28.3 C
Athens
Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020: Τώρα online στο σπίτι

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020 Online πρώτη φορά για όλους…

60 χρόνια και 61 φεστιβάλ φέτος για το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης…

αφίσα για το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης 2020

Online το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020

60 χρόνια (1960-2020) και 61 φεστιβάλ φέτος και το Φεστιβάλ – εδώ που τα λέμε – είναι από τα παλαιότερα στην Ευρώπη. Σε αυτές τις δεκαετίες, γνώρισε για να μπορέσει μέσα στο χρόνο πολλές αλλαγές στη φυσιογνωμία του. Φέτος, όμως, νομίζω που είναι τέτοιες οι ανάγκες λόγω κορονοϊού – όχι βέβαια μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ελλάδα για πρώτη φορά, ελπίζουμε και τελευταία, όλο το φεστιβάλ θα διεξαχθεί online στο διαδίκτυο που σημαίνει πολλά…

Έτσι κι αλλιώς, τα διάφορα σενάρια που είχε επεξεργαστεί ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Ορέστης Ανδρεαδάκης, λόγω κορονοϊού είχε προσθέσει την πιθανότητα να γίνουν προβολές όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις π.χ. στα Γιάννενα και στην Αθήνα. Τώρα, όμως, για πρώτη φορά το Φεστιβάλ θα μπορεί κανείς να το δει από την Κέρκυρα μέχρι το Καστελόριζο και από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη – ένα από τα λίγα καλά της πανδημίας. Μπορείτε περισσότεροι να δείτε είτε το διαγωνιστικό πρόγραμμα, είτε τα πολύ ενδιαφέροντα αφιερώματα.

Σήμέρα λοιπόν Πέπτμτη 5/11 ξεκινά το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονικής και θα κρατήσει μέχρι τις 15/11, ημέρα Κυριακή. Η πλατφόρμα έχει ήδη ανοίξει και ο κόσμος μπορεί να προμηθεύεται τα εισιτήρια του μπαίνοντας στο site του Φεστιβάλ filmfestival.gr. Ακολουθώντας το σύνδεσμο online με δύο κινήσεις μπορείτε να διαλέξετε ταινίες από όλο το πρόγραμμα, πληροφορίες, τρέιλερ κ.λπ. από τις συνολικά 176 ταινίες. Διαλέγετε την ταινία που θέλετε και η τιμή για κάθε ταινία ξεχωριστά είναι 3 ευρώ, ωστόσο υπάρχουν και 5 πακέτα που μπορεί να αγοράσει κανείς στα 20 ευρώ περίπου για 10, 15 ή 17 ταινίες, μειώνοντας την τιμή σε περίπου 2 ευρώ ανά ταινία. Όλες οι ταινίες είναι υποτιτλισμένες.

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2020: Οι ταινίες

Υπάρχουν ταινίες από όλο τον κόσμο, ελληνικές ταινίες, αφιερώματα κ.λπ. Όλα τα προγράμματα του φεστιβάλ θα ισχύουν και φέτος κανονικά. Ταινίες ανεξάρτητες κατά κύριο λόγο επιλεγμένες με γνώμονα να σχετίζονται με αυτά που ζούμε σήμερα.

Εκτός από τις 176 ταινίες υπάρχουν άλλες 15 που δεν επέτρεψαν οι ξένοι παραγωγοί να παιχθούν online.

Υπάρχουν δύο διαγωνιστικά, ένα διεθνές με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο και ένα διαγωνιστικό με τίτλο “Meet the neighbors” με ταινίες από την ευρύτερη περιοχή των γειτονικών χωρών, από τα Βαλκάνια, την Ιταλία μέχρι το Δούναβη, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή. Υπάρχουν και πολλά άλλα βραβεία που δίνονται όπως π.χ. από τη Διεθνή Ένωση Κριτικών, την ΕΡΤ, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου κ.λπ. Όλα θα ανακοινωθούν την επόμενη Κυριακή στις 15 Νοεμβρίου που λήγει το Φεστιβάλ.

πόστερ για το φεστιβάλ κινηματογράφου θεσσαλονίκης 2020

Θα προβληθούν 12 ταινίες στο διεθνές διαγωνιστικό και 10 στο “Meet the neighbors” με 3 ελληνικές ταινίες σε κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες. Οι ταινίες που διαγωνίζονται με βάση τον κανονισμό του Φεστιβάλ είναι η 1η, 2η ταινία του δημιουργού τους.

Θα προβληθούν 18 μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες και 21 μικρού μήκους όπου και οι τελευταίες έχουν βραβευθεί στο Φεστιβάλ Δράμας το Σεπτέμβριο.

Υπάρχουν επίσης ελληνικές ταινίες στο Διεθνές διαγωνιστικό: «Τα μήλα» του Χρήστου Νίκου (η οποία είναι η επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Όσκαρ), «Digger» του George Γρηγοράκη και «Kala azar» της Τζένης Ραφαηλίδου.

Ελληνικές ταινίες υπάρχουν επίσης και στο “Meet the neighbors”: «Ντάνιελ -16» του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου, «All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωνσταντάτου και «Πρόστιμο» του Φωκίωνα Μπόγρη.

Όσον αφορά τα αφιερώματα το φεστιβάλ διαθέτει φέτος τα εξής:

Μεγάλο αφιέρωμα στην επιστημονική φαντασία του ψυχρού πολέμου 1950-1990. Μία περίοδος που η ανθρωπότητα βίωσε πάρα πολλούς φόβους, πάρα πολλές φοβίες που σχετίζονταν με την πυρηνική ενέργεια, τον ανταγωνισμό των εξοπλισμών, τις θεωρίες συνομωσίας.

Αφιερώματα επίσης στη Νορβηγίδα δημιουργό Άννα Μπρέγιαν, πρωτοπόρο του φεμινιστικού σινεμά στη Σκανδιναβία και τη Βέρα Χιτίλοβα. Η Χιτίλοβα είναι μία από τις σημαντικότερες εκπροσώπους του τσέχικου νέου κύματος που έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο σινεμά της κεντρικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας τη σημασία των γυναικών στην κινηματογραφική δημιουργία.

Δύο καθολικά προσβάσιμες από άποψη περιεχομένου προβολές, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια. Δύο ταινίες που θα μπορούν να παρακολουθήσουν άτομα με πρόβλημα όρασης, με ακουστική περιγραφή και για κωφούς με υπότιτλους, δωρεάν. Διαλέχτηκαν η «Πρωινή περίπολος» του Νίκου Νικολαΐδη και η θρυλική κωμωδία «Μια τρελλή τρελλή οικογένεια» της Φίνος Φιλμ.

Εμπρός λοιπόν, όσοι πιστοί προσέλθετε…

Δείτε περισσότερα σχετικά με τον Κινηματογράφο.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ο Ιάσωνας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
54,482ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,400ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,720ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ