23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: 5 ταινίες που υμνούν τη γυναικεία δύναμη

Ο κινηματογράφος, όπως και κάθε μορφή Τέχνης, έχουν αντλήσει έμπνευση και παράλληλα έχουν εξυμνήσει τη γυναικεία φύση δημιουργώντας αριστουργήματα αλλά και παραδίδοντας μαθήματα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, θυμόμαστε πέντε εμβληματικές ταινίες που αποτελούν ύμνο στη γυναικεία δύναμη.

Σε κολάζ ταινίες για την παγκόσμια ημέρα γυναίκας

Λίγα λόγια για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. το 1977 Με την πρωτοβουλία αυτή, οι γυναίκες σε όλες τις χώρες του πλανήτη γιορτάζουν τα δικαιώματα των γυναικών σε ανάμνηση της 8ης Μαρτίου του 1857 όταν εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη πραγματοποίησαν μια μεγάλη κινητοποίηση διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και δικαίωμα ψήφου.

Συγκεκριμένα, ως εορτασμός καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Κλάρας Ζέτκιν κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς. Η Ημέρα της Γυναίκας για πρώτη φορά γιορτάστηκε το 1911 και αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση για την υποστήριξη της ισότητας και της θέσης της γυναίκας μέσα στην κοινωνία.

Πέντε δυναμικές ηρωίδες της μεγάλης οθόνης

Επιλέγουμε πέντε (από τις δεκάδες) ταινίες που αξίζει να δείτε έστω μία φορά στη ζωή σας. Γυναικείοι ρόλοι-πρότυπα που παραδίδουν μαθήματα και στέλνουν τα δικά τους μηνύματα.

Η Σιδηρά Κυρία (The Iron Lady), 2011

Ένα πορτραίτο της Μάργκαρετ Θάτσερ, της πρώτης και μοναδικής γυναίκας πρωθυπουργού της Βρετανίας. Μια από τις πιο διάσημες και με μεγάλη επιρροή γυναίκες του 20ου αιώνα, η «Σιδηρά Κυρία» Μάργκαρετ Θάτσερ, έρχεται από το πουθενά για να σπάσει τους φραγμούς του φύλου και της κοινωνικής τάξης, και να επικρατήσει σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο. Στον ρόλο της Θάτσερ, η πάντα εξαιρετική Μέριλ Στριπ η οποία τιμήθηκε με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της. Τη σκηνοθεσία έχει υπογράψει η Φιλίντα Λόιντ.

Στιγμιότυπο από την ταινία Σιδηρά Κυρία

Φρίντα (Frida), 2002

H Τζούλι Τέιμορ σκηνοθετεί τη Σάλμα Χάγιεκ στη βιογραφική ταινία για τη ζωή της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο. η Φρίντα Κάλο έζησε μια δύσκολη και ασυμβίβαστη ζωή. Υπήρξε άνθρωπος με έντονη πολιτική συνείδηση, ζωγράφος που σημάδεψε το χώρο της αλλά και γυναίκα που διατήρησε μια προκλητική στάση στην ερωτική της ζωή. Για την ερμηνεία της η Χάγιεκ ήταν υποψήφια για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου.

Σε φωτογραφία η ηθοποιός που υποδύεται την Φρίντα Κάλο στην ομώνυμη ταινία

Έριν Μπρόκοβιτς (Erin Brockovich), 2000

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία που άφησε εποχή στα δικαστικά χρονικά των ΗΠΑ. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Έριν Μπρόκοβιτς και το δικαστικό αγώνα εναντίον της αμερικανικής εταιρίας Pacific Gas and Electric Company (PG&E). Στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής της, άφραγκη, άνεργη και δίχως προοπτικές, μια λαϊκή κοπέλα προσλαμβάνεται σε δικηγορικό γραφείο για να αρχειοθετεί υποθέσεις.

Η Έριν Μπρόκοβιτς την οποία υποδύεται η Τζούλια Ρόμπερτς

Εκεί, ανακαλύπτει τυχαία ότι τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι μιας μικρής πόλης, οφείλονται στο νερό, το οποίο έχει μολυνθεί από τα απόβλητα κάποιας πολυεθνικής. Η Τζούλια Ρόμπερτς ως Έριν Μπρόκοβιτς απέσπασε Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου. Τη σκηνοθεσία έχει υπογράψει ο Στίβεν Σόντεμπεργκ. Από τις καλύτερες ταινίες, που υμνεί την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας.

Million Dollar Baby, 2004

Κλιντ Ίστγουντ (μπροστά και πίσω από την κάμερα), Χίλαρι Σουάνκ και Μόργκαν Φρίμαν σε μια ταινία που κέρδισε τέσσερα Όσκαρ: Καλύτερης Ταινίες, Σκηνοθεσίας (Ίστγουντ), Α’ Γυναικείου Ρόλου (Σουάνκ) και Β’ Ανδρικού Ρόλου (Φρίμαν). Ο Φράνκι Νταν (Κλιντ Ίστγουντ) πέρασε όλη του τη ζωή ως μάνατζερ και προπονητής σε μερικούς από τους καλύτερους πυγμάχους που πέρασαν ποτέ από τα ρινγκ.

Σκηνή από την ταινία Million Dollar Baby, ταινίες για την ημέρα γυναίκας

Η πλήρης αποξένωσή του Φράνκι με την κόρη του, του έχει στοιχίσει ακριβά, τόσο ώστε να μην αφήνει τον εαυτό του να δεθεί συναισθηματικά με οποιονδήποτε για αρκετό καιρό. Ο μόνος φίλος που έχει κρατήσει, είναι ο Σκραπ (Μόργκαν Φρίμαν), ένας πρώην μποξέρ που έχει αναλάβει να φροντίζει το γυμναστήριό του.

Η Μάγκι Φιτζέραλντ (Χίλαρι Σουάνκ) ποτέ δεν είχε πολλά στη ζωή της, έχει όμως κάτι που ελάχιστοι άνθρωποι κατέχουν: ξέρει τι θέλει και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα για να το αποκτήσει. Σε μία ζωή γεμάτη αντιξοότητες, η Μάγκι έχει κάνει μεγάλο δρόμο στηριζόμενη μόνο στο ωμό της ταλέντο, την ακλόνητη αυτοσυγκέντρωση και την τρομακτική δύναμη της θέλησής της.

Όταν μπαίνει στο γυμναστήριο του Φράνκι εκείνος επιμένει πως δεν προπονεί γυναίκες, όμως η Μάγκι με την επιμονή της θα τον κάνει να αλλάξει γνώμη. Έτσι, ξεκινά ένα ταξίδι που θα μάθει και στους δύο πολύ περισσότερα απ’ ό,τι μπορούσαν ποτέ να φανταστούν.

Αφανείς Ηρωίδες (Hidden Figures), 2016

Η ταινία περιγράφει την άγνωστη σε πολλούς ιστορία τριών Αφροαμερικανίδων μαθηματικών της NASA, της Κάθριν Τζονσον (Ταράζι Π. Χένσον), της Ντόροθι Βον (Οκτάβια Σπένσερ) και της Μέρι Τζάκσον (Τζανέλ Μονέ) οι οποίες ήταν οι εγκέφαλοι πίσω από μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις στην ιστορία: την εκτόξευση του αστροναύτη Τζον Γκλεν σε τροχιά, ένα σπουδαίο επίτευγμα που ανέτρεψε την διαστημική κούρσα και ενθουσίασε τον κόσμο.

Σκηνή από την ταινία Hidden με τις τρεις πρωταγωνίστριες στην αφίσα

Κόντρα σε όλες τις προκαταλήψεις της Αμερικής των αρχών της δεκαετίας του ‘60, οι τρεις πρωτοπόροι ξεπέρασαν κάθε εμπόδιο που συνάντησαν, εμπνέοντας τις επόμενες γενιές να κάνουν μεγάλα όνειρα.

Μια ταινία του Θιοντορ Μέλφι που υπογραμμίζει την ανισότητα και τις διακρίσεις λόγω φύλου και φυλής και βασίζεται τόσο σε πραγματικά γεγονότα όσο και στο ομώνυμο βιβλίο της Μάργκοτ Λι Σέτερλι. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2015, ο τότε Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, βράβευσε την Κάθριν Τζόνσον με το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας ενώ το 2019, η Τζόνσον, έλαβε το βραβείο του Χρυσού Μεταλλίου του Κονγκρέσου.

Αυτές ήταν οι πέντε πιο εμβληματικές ταινίες, αφιερωμένες στην Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, που αποτελούν ύμνο στην γυναικεία δύναμη.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς τη χρήση ενεργής πηγής (link), Youfly.com.

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ