20 C
Athens
Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος: Επιστολή προς Πρωθυπουργό

H Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.Β.Ε) στέλνει επιστολή αγωνίας στον Πρωθυπουργό και ζητά στήριξη του κλάδου των κινηματογράφων λόγω της πανδημίας του COVID-19.

Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος επιστολή

Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος επιστολή προς τον Πρωθυπουργό

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ,  24/9/2020

Προς:

Πρωθυπουργό της Ελλάδος

«Κύριε Πρωθυπουργέ, σώστε τους κινηματογράφους από τον ΤΙΤΑΝΙΚΟ που έρχεται».

Επιστολή αγωνίας των αιθουσαρχών κινηματογράφων στον Πρωθυπουργό.

Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις στα αρμόδια υπουργεία για τη στήριξη του καίρια πληττόμενου κλάδου των κινηματογράφων λόγω της πανδημίας του COVID-19, δεν έχουν ικανοποιηθεί  τα αιτήματά μας, με αποτέλεσμα να έχουμε μείνει χωρίς οικονομική στήριξη, και πολλοί ιδιοκτήτες κινηματογράφων σήμερα  να αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης.

Σας αποστέλλουμε λοιπόν την παρακάτω επιστολή αγωνίας,

«Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, Απευθυνόμαστε σε σας, γιατί οι αιθουσάρχες της Ελλάδας, που εκπροσωπούν, στηρίζουν και προωθούν το πολιτιστικό προϊόν σε κάθε άκρη της Ελλάδας, αντιμετωπίζουν πλήρη απώλεια εισοδήματος και απειλούνται με αφανισμό.

Ήδη αρκετοί κινηματογράφοι σε ολόκληρη τη χώρα σκέφτονται την οριστική τους αποχώρηση από το χώρο, γεγονός που προβληματίζει για το μέλλον της κινηματογραφίας τους επόμενους μήνες.

Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά μας προς τα αρμόδια υπουργεία μέχρι σήμερα, για την ένταξή μας σε πρόγραμμα επιχορήγησης όπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές Απριλίου ενώ ανάλογα έχουν λάβει τα φεστιβάλ και οι διάφορες σινεφιλικές δράσεις σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν διαμαρτυρόμαστε, αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας!

Με αφορμή τα νέα μέτρα που ισχύουν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου για την Αττική και αφορούν στην προσωρινή αναστολή των χειμερινών αιθουσών, και λαμβάνοντάς σοβαρά υπόψιν το γεγονός ότι οι κινηματογραφικές επιχειρήσεις της Ελλάδας είχαν αρχίσει να απορροφούν τους κραδασμούς της υγειονομικής κρίσης από τον Φεβρουάριο, αρκετό διάστημα πριν την αναστολή της λειτουργίας των κινηματογραφικών αιθουσών στις 12 Μαρτίου, ζητούμε την άμεση παρέμβασή Σας.

Είναι πλέον φανερό το πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη, η Πολιτεία, πέραν της στήριξης  των αιθουσαρχών κινηματογράφων που έχουν έως δύο οθόνες και έχουν προβάλει τουλάχιστον δύο ελληνικά/ευρωπαϊκά κινηματογραφικά έργα  (έκτακτη ενίσχυση της οποίας το ύψος δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί), να επεκτείνει την ενίσχυση σε όλους τους αιθουσάρχες – κινηματογραφιστές. Η έκτακτη αυτή ενίσχυση  είναι αναγκαίο  να είναι ανάλογη των υψηλότατων ζημιών που έχουμε ήδη καταγράψει, ενώ και οι ζημιές που μετά βεβαιότητας θα καταγραφούν στο άμεσο μέλλον είναι περισσότερο τρομακτικές καθώς η ψυχολογία και ο φόβος του θεατή δύσκολα θα εκλείψουν. Την ανάγκη ενίσχυσης της κινηματογραφικής αίθουσας είναι αναγκαίο να προβάλλετε και στο Συμβούλιο Υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ για την άμεση στήριξη του πολιτισμού με ειδικό πακέτο μέτρων λόγω της πανδημίας.

Θα θέλαμε επίσης να σας επισημαίνουμε ότι λόγω του γεγονότος ότι οι κινηματογράφοι αποτελούν ειδικά κτίρια μεγάλης επιφάνειας, η μισθωτική τους αξία και το υψηλότατο ενοίκιο τους ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες ευρώ μηνιαίως και έχει προσδιορισθεί αποκλειστικά σε σχέση με τα εισιτήρια που προβλέπεται να κοπούν σε μια κινηματογραφική σεζόν (Οκτώβριος – Μάιος), με κανονικές συνθήκες. Μόνο έτσι μπορεί και καταβάλλεται το ενοίκιο και για τους μήνες που είναι κλειστές οι αίθουσες.

Και η επιστολή συνεχίζει

Θεωρούμε ότι η πανδημία αποτελεί επαρκή και εύλογο λόγο ανωτέρας βίας που δικαιολογεί την πλήρη απαλλαγή μας από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου, αλλά επίσης  και την απαλλαγή των ιδιοκτητών από τον  ΕΝΦΙΑ  για το παραπάνω διάστημα.

Οι κινηματογράφοι σήμερα διατηρούνται σε λειτουργία από την υπερπροσπάθεια των αιθουσαρχών κινηματογραφιστών με τεράστιο προσωπικό και οικονομικό κόστος (απορρόφηση ΦΠΑ , δύο εισιτήρια στην τιμή του ενός κ.ά).

Η υιοθέτηση των παραπάνω προτάσεων θα είναι, ίσως, η διαφορά ανάμεσα στον ΤΙΤΑΝΙΚΟ  που θα σημάνει την οριστική εξάλειψη της κινηματογραφικής αίθουσας – χειμερινής και θερινής και σε μια σωστική επέμβαση που θα δώσει την δυνατότητα στους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους που απασχολούν να υπάρξουν και να επιβιώσουν.

Ο κινηματογράφος ήταν και είναι και ο πιο ασφαλής τρόπος διασκέδασης σήμερα. Οι αίθουσές μας λειτουργούν πλέον με πληρότητα όχι παραπάνω από το 20%, σε άδεια σχεδόν από θεατές αίθουσα,  (σε αντίθεση με τα θέατρα και τα ΜΜΜ όπου ο συγχρωτισμός είναι επιβεβαιωμένος), δεδομένου της έλλειψης προϊόντος (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Αμερική και η Κίνα έχουν σταματήσει την παραγωγή ταινιών ενώ οι περισσότερες προγραμματισμένες ταινίες για τον προσεχή χειμώνα έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον), καθώς και του φόβου που διακατέχει τους πολίτες σήμερα.

Ενδεικτικά θα θέλαμε να σας αναφέρουμε τα παρακάτω νούμερα που αφορούν στην απώλεια των εισιτηρίων μέχρι σήμερα. Την περίοδο του lockdown χάθηκαν 1.765.000 εισιτήρια κι από κει και πέρα για κάθε μήνα, τον Ιούνιο 438.000 εισιτήρια, τον  Ιούλιο 406.000 εισιτήρια, τον Αύγουστο 289.000 εισιτήρια. Άρα συνολικά έχουν χαθεί 2.900.000 εισιτήρια μέχρι τώρα!

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεν θα θέλαμε να γίνουμε έρμαια των καταστάσεων και της πανδημίας.

Ο πολιτισμός αποτέλεσε και αποτελεί σήμερα την βαριά μας βιομηχανία. Όπως αναφέρατε και στις εξαγγελίες Σας στην φετινή ΔΕΘ, η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σήμερα είναι απαραίτητη και μάλιστα καθοριστικής σημασίας για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής οικονομίας.

Ως εκ τούτου η πρόσβασή μας σε επιχορηγήσεις (όχι με τη μορφή χρηματοδότησης ή δανεισμού) είναι μια από τις σημαντικότερες προϋποθέσεις για να μπορούν οι ΜΜΕ να αναπτύξουν πλήρως το δυναμικό τους με απώτερο στόχο την επιβίωσή τους.

Ζητούμε να σηκώσετε Εσείς το βάρος της αγωνίας μας. Σας καλούμε σε άμεσο διάλογο έτσι ώστε να μην αφανισθεί και ο τελευταίος πνεύμονας πολιτισμού που έχει απομείνει σε κάθε πόλη, ο κινηματογράφος.

Πόλη χωρίς σινεμά, είναι μια πόλη χωρίς πολιτισμό.

Με εκτίμηση,

για το Δ.Σ. της Κ.Ε.Β.Ε

ο Πρόεδρος Λιόδης Χρήστος

η Γενική Γραμματέας Βλαχογιάννη Ιφιγένεια

Διαβάστε επίσης: Σε ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό προχώρησαν εργαζόμενοι, συντελεστές και επιχειρηματίες από τον χώρο του θεάτρου.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ