20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Doctor Strange in the Multiverse of Madness: Η κριτική του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης κάνει μια αναδρομή στους υπερήρωες των κόμικς και γράφει την κριτική του για την ταινία Doctor Strange in the Multiverse of Madness.

Τα κόμικς και οι υπερήρωες τους

Η δεκαετία του ‘30 ήταν μια χρυσή εποχή για τα κόμικς. Μεγάλες εταιρίες ιδρύθηκαν τότε που στην ουσία δημιούργησαν το κόμικς όπως το ξέρουμε σήμερα, οι εφημερίδες είχαν δύο, τρία, τέσσερα κόμικς σε συνέχειες καθημερινά και μερικοί από τους πιο σημαντικούς υπερήρωες, ή άλλη όψη μόνο υπερήρωες ας πούμε πρωταγωνιστές στα κόμικς δημιουργηθήκαν τώρα. Το λέω αυτό γιατί δεν είναι μόνο ο Superman τα κόμικς, είναι και η Άννι η μικρή ορφανή μετά 30 χρόνια που έγινε μιούζικαλ στο Μπρόντγουεϊ. Φυσικά αυτά συνέβαιναν τότε στην Αμερική και μάλιστα ενώ ο Φράγκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ αγωνιζόταν εναντίον του κραχ…

Το 1939 λοιπόν δημιουργήθηκε από τον Μάρτιν Γκούντμαν μια εταιρεία ή ένας εκδοτικός οίκος, όπως θέλετε πείτε τον που λεγόταν Timely Comics. Το όνομα αυτό μπορεί να μην σας λέει τίποτα, αλλά 22 χρόνια μετά το 1961 πήρε το όνομα Marvel Comics μετά από πολλές περιπέτειες. Για την ιστορία το 1951 είχε ονομαστεί Atlas Comics.

marvel comics

Η Marvel δημιούργησε μερικούς από τους κορυφαίους υπερήρωες όπως, ο Spiderman, o Iron Man, ο Captain America, o Hulk, o Thor. Έφτιαξε θρυλικούς κακούς σαν τον Magneto, τον Thano και έφτιαξε επίσης και ομάδες από τους υπερήρωες όπως οι  fantastic Four, οι  X-men και οι Εκδικητές. Επειδή όμως ο μύθος της Marvel περιλαμβάνει υπερήρωες και φανταστικά κατορθώματα ας πούμε πως στα χρόνια του 50 και 60 υπήρχε και ο Gasper το μικρό φαντασματάκι, όπως ας πούμε και η πρώτη ταινία που γυρίστηκε με ήρωα από την Marvel ήταν το  Howard the Duck από τη Universal το 1986.

Ας κάνουμε μια μικρή αναδρομή ακόμα. Μέχρι το 1978 που βγήκε στους κινηματογράφους και έσπασε τα ταμεία ο πρώτος Superman  η μεταφορά κόμικς στο σινεμά και ειδικά οι ιστορίες υπερηρώων στο σινεμά ήταν γεγονός δεύτερης, τρίτης και τέταρτης σημασίας και συνήθως ήταν ταινίες μικρού μήκους που παίζονταν στους κινηματογράφους πριν την κύρια ταινία. Εκείνη την εποχή όμως με τον Πόλεμο των άστρων όπου ξεκίνησε να θεωρείται η πρώτης κατηγορίας ταινία και όχι δευτεροκλασάτη όπως θεωρείτο μέχρι τότε έτσι και με τα κόμικς δημιουργήθηκε ένα νέο είδος στο σινεμά για τη νέα γενιά και τη νέα εποχή. Από τους πρώτους που άρπαξαν την ευκαιρία αυτή στον αέρα ήταν η Universal, η Νew Line Cinema, η Columbia και η Century Fox που για αρκετά χρόνια έπαιρναν τους ήρωες της Μarvel με τους οποίους έκαναν σούπερ επιτυχίες, πλήρωναν βέβαια δικαιώματα, που δεν συγκρίνονταν όμως με τα εκατομμύρια που βγάζανε, ενώ την ίδια ώρα εκείνη την εποχή περνούσε παρακμή και προσπαθούσε να επιβιώσει.

Marvel Comics – 30 ταινίες από το 2008 μέχρι σήμερα

Το 2008 όμως μια νέα γενιά ανθρώπων μέσα στη Marvel σκέφτηκε το λογικό, γιατί να βγάζουν άλλοι τα εκατομμύρια και να μην βγάζουν οι ίδιοι αυτά τα εκατομμύρια. Πολύ περισσότερο που είχαν στα χέρια τους το βασικό συστατικό όλων αυτών των επιτυχιών. Η συνεργασία και με την Disney από το 2011 δημιούργησε επιτυχίες απίστευτες…

Από το 2008 έως φέτος γυρίστηκαν 30 ταινίες από την Marvel Comics και ετοιμάζονται άλλες 6 για τα επόμενα δυο …

Γράφω αυτήν την μικρή εισαγωγή σε μια κριτική γιατί κάποια στιγμή πρέπει να ξέρουμε και τους όρους πάνω στους οποίους γράφτηκαν και στήθηκαν ολόκληρα κινηματογραφικά είδη και μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες. Ασφαλώς βέβαια η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας τα τελευταία 30 χρόνια βοήθησε στη σωστή μεταφορά αυτών των κόμικς στο σινεμά.

Δεν υπάρχουν φτηνά κινηματογραφικά είδη. Υπάρχουν φτηνά δείγματα ταινιών από κινηματογραφικά είδη…

Τη σεζόν που μας πέρασε μόνο δυο ταινίες κατάφεραν να δώσουν το φιλί της ζωής στις κινηματογραφικές αίθουσες, ο Άγιος Νεκτάριος –  Ο άνθρωπος του θεού  και ο Spiderman και όλοι ελπίζουν και εύχονται η ταινία Doctor Strange in the Multiverse of Madness της Marvel ελπίζουν να είναι η τρίτη και καλύτερη.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness – Η κριτική μας

Doctor Strange in the Multiverse of Madness marvel

Δεν θα καταχραστώ τον χρόνο σας να γράψω την υπόθεση όπως γίνεται πάντα σε μια κριτική γιατί έτσι κι αλλιώς για να την αναπτύξω στοιχειωδώς και μόνο θα έγραφα 2000 λέξεις. Επιπλέον ακόμα και αν έγραφα αυτές τις 2000 λέξεις, δύσκολα θα καταλάβαινε κάποιος την υπόθεση. Όχι πως είναι μια υπόθεση τουρλουμπούκι όπου χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα απλώς για λόγους εντυπωσιασμού. Ίσα ίσα. Έχει λίγο μεγαλύτερο βάθος από τις συνηθισμένες ταινίες που έρχονται από κόμικς, έχει λίγο πιο πολύ συναίσθημα, έχει μια εσάνς Αϊνστάιν και των θεωρείων του, όπως και κάτι τι από τον Αριστοτέλειο ορισμό της τραγωδίας. Επίσης έχει και μια αναφορά στη μαύρη μαγεία όχι βέβαια διαφημίζοντάς την, αλλά χρησιμοποιώντας την ως το κακό στοιχείο του έργου, περισσότερο νομίζω με την έννοια της δημοφιλίας της και της χρησιμοποίησης της σε ταμίες και σήριαλ. Φυσικά σε τέτοιου είδους ταινίες οι έννοιες της θρησκείας και του θεού δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν, το αρνητικό του καλού, το κακό δηλαδή, όμως, βρίσκει τη θέση του και χρησιμοποιούνται εδώ παλιές θεωρίες και θρύλοι του είδους. Συν όλα τα άλλα, όλα ξεκινούν και τελειώνουν στην αγάπη της μάνας. Αγάπη που καμιά φορά μπορεί να γίνει τόσο παθιασμένη και να καταστεί επικίνδυνη. Είναι και ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος και μάλιστα με αυτή τη σειρά αντίθετα με τις θεωρίες του  Ζαν Λυκ Γκοντάρ όπου το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο κακός ή μάλλον η κακιά του έργου έχει σύμμαχό της αν μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο στο μυαλό του κοινού ένα δίκιο, ένα δίκιο της αγάπης της μάνας. Από εκεί και πέρα γίνεται το σώσε…

Φυσικά η ταινία τεχνικά είναι άψογη. Είναι πιο άψογή από όλες τις προηγούμενες όπως πιστεύω ότι πιο άψογη από όλες τις προηγούμενες συν αυτή θα είναι η επόμενη. Χόλυγουντ είναι, Marvel, είναι, Disney είναι, λογικό σε όλα τα τεχνικά της σημεία να είναι άψογη. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας και οι σημαντικοί άνθρωποι που χειρίζονται αυτήν τεχνολογία ασχολήθηκαν με αυτή. Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να τους εκτιμάμε , να τους θαυμάζουμε, και να τονίζουμε ότι η μεν εικόνα να είναι τέλεια, αλλά την αισθητική της εικόνας τη δημιούργησαν άνθρωποι. Και έχει αν κάνει με την τέχνη …

Η ταινία κρατάει δυο ώρες και είναι ζήτημα αν οι ήρεμες στιγμές κρατάνε 10 λεπτά. ‘Ίσως υπερβάλω λίγο, πάντως οι μεγάλες σκηνές καταστροφής, μάχες κλπ, αρχίζουν με το που αρχίζει η ταινία και σχεδόν τελειώνουν με το που τελειώνει. Κάθε μάχη, δε, κάθε μεγάλη σεκάνς, κάθε μεγάλο πλάνο με την έννοια του εντυπωσιακού κλπ  είναι τόσο, αποδομημένη που θα μπορούσε να λειτουργήσει και αυτόνομα. Κάτι σαν ρεσιτάλ μεγάλων σκηνών για ανάλογες ταινίες, με άλλη άποψη η κάθε μια. Οι πολλοί και καλοί ηθοποιοί βέβαια  πάντα βοηθούν όπως και σε αυτήν την περίπτωση. Η σκηνοθεσία είναι μια φοβερή βιρτουοζιτέ όπως και η δουλειά του μοντέρ άλλωστε, αλλά εγώ θέλω να ξεχωρίσω βασικά τους σεναριογράφους.

Εν αρχήν ην ο λόγος βέβαια σε κάθε είδους ταινία όσο και αν σε κάποια είδη φαντάζει λιγότερο απαραίτητο και το σενάριο πάνω απ’ όλα όσο και αν κάποιοι στην Ελλάδα το θεωρούν ως άχρηστο, αλλά πέρα από τους εντυπωσιασμούς, τις εκρήξεις, τις μάχες και όλα αυτά, υπάρχει μια ιστορία που προχωρά σταθερά παρόλα τα πολλά λοξοδρομήματά της χωρίς να απομακρύνεται από το βασικό της στόχο με απίστευτες ανατροπές και αναφορές σου δημιουργεί ενδιαφέρον ασταμάτητα για κάτι που στο κάτω κάτω της γραφής ξέρεις εκ των προτέρων πως είναι απλή ψυχαγωγία. Την αγωνία πάντως την έχεις μέχρι τελευταία στιγμή. Και όχι απλώς την τελευταία στιγμή έχει μια ακόμα ανατροπή, αλλά σας συμβουλεύω να δείτε και όλους τους τίτλους που κρατάνε πάνω από δέκα λεπτά  και να δείτε δυο πράγματα ακόμα – δεν θα σας πως φυσικά τι….

Μια εξαιρετική ψυχαγωγική ταινία

Doctor Strange in the Multiverse of Madness

Ασφαλώς η ταινία της Marvel Doctor Strange in the Multiverse of Madness στην οποία πρέπει να πούμε ότι εμφανίζονται ως γκεστ σταρ πολλά από τα αστέρια υπερήρωες της Marvel είναι μια εξαιρετική ψυχαγωγική ταινία με τον όρο βέβαια ότι εσείς ψυχαγωγήστε με τέτοιου είδους ταινίες.  Δεν είναι ένα αριστούργημα της 7ης τέχνης αλλά είναι πραγματικά εμπνευσμένα , δημιουργημένα ψυχαγωγικό. Δεν θα πλήξετε σίγουρα και ίσως σκεφτείτε και λίγο παραπάνω, αν δεν βαριέστε να σκεφτείτε βέβαια…

Είναι πραγματικά θαυμαστό το πως αυτό του του είδους ταινιών χωρίς να χάνει την αρχική του κατεύθυνση που ήταν και είναι και θα είναι νεανική ψυχαγωγική,  έχει ωριμάσει σε όλα αυτά τα χρόνια και μάλιστα νομίζω πως η κινηματογραφική βερσιόν της ιστορίας των κόμικς ίσως και λόγω του διαφορετικού μέσου φαίνεται να προχωρά ακόμα πιο σταθερά και ουσιαστικά από την εκδοτική βερσιόν τους….

Ας ελπίζουμε όλα αυτά να μεταφραστούν και σε εισιτήρια γιατί οι ταινίες χωρίς σινεμά  δεν είναι ταινίες, αυτό το σκέφτηκα σοβαρά για άλλη μια φορά βλέποντας την ταινία αυτή στον κινηματογράφο Ideal στην Πανεπιστημίου που έχει πολύ μεγάλη οθόνη. Αυτές οι ταινίες, όλες οι ταινίες φτιάχνονται για μια μεγάλη οθόνη και καμία μικρή οθόνη όσο μεγάλη και αν δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο του σινεμά…

  • Doctor Strange in the Multiverse of Madness
  • Σκηνοθέτης: Sam Raimi
  • Μουσική Danny Elfman
  • Ηθοποιοί: Benedict Cumberbatch, Elizabeth Olsen, Rachel McAdams, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor
  • Διανομή: Feelgood Entertainment

Δείτε το τρέιλερ:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ