23.7 C
Athens
Πέμπτη, 11 Απριλίου, 2024

Έγχρωμοι υπερήρωες που αξίζουν δικές τους ταινίες – Μήπως ήρθε η ώρα;

Παρόλο που τα σύμπαντα των κόμικ βιβλίων φαίνεται να αγκαλιάζουν τους πολυφυλετικούς χαρακτήρες, οι ταινίες με υπερήρωες δε φαίνεται να συμβαδίζουν με αυτό. Μπλοκμπάστερ της Marvel και της DC περιτριγυρίζονται ως επί το πλείστον σε λευκούς, ετεροφυλόφιλους, άντρες υπερήρωες, παρόλο που έχει επιβεβαιωθεί ότι η διαφορετικότητα έχει απήχηση! Εν έτει 2021, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία και αξίζει να εμφανίζονται στις οθόνες μας περισσότεροι έγχρωμοι υπερήρωες σε νέες ταινίες αποκλειστικά δημιουργημένες για εκείνους!

Βέβαια, έχει γίνει μία κάποια πρόοδος. Αναλυτικότερα, έρχεται η σειρά του Destin Daniel Cretton, “Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, με Ασιάτη πρωταγωνιστή, η σειρά του Disney+, Ms. Marvel με πρωταγωνίστρια την πρώτη μουσουλμάνα χαρακτήρα της Marvel και φυσικά το Eternals που θα σκηνοθετήσει η οσκαρική πλέον Chloé Zhao. Όσον αφορά την DC, ο Angel Manuel Soto θα σκηνοθετήσει το Blue Beetle, την πρώτη ταινία υπερηρώων με πρωταγωνιστή Λατίνο. Παρόλα αυτά, πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερα!

Πώς ο Black Panther άλλαξε το υπερηρωικό τοπίο

Κάθε νέα ταινία, κάθε sequel, prequel ή ακόμη και spin-off παρέχει την ευκαιρία να γνωρίσουμε έναν νέο έγχρωμο χαρακτήρα που θα μπορούσε να αλλάξει το τοπίο των υπερηρώων! Η διαφορετικότητα στις ταινίες υπερηρώων είναι κάτι ακόμα πιο βαθύ από τους ηθοποιούς, καθώς δημιουργούν μία οικονομική και κοινωνική επιρροή. Η δημοσιότητα των ταινιών με υπερήρωες έχει τη δυνατότητα να ενισχύει τους πολιτιστικούςς και τους ηθικούς κανόνες.

black panther, στους έγχρωμους υπερήρωες

Η παρουσία μόνο λευκών αντρών υπερηρώων, όπως ο Superman, o Batman και ο Captain America δημιουργούν ένα περιβάλλον, όπου συμβολίζουν την δικαιοσύνη και την ηθική, κάτι που συνδέεται με την ταυτότητά τους. Ορίζουν το “καλό” και πώς πρέπει να μοιάζουν εκείνοι που κάνουν το “καλό”.

Ο Black Panther της Marvel ήταν η καλύτερη εξαίρεση, που έδωσε – μάλλον – το καλύτερο παράδειγμα. Πέρα από το γεγονός ότι εκτοξεύθηκε στην κορυφή του box office, δημιούργησε έναν υγιή δημόσιο διάλογο σχετικά με τις ενδοφυλετικές συγκρούσεις στην Αφρική και τον περίγυρό της. Μετά τον Black Panther, ήρθε μία μεγάλη ώθηση για διαφορετικότητα στις ταινίες με υπερήρωες μπροστά και πίσω από τις κάμερες. Έχοντας αυτό στο μυαλό μας, ας δούμε μία μικρή λίστα, που φυσικά θα μπορούσε να είναι 10 φορές μεγαλύτερη, με έγχρωμους υπερήρωες που πρέπει να έχουν τις δικές τους ταινίες!

Ororo Munroe/Storm

Υπάρχουν πάρα πολλοί έγρχωμοι υπερήρωες που αξίζουν όχι μόνο μία, αλλά πολλές ταινίες. Μία από αυτούς είναι φυσικά η Ororo Munroe, ή αλλιώς γνωστή στο ευρύ κοινό ως Storm από τους X-Men. Η ηρωίδα που έχει υποδυθεί στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία η Halle Berry – και πιο πρόσφατα η Alexandra Shipp – ήταν ένα πολλά υποσχόμενο μέλος της σειράς των X-Men, που όμως παραμερίστηκε για χάρη άλλων χαρακτήρων, όπως του Wolverine. Βρίσκεται πολύ υψηλά στη λίστα με τις πιο δυνατές γυναίκες υπερηρωίδες της Marvel και συχνά συγκρίνεται με την Wonder Woman της DC.

Η Storm, μάλιστα, είχε μία πολύ έντονη ρομαντική ιστορία, αφού είχε παντρευτεί τον Black Panther. Συνεπώς, θα ήταν πανεύκολο για τη Marvel να την εισάγει στο σύμπαν. Θα μπορούσε να εμφανιστεί δηλαδή στην επόμενη ταινία Black Panther κι ύστερα να δημιουργηθεί ένα δικό της franchise ταινιών!

Η Halle Berry ως Storm

Οι έγχρωμοι υπερήρωες που αξίζουν να έχουν τις δικές τους ταινίες δεν είναι φυσικά μόνο από την πλευρά της Marvel, αλλά και της DC.

Nubia/Wonder Woman

Αφού αναφερθήκαμε προηγουμένως στη Wonder Woman, αξίζει να επισημάνουμε ότι υπάρχει μία ακόμη πανίσχυρη Αμαζόνα, που τυχαίνει να είναι η χαμένη, μαύρη, ετεροθαλής αδερφή της Wonder Woman. Όπως η Diana, έτσι και η Nubia διαθέτει υπερφυσική δύναμη, μεγάλη αντοχή και ευεληξία. Νωρίτερα φέτος, η DC αποκάλυψε ότι η Nubia θα αναλάβει το Λάσο της Αλήθειας ως η επόμενη που θα αναλάβει τον ρόλο της Wonder Woman – τουλάχιστον στα κόμικ. Οι οπαδοί, ωστόσο, θα αργήσουν να δουν μία ταινία εξολοκλήρου αφιερωμένη στις περιπέτειες της Nubia ως Wonder Woman, αφού προς το παρόν ο ρόλος “ανήκει” στην Gal Gadot. Παρόλα αυτά, θα μπορούσαμε να δούμε την εμφάνισή της σε κάποια επερχόμενη ταινία!

Η Nubia ως Wonder Woman

Tatsu Yamashiro/Katana

Η Ιαπωνέζα-Αμερικανίδα Katana έχει εμφανιστεί σε πολλές σειρές της DC, ωστόσο ελάχιστα την έχουμε δει σε κάποια ταινία, πόσο μάλλον ως πρωταγωνίστρια. Στη μοναδική ταινία που εμφανίστηκε, την Katana υποδείθηκε η Katen Fukuhara στην ταινία της Warner Bros. Suicide Squad του 2016. Η χαρακτήρας ήταν απούσα στο spin-off του 2020, Birds of Prey, παρόλο που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ομάδα. Μάλιστα, δε θα εμφανιστεί στο επερχόμενο sequel The Suicide Squad, που θα κυκλοφορήσει το 2022. Η ειδική στα ξίφη και τις πολεμικές τέχνες έχει μία πλούσια ιστορία, που αξίζει να εξερευνηθεί σε μία δική της ταινία. Επίσης, η Rila Fukushima υποδύθηκε την Yamashiro στην τρίτη σεζόν της σειράς του CW, Arrow.

katana, στους έγχρωμους υπερήρωες

Οποιοσδήποτε Ιθαγενής Υπερήρωας

Οι Ιθαγενείς, ή όπως είναι λίγο πιο σωστά στην αγγλική γλώσσα ως Native Americans, είναι από τους έγχρωμους ανθρώπους, που έχουν ελάχιστη έως και μηδαμινή συμμετοχή στον αμερικάνικο κινηματογράφο κι ειδικά στις υψηλών προδιαγραφών ταινίες υπερηρώων. Κάποιοι χαρακτήρες έχουν κερδίσει δημοτικότητα μέσα από τα κόμικ, αλλά όχι σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν τουλάχιστον 2 ντουζίνες από Ιθαγενείς υπερήρωες στο σύμπαν της Marvel, που αξίζουν μία θέση στις ταινίες!

Ελάχιστοι είναι οι χαρακτήρες που έχουν εμφανιστεί στα μεγάλα μπλοκμπάστερ. Προς το παρόν μία σειρά της Disney+ που βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, επικεντρώνεται στην Echo, μία Native American, από τις πολύ λίγες κοφούς υπερηρωίδες, που εμφανίζεται δίπλα στον Daredevil. Στην spinoff σειρά του Hawkeye θα την υποδυθεί η Alaqua Cox.

Echo, στους έγχρωμους υπερήρωες

Ένας ακόμη Native American υπερήρωας που αξίζει το δικό του franchise είναι ο Jason Strongbow/American Eagle, που έχει υπερφυσική δύναμη, ταχύτητα, αντοχή, αυξημένες αισθήσεις και πολλά ακόμη. Είναι ένας ακόμη χαρακτήρας που έχει στενές σχέσεις με τον Black Panther ως μέλος της ομάδας που ηγείται η Okoye. Όπως και με τη Storm, η Marvel θα μπορούσε να τον εισάγει σε κάποια ταινία ή σειρά του Black Panther ή της Wakanda.

Οι έγχρωμοι υπερήρωες που αξίζουν να δημιουργήσουν το δικό τους franchise και τις δικές τους ταινίες φυσικά δεν τελειώνουν εδώ!

Gundala

Με δημιουργό τον Harya “Hasmi” Suraminata, ο Ινδονήσιος υπερήρωας που πετάει αστραπές και αναζητεί δικαιοσύνη εμφανίστηκε πρώτη φορά στο κόμικ του 1969, Gundala Putra Petir. Ο Gundala είναι μέρος τους Bumilangit Universe, ενός νέου Ινδονήσιου franchise υπερηρώων που εκδόθηκε από την Bumilangit Comics. Οι δυνατότητες του Gundala συμπεριλαμβάνουν πανέξυπνα αντανακλαστικά, άριστος χηρισμός πολεμικών τεχνών, χηρισμός του ηλεκτρισμού, υπερφυσική ταχύτητα και αντοχή. Ο Ινδονήσιος δημιουργός Joko Anwar ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει μία σειρά από ταινίες που θα βασίζεται σε αυτούς τους χαρακτήρες ξεκινώντας από τον Gundala. Η ταινία έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο το 2019, όπου απέσπασε ως επί το πλείστον θετικές κριτικές!

gundala, στους έγχρωμους υπερήρωες

America Chavez/Miss America

Μεγαλωμένη από δύο μητέρες, η America είναι μία χαρακτήρας που μπορεί να μεταφέρεται ανάμεσα στις διαστάσεις, ενώ παράλληλα είναι μία πανίσχυρη, αντιδραστική, LGBTQ+ Λατίνα έφηβη. Κατέχει μερικές από τις δυνατότητες του Superman, όπως να πετάει, υπερφυσική δύναμη και ταχύτητα, ενώ είναι αλεξίσφαιρη, μπορεί να επιβίωσει στο διάστημα και θεωρητικά είναι σαν μία Superwoman. Η πιο πολύτιμη, όμως, δύναμή της είναι όπως αναφέραμε το γεγονός μπορεί να ταξιδεύει ανάμεσα σε διαστάσεις, δημιουργώντας πύλες από τα τατουάζ της σε σχήμα αστεριών.

Μία σχετικά άγωνστη Marvel ηρωίδα, που φαίνεται ότι το studio θα της δώσει την ευκαιρία να λάμψει, αφού η Xochitl Gomez θα υποδυθεί την ηρωίδα στο επερχόμενο sequel, Doctor Stranger in the Multiverse of Madness. Δεδομένου ότι η δυνατότητές της σχετίζονται με τις διαστάσεις, είναι η καλύτερη ταινία για να κάνει την εμφάνισή της. Πιθανώς, λοιπόν, να τη δούμε και στις επόμενες ταινίες του MCU.

Miss America

Αυτοί ήταν – μερικοί – έγχρωμοι υπερήρωες που αξίζει να τους δούμε σε επερχόμενες ταινίες.

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ