατατάχτηκε στο Βρετανικό ναυτικό, έκανε διάφορες δουλειές, από χτίστης έως ναυαγοσώστης και από μποντιμπιλντεράς που συμμετείχε σε διαγωνισμούς όπως ο Mr Universe αντιπροσωπεύοντας τη Σκωτίας έως μοντέλο για αντρικά μαγιό.

sean connery νέος

Ψηλός, όμορφος, ανδροπρεπής, γυμνασμένος, φαίνεται πως κάποιοι είδαν κάποιο ταλέντο πάνω του γιατί στα 21 του ανέβηκε πρώτη φορά τη σκηνή του θεάτρου στο Λονδίνο στο μιούζικαλ “South Pacific” ως μέλος της χορωδίας.

Τα βήματα του Σον Κόνερι στην επιτυχία

Από το 1951 έως το 1962 προσπάθησε κάνοντας μικρά βήματα, αλλά σταθερά στο θέατρο, στο σινεμά και στην τηλεόραση. Μάλιστα από ότι λένε τη μεγάλη ώθηση προς το θέατρο του την έδωσε ο δικός μας Μίνος Βολανάκης του οποίου από νωρίς το όνομα στο βρετανικό θέατρο είχε ξεχωρίσει και ήξερε να διακρίνει και να προωθεί τα πραγματικά ταλέντα ακόμα και αν προέρχονταν από πολύ χαμηλά. Άλλωστε, όταν πριν κάποια χρόνια είχε έρθει στην Αθήνα, είχε ρωτήσει για το Μίνο Βολανάκη αλλά ο Μίνος είχε φύγει πια από τη ζωή.

Τα μικρά μικρά βήματα δε σε πάνε αμέσως στην κορυφή, ούτε σε κάνουν εύκολα να ξεχωρίσεις αλλά είναι σταθερά και αυτό είναι πολύ σημαντικό…

Ο Σον Κόνερι ως James Bond

Το 1962 λοιπόν, η ζωή και η τύχη του χαμογέλασαν μαζί και του έδωσαν στα χέρια ένα εισιτήριο προς την αθανασία, τον ρόλο του Βρετανού μυστικού πράκτορα James Bond στην πρώτη ταινία της σειράς του παραγωγού Αλμπέρ Μπρόκολι, βασισμένες στα βιβλία του Ίαν Φλέμινγκ, τον πιο συναρπαστικό πράκτορα όλων των εποχών.

Ο «Δόκτωρ Νο» το 1962 έκανε πάταγο και τον πέταξε αμέσως στην κορυφή της δημοσιότητας, ακολούθησε το «Από τη Ρωσία με αγάπη» το ‘63, ο «Χρυσοδάκτυλος» το ’64, το «Thunderbolt» το ’65, το «Ζεις μονάχα δυό φορές» το ’67 και εκεί είπε να σταματήσει γιατί φοβήθηκε την απόλυτη τυποποίηση που έτσι και αλλιώς είχε επέλθει.

ο sean connery στο τηλέφωνο

Οι παραγωγοί βρήκαν τον George Lazenby και το 69 η ταινία «Στην υπηρεσία της αυτής μεγαλειότητος» που ήταν η μεγαλύτερη αποτυχία ταινίας James Bond από όλη τη σειρά και έτσι ο Connery επέστρεψε για μια ακόμα ταινία το 1971 το «Τα διαμάντια είναι παντοτινά» το 1971. Το είχε δηλώσει και πριν και κατά τη διάρκεια πως για αυτό έχει τελειώσει η ιστορία του James Bond διότι ήταν αποφασισμένος να κάνει και άλλα πράγματα στην καριέρα του, όμως το 1983 επέστρεψε για μια τελευταία φορά στο ρόλο που τον έκανε superstar και μύθο παγκοσμίως με την ταινία που είχε το συμβολικό τίτλο «Ποτέ μην ξαναπείς ποτέ ξανά»

Ως James Bond θεωρήθηκε όχι μόνο πρώτος αλλά και ο καλύτερος

Ο τρόπος που έλεγε πάντα στην αρχή τη φράση «My name is Bond, James Bond» έχει μπει σε κάθε compilation κορυφαίων κινηματογραφικών στιγμών και είναι μια ατάκα που έχει γράψει ιστορία. Είχα πάντως την εξυπνάδα πάντα και κατά τη διάρκεια που γύριζε τους James Bond αλλά και μετά να παίζει και σε ταινίες σημαντικών σκηνοθετών και πράγματα που δεν είχαν και πολύ σχέση με τον ήρωα που τον έκανε διάσημο.

Ας θυμηθούμε την παρουσία του στην ταινία Marnie του Hitchcock το 1964, στο «Έγκλημα στο Orient Express» το ’74, στο αριστουργηματικό «Ο άνθρωπος που θα γινόταν βασιλιάς» του John Huston το ’75, ο «Άνεμος και το λιοντάρι» το ’75, η «Γέφυρα του Άρνεμ» το ’73, το «Όνομα του ρόδου» το ’86 και βέβαια να μη ξεχάσουμε τους «Αδιάφθορους» που του χάρισαν το Όσκαρ 2ου αντρικού ρόλου το ’87 και που σίγουρα ήταν η κορυφαία στιγμή στη μετά Bond εποχή του, μια και επιτέλους είχε καταφέρει να πείσει τους συναδέλφους του πάνω από όλα και όλους τους υπόλοιπους πως είναι δεν μια σπουδαία ηρωική μορφή του σινεμά αλλά ένας πραγματικός ηθοποιός…

Ο Σον Κόνερι ήταν είναι και θα είναι o James Bond

Ο Σον Κόνερι ήταν είναι και θα είναι η πρώτη και η κορυφαία μορφή του James Bond και συγχρόνως έπαιξε σχεδόν σε κάθε είδους ταινία, από blockbuster μέχρι καλλιτεχνικές ταινίες δίνοντας σε κάθε μια από αυτές τον καλύτερο του εαυτό. Γύρισε και ντοκιμαντέρ, έκανε και τηλεόραση, έπαιξε και στο θέατρο βεβαίως, φροντίζοντας κάθε φορά ό,τι και αν ήταν αυτό που έκανε να μη του χαρίζει μόνο το όνομα του, τη λάμψη του ή το ωραίο παρουσιαστικό του, αλλά και την ψυχή του.

Έκανε δύο γάμους, τον πρώτο με την Diane Cilento από το ’62 μέχρι το ’73 και το δεύτερο με τη Micheline Roquebrune από το ’75 μέχρι το φινάλε του. Με την πρώτη απέκτησε ένα γιο, το Jason Connery το ’63 ενώ δε δίστασε να προσφέρει το κύρος της παρουσίας του σε ανά τον κόσμο εκθέσεις ζωγραφικής της δεύτερης συζύγου του η οποία δεν ήταν να πει κανείς και σπουδαία καλλιτέχνης, προφανώς για να της δώσει τη χαρά…

Όταν είχε έρθει μια ανάλογη έκθεση στην Αθηναϊδα πριν 20 περίπου χρόνια, καλεσμένος της Μαριλένας Μαμιδάκη και του συζύγου της Νάσου Κοκκινέα ήταν ένα θαύμα να τον βλέπεις, να την έχει συνέχεια αγκαλιά παρόλη την… μεγάλη διαφορά ύψους τους. Μάλιστα τότε είχε ηχογραφήσει και ένα ποίημα του Καβάφη στα αγγλικά το οποίο είχε κυκλοφορήσει σε CD για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

sean connery σε μεγάλη ηλικία

Ο Σον Κόνερι ήταν μια πραγματικά ξεχωριστή μορφή του σινεμά

Γενικά αυτή η απόλυτα ηρωική μορφή με την εντυπωσιακή εμφάνιση δεν έχει ακουστεί σε ιδιαίτερες ερωτικές παρασπονδίες, σκάνδαλα κ.λπ. κ.λπ.

Φανατικός Σκωτσέζος, σε επίσημες εκδηλώσεις πήγαινε πάντα με το κιλτ του και όταν χρειάστηκε μίλησε ανοιχτά και δυνατά για αυτήν…

Ο Σον Κόνερι σαν προσωπικότητα δεν είχε καμία σχέση με τον ήρωα που μοναδικά δημιούργησε ήταν όμως μια πραγματικά ξεχωριστή μορφή του σινεμά. Ήταν ένας μεγάλος σταρ, ήταν και ένας εξαιρετικός ηθοποιός…

Πάνω από όλα όμως τελικά, ΗΤΑΝ Ο JAMES BOND…

Καληνύχτα κύριε Bond…

Δείτε επίσης περισσότερα για τον Σον Κόνερι.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ