20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η ιστορία του «Μπακαλόγατου» από τον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για την ιστορία της γνωστής ταινίας, «Ο Μπακαλόγατος», δίνοντας λεπτομέρειες για το πώς ξεκίνησε από θεατρικό έργο και έγινε ταινία.

Ο Κώστας Χατζηχρήστος και ο θίασος του

κώστας Χατζηχρήστος

Εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’60, ο Κώστας Χατζηχρήστος, ένας από τους πολύ δημοφιλείς ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και του σινεμά – για να μην πούμε ότι ήταν ο πιο εμπορικός ηθοποιός στο θέατρο και ποιο εμπορικός ηθοποιός στο σινεμά, -αλλά στις προβολές των ταινιών του, στο σινεμά εκτός Αθηνών- είχε φτιάξει το θέατρο Χατζηχρήστου στην Πανεπιστημίου, γύριζε ταινίες και εκεί στο 1962 ο θίασος του έκανε σύμπραξη με τον επίσης δημοφιλή θίασο Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Νίκος Ρίζος. Ήταν δύο πολύ δυναμικοί και αγαπητοί θίασοι στον κόσμο και τότε οι ηθοποιοί και οι θιασάρχες όσο δημοφιλείς και να ήταν μπροστά στο καλό του θιάσου δεν είχαν πρόβλημα να συμπράξουν και με άλλους δημοφιλείς συναδέλφους τους.

Στην αρχή ο θίασος πήγαινε καλά, κάποια στιγμή όμως άρχισε να μην πηγαίνει καλά και τότε οι θιασάρχες και οι θεατρικοί επιχειρηματίες άμα έβλεπαν πως το έργο δεν πάει καλά πριν κλείσει μήνας το κατέβαζαν και ανέβαζαν άλλο. Άλλωστε τότε υπήρχε και μια ολόκληρη σειρά δημοφιλών θεατρικών συγγραφέων, κυρίως της κωμωδίας, που μπορούσαν να σου γράψουν ένα έργο και να το ανεβάσει ο θίασος πριν κλείσει ο μήνας.

«Της Κακομοίρας»

μπακαλόγατος - Βασιλειάδου Χατζηχρήστος Αυλωνίτης

Εκείνη λοιπόν τη σεζόν ‘62- ‘63 ο θίασος που λέγαμε στο θέατρο Χατζηχρήστου δεν πήγε καθόλου καλά και μέχρι τέλη Μάρτιου είχε ανεβάσει 4 έργα που δεν είχαν πάει καλά – αναμεσά τους και το «Ο Τηλέμαχος τρύπωσε» που μετά έγινε πολύ πετυχημένη ταινία με τον Βουτσά. Στα τέλη Μαρτίου όμως που το 4ο έργο δεν πήγαινε καλά, έπρεπε να βρεθεί κάτι για τον ένα μήνα μέχρι το Πάσχα που έκλειναν τα θέατρα και επιστρατεύθηκε ο Χρήστος Γιαννακόπουλος να γράψει μια κωμωδία στα γρήγορα πάνω στα πρόσωπα που είχε ο θίασος και αυτός έγραψε στα γρήγορα μια κωμωδία που ήταν και η τελευταία του, που είχε τίτλο «Της Κακομοίρας».

Από τότε που ανακαλύφτηκε ξανά και ανέβηκε στο θέατρο το «Της Κακομοίρας» που τώρα κάποιοι ονόμασαν «Ο Μπακαλόγατος» όλοι αναφέρουν ως συγγραφείς τον Χρήστο και τον Γιώργο Γιαννακόπουλο που ήταν μεν αδέλφια, αλλά στην ουσία δεν είχαν συνεργαστεί ποτέ εκτός από εξαιρέσεις, ενώ η έγκυρη καλλιτεχνική έκδοση του Θόδωρου Κρίτα ‘Το θέατρο’ αλλά και ότι άλλο έχω ακούσει και διαβάσει από τότε αναφέρουν σαν μόνο συγγραφέα τον Χρήστο Γιαννακόπουλο.

Για να μην τα πολυλέμε, τσάτρα πάτρα, το «Της Κακομοίρας» παίχτηκε ένα μήνα μέχρι την Κυριακή των Βαΐων και μετά κατέβηκε και διαλύθηκε και η συνεργασία του θιάσου που λέγαμε.

Το έργο «Της κακομοίρας» γίνεται ταινία

Τον Σεπτέμβρη όπως γινόταν πάντα τότε λόγω έκθεσης και φεστιβάλ οι θίασοι πήγαιναν Θεσσαλονίκη και έπαιζαν τη μεγάλη επιτυχία της Αθήνας. Ο Χατζηχρήστος ανέβηκε και αυτός με 3 – 4 έργα, που ένα από αυτά και το «Της κακομοίρας», που εκεί ξεχώρισε και αμέσως μετά μέσα στις πολλές ταινίες που γύριζε σε αρκετές μάλιστα και σαν παραγωγός και οι οποίες στην Αθήνα δεν είχαν τεράστια επιτυχία, αλλά στην επαρχία χάλαγε ο κόσμος με τον «Θύμιο», το «Της κακομοίρας» γυρίστηκε σε ταινία πρόχειρα με λίγα λεφτά, αλλά είχε την τύχη να γυριστεί μέσα στα στούντιο του Φίνου με τεχνική επεξεργασία και επιμέλεια του ίδιου του Φίνου, που αγάπαγε πολύ τον Χατζηχρήστο και σκηνοθέτη τον Ντίνο Κατσουρίδη. Το ρόλο που είχε παίξει η Γεωργία Βασιλειάδου της προξενήτρας στο θέατρο είχε η Μαρίκα Νέζερ και το ρόλο του μπακάλη που είχε παίξει στο θέατρο ο Αυλωνίτης, τον έπαιξε στην ταινία ο Κώστας Δούκας. Ο ίδιος όμως ο Χατζηχρήστος είχε ρίξει όλη του την προσοχή στην άλλη ταινία που γύριζε σαν παραγωγός και πρωταγωνιστής, που ήταν τεράστια παραγωγή και λεγόταν «Ο ταυρομάχος προχωρεί» και είχε γυριστεί σχεδόν στη μισή Ευρώπη. Όταν εκείνη τη σεζόν βγήκαν οι δυο ταινίες στο σινεμά το «Της κακομοίρας» είχε μια κάποια επιτυχία – χωρίς να σκίσει βέβαια- αλλά δεδομένου ότι είχε στοιχίσει ελάχιστα χρήματα θεωρήθηκε επιτυχία. Αφήστε που όπως λέω και πιο πάνω ο συγκεκριμένος τύπος του Ζήκου του Μπακαλόγατου άρεσε στο κοινό του Χατζηχρήστου στην επαρχία, αντίθετα με το «Ο ταυρομάχος προχωρεί» όπου έπαιζε έναν ευκατάστατο αστό που δεν αφορούσε το κοινό του…

Τα κατοπινά χρόνια ανακαλύφτηκε ξανά το «Της κακομοίρας» ως ταινία και έχουν γραφτεί και ακουστεί πράγματα που δεν έχουν ακουστεί για άλλες σημαντικές ταινίες, αλλά οπωσδήποτε ήταν μια χαριτωμένη, διασκεδαστική ταινία. Στους τίτλους μάλιστα της ταινίας ο Χατζηχρήστος τραγουδάει ένα τραγούδι του Γιώργου Μουζάκη, το «Μικρό το μεροκάματο», αλλά στα γυρίσματα των πλάνων όπου φαίνεται πως οδηγεί ποδήλατο ο Χατζηχρήστος και φαίνονται μόνο τα πόδια του ήταν ο Ντίνος Κατσουρίδης πάνω στο ποδήλατο, γιατί ο Χατζηχρήστος ήταν στο νοσοκομείο.

Η αξέχαστη Μάρθα Καραγιάννη που ως νεαρή ηθοποιός τότε ανήκε στον θίασο του Χατζηχρήστου με τον οποίο είχε και σχέση και συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του «Της Κακομοίρας» απορούσε γιατί όλος αυτός ο χαμός και γιατί όλος αυτός ο ξαφνικός θαυμασμός -το έβρισκε πολύ υπερβολικά για αυτό που ήταν το έργο -…

μπακαλόγατος - Γιάννης Ζουγανέλης

Ήταν τέτοια εποχή 30 χρόνια μετά την πρώτη προβολή της ταινίας, που άλλαξε και ο τίτλος του έργου και αντί για «Της κακομοίρας» μεταβαφτίστηκε σε «Ο Μπακαλόγατος». Πριν λίγα χρόνια το έπαιξε με τεράστια επιτυχία για δυο χρόνια ο Πέτρος Φιλιππίδης και τώρα ξανανεβαίνει με τον Γιάννη Ζουγανέλη.

Αυτή είναι η ιστορία ενός μπακαλόγατου…

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ