18.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μιμή Ντενίση: Η Σμύρνη καίγεται ξανά – Αποκλειστικές εικόνες

Ήρθε η ώρα για την Καταστροφή της Σμύρνης. Ξανά. Στα γυρίσματα της ταινίας «Σμύρνη μου αγαπημένη», κατά Μιμή Ντενίση, στο Νέο Φάληρο, όπου έχει ανα-στηθεί η ιστορική προκυμαία της. Η Σμύρνη καίγεται – ξανά! Τα κτίρια στην (ιστορική) προκυμαία της παραδίδονται στις φλόγες από τους Νεότουρκους. Και ξεκινά μια μεγάλη – και προσφυγική – τραγωδία του 20ού αιώνα. Τότε, το Σεπτέμβριο του 1922.

Εικόνα από τα γυρίσματα στο Σμύρνη μου αγαπημένη

Οι φλόγες που έχουν τυλίξει τα κομψά σπίτια και τα μαγαζιά των Ελλήνων της Σμύρνης, καθώς η πυρκαγιά που ξεκίνησε από την αρμένικη συνοικία προχωρά ακάθεκτη, στην προκείμενη περίπτωση είναι κινηματογραφικά εφέ.

Από το θεατρικό σανίδι στον κινηματογράφο

Είναι η φιλόδοξη κινηματογραφική παραγωγή της Tanweer, με παραγωγό το Διονύση Σαμιώτη και executive producer (και) τη Μιμή Ντενίση, που έκανε γυρίματα πρώτα στη Χίο, έπειτα σε πολλά σημεία της Λέσβου (μέχρι και σκηνές πολέμου, με stunt men εκπαιδευμένους, από τη Βουλγαρία) και πλέον έφτασε στην κορύφωση: στην Καταστροφή της Σμύρνης.

Μιλάμε για το βιβλίο, πρώτα, ύστερα από μακρά και ενδελεχή έρευνα, της Μιμής Ντενίση «Σμύρνη μου αγαπημένη», που στο θεατρικό του ανέβασμα έσπασε όλα τα ελληνικά θεατρικά ρεκόρ, με σχεδόν 1.000.000 θεατές, στην Αθήνα (στο Θέατρον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού), τη Θεσσαλονίκη και την Κύπρο. Και τώρα, χάρη και στη συνεργασία της κυρίας Ντενίση με τον «πολύ» Μάρτιν Σέρμαν (των θεατρικών έργων «Μπεντ» και «Ρόουζ», του κινηματογραφικού σεναρίου για το «Callas forever» κ.ά.), παίρνει… κινηματογραφική σάρκα. Και οστά. Σε κινηματογραφική σκηνοθεσία του Γρηγόρη Καραντινάκη. Και με πλήθη 2.000 κομπάρσων, μόνον στη Μυτιλήνη!

Η προκυμαία της Σμύρνης είχε αναπλασθεί εδώ και μέρες, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια, όπως ήταν το 1922 πριν την Καταστροφή, σε μια πλατφόρμα στο Νέο Φάληρο. Σαγηνευτική και πάμφωτη. Μέχρι που η ιστορία της οικογένειας της Φιλιώς (την οποία ενσαρκώνει η ίδια η Μιμή Ντενίση, η συγγραφέας, πρωταγωνίστρια και σκηνοθέτης στη θεατρική εκδοχή) έρχεται αντιμέτωπη με την καταστροφή και τον ξεριζωμό. Και η Σμύρνη παραδίδεται στις φλόγες. Και για τους Έλληνες – και όχι μόνον – κατοίκους της παραμονεύει η σφαγή. Ο θάνατος. Η προσφυγιά, με τις λιγοστές βάρκες.

Σμύρνη μου Αγαπημένη: Αποκλειστικές εικόνες από τα γυρίσματα

Το σκηνικό, πιστή ανάπλαση της ιστορικής προκυμαίας της Σμύρνης, «κάηκε» κινηματογραφικά στην πλατφόρμα στο Νέο Φάληρο. Όμως, η αλήθεια είναι ότι τα εφέ δεν το κατέστρεψαν. Και θα παραμείνει εκεί, ως το τέλος των γυρισμάτων της φιλόδοξης ταινίας, που το κόστος της ανέρχεται σε κάπου 12 εκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα όμως με όσα είπε η Μιμή Ντενίση στο youfly.com Radio, «θα είναι σαν να κόστισε 50 εκατομμύρια». Μια κινηματογραφική παραγωγή τεράστια για ελληνικά δεδομένα. Και από την Tanweer, που έχει παραδώσει και την πιο πρόσφατη ελληνική κινηματογραφική επιτυχία, την πολυσυζητημένη «Ευτυχία».

Το youfly.com εξασφάλισε όχι μόνον την εικόνα της πυρκαγιάς – καταστροφής στην Προκυμαία της Σμύρνης στο Νέο Φάληρο, αλλά και εικόνες από τα γυρίσματα στη Λέσβο, με τη Μιμή Ντενίση, το γνωστό και από τις «Άγριες Μέλισσες» Λεωνίδα Κακούρη και άλλους. Σε χώρους φυσικούς και μεταπλασμένους κινηματογραφικά σε πραγματικά π.χ. καταστήματα της Σμύρνης.

Όσο για το περίφημο κινηματογραφικό σκηνικό στο Νέο Φάληρο, με την Προκυμαία της Σμύρνης του 1922, που φέρεται να κόστισε αρκετά εκατομμύρια (κατά μία εκδοχή 4,5!), δεν έχουμε παρά να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση: Ιδού η Σμύρνη, ιδού και το τόλμημα. Με δυο λόγια, το σκηνικό θα μπορούσε να διατηρηθεί από τις τοπικές αρχές (Περιφέρεια, δήμους κ.λπ.) και να είναι επισκέψιμο ως τόπος μνήμης. Για να μαθαίνουν οι νεότεροι, που λένε. Πως ήταν το «Παρίσι της Ανατολής», η Σμύρνη, πριν την καταστροφή του από τις ορδές των Νεότουρκων, την πυρκαγιά και τις σφαγές.

Η ίδια η Μιμή Ντενίση είχε τοποθετηθεί γι’ αυτό το σχέδιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ακόμα είχε δηλώσει στο youfly.com Radio πως θα κάνει την πρόταση και μένει εκείνοι να αποφασίσουν τι θα συμβεί με την πολύτιμη και πανάκριβη ανάπλαση στο Νέο Φάληρο: «Πέστε μου σε ποια άλλη χώρα του κόσμου θα χτιζόταν ένα τέτοιο υπέροχο σκηνικό και δεν θα το κρατούσαν; Μια πιστή απεικόνιση της προκυμαίας της Σμύρνης που δεν υπάρχει πια! Χώρος που θα μπορούσε να επισκέπτεται όλο το κοινό! Ας έμενε τουλάχιστον μέχρι την επέτειο του ’22 (σ.σ.: του χρόνου). Η Περιφέρεια δεν ενδιαφέρεται; Έχω απορία. Πέστε μου και εσείς τι πρέπει να κάνουμε».

Στην ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη», εκτός από τη Φιλιώ – Μιμή Ντενίση παίζουν ο Λεωνίδας Κακούρης, ο Τούρκος σταρ Μπουράτ Χακί, οι Κρατερός Κατσούλης, Ταμίλα Κουλίεβα, Κατερίνα Γερονικολού, Χρήστος Στέργιογλου, Ντίνα Μιχαηλίδου, Νέδη Αντωνιάδου, Αναστασία Παντούση, Daphne Alexander, Κώστας Κορτίδης, Έφη Γούση, Γιάννης Εγγλέζος, Daniel Crossley, Duncan Skinner, Nathan Thomas, Fotina Papatheodorou και ο βετεράνος Γιάννης Βογιατζής.

Η υπόθεση της ταινίας

Όσο για το στόρι της ταινίας; «H Φιλιώ Μπαλτατζή, μία ηλικιωμένη Ελληνοαμερικανίδα, σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες (σ.σ.: το 2015). Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

»Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή. Όπως αυτή διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Η ηθοποιός Μιμή Ντενίση

» Εκατό χρόνια μετά, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τραγωδίες σαν αυτή της Σμύρνης, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, παντελώς ξεχασμένες, αγνοημένες από το σημερινό διεθνές κοινό, συμβαίνουν ξανά και ξανά. Γιατί πάντα τα αίτια, τα οικονομικά συμφέροντα και το πολιτικό παρασκήνιο μένουν στο σκοτάδι. Έτσι ύστερα από λίγο τα γεγονότα ξεχνιούνται και πολλές φορές δεν συμφέρει να συμπεριλαμβάνονται στην Επίσημη Ιστορία της εκάστοτε χώρας».

Η ταινία «Σμύρνη μου αγαπημένη» αναμένεται να προβληθεί στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021. Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Καταστροφή της Σμύρνης, το 2022.

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Χίου, του Δήμου Χίου, του Δήμου Δυτικής Λέσβου, του Δήμου Μυτιλήνης, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Μαρία Τσάκος, της Περιφέρειας Αττικής-Περιφερειακή Ενότητα Νοτίου Τομέα Αθηνών, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Κέντρου

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ