The Notebook - ερωτικές σκηνές και Covid-19 κινηματογράφος

Πώς ο Covid-19 αλλάζει τις ερωτικές σκηνές στον κινηματογράφο

Ένα γεγονός που έχει προβληματίσει αρκετά, τόσο παραγωγούς, όσο και το κοινό, είναι κατά πόσο θα επηρεαστούν οι ερωτικές σκηνές στις ταινίες, από τη στιγμή, μάλιστα, που όλος ο κινηματογράφος έχει αλλάξει ριζικά, λόγω Covid-19.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει την σκηνή επανασύνδεσης στο The Notebook, ειδικά όταν η Allie έτρεξε στην αγκαλιά του αγαπημένου της Noah. Το έντονο πάθος τους, ήταν η αιτία για να γίνει αυτή η ταινία μοναδική. Οι ερωτικές σκηνές του ζευγαριού, και η χημεία τους σε κάθε φιλί και άγγιγμα, έκαναν το The Notebook από τις πιο κλασικές κι αγαπημένες ρομαντικές ταινίες του σινεμά.

σκηνή από το Notebook ταινία - Allie Noah φιλί με παγωτό

Πώς θα ήταν όλες αυτές οι σκηνές, αν γυρίζονταν υπό τις σημερινές συνθήκες; Θα βλέπαμε το ζευγάρι να έρχεται τόσο κοντά, ή οι στιγμές πάθους θα περιορίζονταν σε έναν χαιρετισμό με το άγγιγμα των αγκώνων, από απόσταση;

Πόσο σημαντικές είναι οι ερωτικές σκηνές στις ταινίες;

Παρόμοιες σκηνές, όπως αυτές στο The Notebook, χτίζουν, σε τεράστιο βαθμό, τις ρομαντικές ταινίες. Παρόλα αυτά, η πανδημία και ο φόβος για την εξάπλωση του ιού, κάνει πολλούς παραγωγούς, σκηνοθέτες, σεναριογράφους, συγγραφείς και showrunners να κάνουν σημαντικές αλλαγές στα σχέδιά τους.

la la land στιγμίοτυπο από την ταινία σκηνή χορού

Όπως ανέφερε σε μια συνέντευξή της η σεναριογράφος παραγωγών, όπως το Ugly Betty, το Gilmore Girls και το Love Victor, εξακολουθεί να θέλει να γράψει για ερωτικές σκηνές. Μάλιστα, τονίζει πως είναι πολύ σημαντικές σε ένα έργο και δεν πρέπει να αγνοούνται από το Hollywood.

“Θα μου φαινόταν πολύ λυπηρό να μη μπορούμε να εντάξουμε στις ρομαντικές ταινίες, ερωτικές σκηνές. Ωστόσο, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα αυτό και να το εντάξουμε, ως κομμάτι της ιστορίας. Για παράδειγμα, μπορεί όταν γνωρίζαμε κάποιον και αισθανόμασταν έλξη για αυτόν, να τον φιλούσαμε αμέσως. Σε αυτές τις μέρες, σε αυτές τις εποχές, καλύτερα ας ξεκινήσουμε από μια απλή συνομιλία”, Sheila R. Lawrence.

Εάν εντάξουμε τον κορονοϊό στις ταινίες και εφόσον αντί για φιλί, ανοίξει μια συζήτηση από απόσταση, τότε αυτή η συζήτηση σίγουρα θα πρέπει να πηγάζει από την καθημερινότητα, η οποία θέτει από μόνη της, ως επίκεντρο, τον ιό Covid – 19.

Η αντίθετη όψη του νομίσματος

Υπάρχουν συγγραφείς και σεναριογράφοι που θεωρούν πως οι ερωτικές σκηνές δεν αποτελούν τόσο σημαντικό παράγοντα για την διεκπεραίωση μιας ταινίας. Επομένως, δεν μπορούν να επηρεαστούν από τον Covid-19. Όπως είχε αναφέρει σχετικά με αυτό το θέμα η ηθοποιός Jen Kirkman, πλέον, υπάρχουν αρκετοί “ψίθυροι” στην βιομηχανία της showbiz, σχετικά με το ποια σενάρια είναι ικανά να πραγματοποιηθούν, λόγω των συνθηκών. Και, φυσικά, είναι λογικό πως επιλέγονται τα πιο “εύκολα”.

one day σκηνή ταινίας: ερωτικές σκηνές και Covid-19 κινηματογράφος

Τι σημαίνει αυτό; Ο κορονοιός, πράγματι μπορεί να έχει αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο εργάζονται ορισμένες παραγωγές. Ωστόσο, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξεις την οπτική ενός συγγραφέα. ” Κανείς δε θα αφήσει να παρέμβει η πανδημία στο έργο του. Οι σεναριογράφοι, θα συνεχίσουν να δημιουργούν ό, τι αισθάνονται υποχρεωμένοι να δημιουργήσουν” – Jen Kirkman.

Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως όταν κάτι δημιουργείται με σκοπό την άμεση πώληση, πρέπει να είναι αρκετά σύμφωνο με τις ανάγκες του αγοραστή, για εκείνη τη χρονική στιγμή. Από την άλλη, όταν κάτι γράφεται, αγοράζεται και ξεκινάει η διαδικασία προσαρμογής στα δεδομένα μιας ταινίας, αυτό ίσως πάρει και χρόνια. Ποιος όμως μπορεί να εγγυηθεί την οριστική απαλλαγή από την πανδημία;

Κινηματογράφος: Παλιομοδίτικα μέτρα κατά του Covid-19 για τις ερωτικές σκηνές

Πολλοί παραγωγοί και σκηνοθέτες υποστηρίζουν, πως ο κινηματογράφος μπορεί να υποστηρίξει ερωτικές σκηνές, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του Covid-19. Μάλιστα, πολλοί δε δίστασαν να αναφερθούν σε old – school μεθόδους, κατά τις οποίες οι χαρακτήρες θα μπορούν να διατηρήσουν αυτή τη ρομαντική και σεξουαλική ένταση, κρατώντας, παράλληλα, μια ασφαλή κοινωνική απόσταση.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί μια μέθοδος, που είδαμε αρκετά σε ταινίες εποχής του 1950. Η σκηνή των ηθοποιών σταματούσε ακριβώς λίγο πριν την πράξη, αφήνοντάς τη να εννοηθεί στο μυαλό των θεατών. Τότε – με ηθοποιούς όπως τους James Dean, Marilyn Monroe και Audrey Hepburn – οι σκηνές σεξ ήταν υπερβολικά σκανδαλώδεις για το Hollywood. Επομένως, κόβονταν.

365 μέρες στιγμίοτυπο από την ταινία με το σήμα του κορονοιου - ερωτικές σκηνές και Covid-19 κινηματογράφος

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί και με τις ερωτικές σκηνές σε περιόδους Covid- 19. Αυτό σημαίνει πως, οι ηθοποιοί θα μπορούσαν να έρθουν αρκετά κοντά (ως ένα σημείο) και μετά η κάμερα να εστιάσει, για παράδειγμα, στο τζάκι, που καίει όσο εκείνοι συνευρίσκονται. Τα υπόλοιπα; Απλώς εννούνται.

Είναι μια παλιομοδίτικη τεχνική, αλλά η Rachel Flesher – η οποία συντονίζει σκηνές για σειρές όπως το GLOW και το Never Have I Ever – πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επανέλθει. Συγκεκριμένα, αναφέρει σε μια συνέντευξή της πως, “Το κοινό έχει εξαιρετική φαντασία. Μπορεί να συμπληρώσει τα κενά, χωρίς να το κάνουν οι ηθοποιοί”.

Οι γωνίες της κάμερας μπορεί να αποδειχθούν πολύ σημαντικές

Ένας ακόμη τρόπος για να μη μείνει ο κινηματογράφος χωρίς ερωτικές σκηνές, λόγω Covid- 19, είναι οι τεχνικές της κάμερας. Υπάρχουν ειδικές τεχνικές με τις γωνίες μιας κάμερας, οι οποίες χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα, όταν ο σκηνοθέτης θέλει να προσαρμόσει τα χτυπήματα σε σκηνές βίας και μάχης.

Ο κινηματογραφιστής Flesher είχε εξηγήσει σχετικά με αυτή την τεχνική: “Είναι κάτι που δε χρησιμοποιείται μόνο στις σκηνές μάχης, με το να κρύβεις και να προσαρμόζεις τα χτυπήματα. Έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές και σε σκηνές σεξ. Αντίστοιχα, με λίγη προσπάθεια, μπορούμε να πετύχουμε και το φιλί”.

Αυτό σημαίνει, πως οι ηθοποιοί δε χρειάζεται να έρχονται καν κοντά. Οι γωνίες της κάμερας θα ευνοούν το set, με το να δείχνουν το ζευγάρι αρκετά κοντά και έτοιμο να φιληθεί. Από εκεί και πέρα, όλα πάλι βρίσκονται στη φαντασία του κοινού.

Ο Bradley Bell, executive producer της σαπουνόπερας The Bold and the Beautiful, είπε στο Hollywood Reporter ότι σκοπεύουν να γυρίσουν ερωτικές σκηνές με τους ηθοποιούς σε απόσταση 8 μέτρων – ή ίσως να μην βρίσκονται καν στο ίδιο δωμάτιο την ίδια στιγμή!

“Θα τραβήξουμε τη μία πλευρά του ζευγαριού σε μια ρομαντική σκηνή στο δωμάτιο, αλλά εστιάζοντας σε ένα σημείο πολύ κοντά τους. Στη συνέχεια, θα τραβήξουμε το άλλο σημείο που θα είναι ο καθένας μόνος του. Όλα αυτά θα ενωθούν σε ένα υπέροχο μοντάζ και οι θεατές θα βλέπουν ένα ζευγάρι έτοιμο να φιληθεί” -Bradley Bell.

Σημαντικός αρωγός τα Covid – Tests

Η προφανέστατη λύση (αλλά και κάπως κουραστική σαν διαδικασία), είναι τα συνεχόμενα tests. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν στο set κάθε μέρα αρκετά tests, για να επιβεβαιώνεται τακτικά η απουσία του κορονοιού στον χώρο των γυρισμάτων. Βέβαια, η διαδικασία των καθημερινών και συνεχόμενων τεστ είναι κουραστική, χρονοβόρα και ακριβή. Ωστόσο, έχει ήδη εφαρμοστεί σε πολλές παραγωγές.

Love - Gaspar Noe: Σκηνή από την ταινία - ερωτικές σκηνές και Covid 19 κινηματογράφος

Τον περασμένο μήνα, ο chief content officer της πλατφόρμας του Netflix, Ted Sarandos, αποκάλυψε σε μια συνέντευξη, ότι για το δράμα της Νότιας Κορέας “Move to Heaven”, καθώς και για τη ρομαντική σειρά “Love Alarm”, όλοι οι ηθοποιοί και οι συντελεστές, ελέγχουν τακτικά τις θερμοκρασίες τους.

Αντίστοιχα, στην Ισλανδία- όπου τα τεστ είναι διαθέσιμα, ακόμη και για άτομα που δεν εμφανίζουν συμπτώματα – όλοι όσοι εργάζονταν στη σειρά επιστημονικής φαντασίας “Katla”, δοκιμάστηκαν για Covid- 19, προτού συνεχιστεί η μαγνητοσκόπηση. Επιπλέον, όλοι όσοι δούλεψαν για το “Love and Anarchy” στο Netflix, μπήκαν από μόνοι τους σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 ημέρες, πριν από τα γυρίσματα.

Πάνω από όλα, η ασφάλεια

Ο κινηματογράφος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, λόγω του Covid-19 και μία από αυτές είναι και οι ερωτικές σκηνές. Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο για μια παραγωγή να προχωρήσει σε έντονες σκηνές σεξ, από τη στιγμή που ο κίνδυνος της πανδημίας έχει φτάσει στο κόκκινο. Μάλιστα, ακόμα και όλα τα μέτρα να τηρηθούν, μαζί με τις αποστάσεις και τεστ, ο κόσμος πάντα θα είναι καχύποπτος σχετικά με το πως έγιναν τα γυρίσματα και αν όλο αυτό είναι σωστό.

Black Desires σειρά Netflix στιγμιότυπο

Είναι σίγουρο, πως ολόκληρες παραγωγές θα δοκιμάζονται καθημερινά, προκειμένου να βγάλουν το αποτέλεσμα που επιθυμούν, παρά τις δυσκολίες του κορονοϊού. Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, οι “σέξι” σκηνές δεν είναι το άλφα και το ωμέγα σε μια ρομαντική ταινία. Μπορεί μια ταινία να δείξει τον ρομαντισμό, χωρίς ερωτικές σκηνές. Από την άλλη όμως, οι σκηνές αυτές είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο που έχουν αγαπήσει τόσο οι παραγωγές, όσο και το κοινό.

Δείτε επίσης:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ακολούθησε το YouFly στο Google News! Live όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό, με την υπογραφή του youfly.comAbout Ιωάννα Παναγιώτη

Ιωάννα Παναγιώτη
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερη αδυναμία μου αποτελούν τα βιβλία, η μουσική, οι ταινίες το θέατρο και τα ταξίδια. Έχω ασχοληθεί με την αρθρογραφία, τα social media, τις δημόσιες σχέσεις, τα events και ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο & το θέατρο. Κυνηγώ οτιδήποτε δημιουργικό θα μου προσφέρει εφόδια, γνώσεις και πλούσιες εμπειρίες. Μου αρέσει να εκφράζω τις σκέψεις μου στο χαρτί και να γνωρίζω νέους ανθρώπους!
Copy link
Powered by Social Snap