17.1 C
Athens
Σάββατο, 16 Οκτωβρίου, 2021

Χολιγουντιανές παραγωγές στην Ελλάδα & η άγνωστη ιστορία του Μελ Γκίμπσον

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για τις ιστορικές Χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα και την άγνωστη ιστορία του Μελ Γκίμπσον.

παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα

Οι παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα και η ταινία του Μελ Γκίμπσον

Πολλοί άνθρωποι εντυπωσιάζονται και με το δίκιο τους όταν ακούνε ότι κάποιες ταινίες, ξένες ταινίες, βέβαια κόβουν πάρα πολλά εισιτήρια. Και πολλές φορές φτάνουν στην πρώτη θέση στη λίστα των ταινιών της χρονιάς από εισπράξεις και λοιπά και λοιπά.

Λογικό είναι να εντυπωσιάζεται κανείς αν δεν ξέρει τι θεωρούν οι ίδιοι άνθρωποι του σινεμά σε όλο τον κόσμο και ειδικά στο Χόλυγουντ που είναι το πιο επαγγελματικό σινεμά σε όλο τον κόσμο.

Με το επαγγελματικό βέβαια εννοούμε ότι έχει να κάνει με επαγγελματίες και όχι ερασιτέχνες. Το ξεκαθαρίζω από την αρχή αυτό. Εδώ που έχουμε φτάσει η λέξη επαγγελματίας θεωρείται σα βρισιά δυστυχώς.

Όμως αν θέλετε να ξέρετε πραγματικά επιτυχημένη ταινία στο Χόλυγουντ αλλά και αλλού θεωρείται αυτή που έχει την μεγαλύτερη διαφορά ποσού, από το πόσο στοίχισε μέχρι πόσα λεφτά έφερε στα ταμεία. Δηλαδή για να καταλάβετε, αν μια ταινία κόψει εισιτήρια αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων θεωρείται θρίαμβος. Αν όμως έχει στοιχίσει 980.000.0000 ε… τότε δεν είναι θρίαμβος….

Με αυτό το σκεπτικό το «Ποτέ την Κυριακή» το 1960 ήταν ένας παγκόσμιος θρίαμβος. Έκοψε εισιτήρια αξίας πάνω από 5.000.000 δολάρια παγκοσμίως – που τότε ήταν ένα τεράστιο ποσό γιατί ήταν πιο φτηνό το εισιτήριο- αλλά το ότι στοίχισε μόλις 120.000 δολάρια μια και γυρίστηκε στην Ελλάδα το έκανε να είναι ένας πραγματικός θρίαμβος. Το ίδιο έχει συμβεί και με άλλες ανάλογες ταινίες από την Ευρώπη. Χωρίς όμως να έχει καμία αυτήν τεράστια διαφορά ανάμεσα στο πόσο στοιχίζει και στα πόσα λεφτά φέρνει. Όπως π.χ. το “Dolce Vita” του Φελίνι το 1960 ή το “Ζ” του Γαβρά  το 1969.

Έρχεται στην Ελλάδα μια από τις χολιγουντιανές παραγωγές ταινιών

Αυτά τα σκεφτόμουν τις προάλλες που έμαθα πως θα γυρισθεί στην Ελλάδα ο 3ος με το καλό «Γάμος αλά Ελληνικά» της Νία Βαρντάλος και επειδή αυτή η ταινία έχει μια ιστορία σκέφτομαι να σας την πω…

Καταρχήν να πούμε πως το «Γάμος αλά Ελληνικά» είναι ο τίτλος μιας ελληνικής υπέροχης κωμωδίας του Βασίλη Γεωργιάδη από το 1964 με τον Γιώργο Κωνσταντίνου και την Ξένια Καλογεροπούλου. Η οποία επειδή δεν είναι πολύ γνωστή, σας συμβουλεύω αν σας τύχει πουθενά να την δείτε οπωσδήποτε.

παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα - Γιωργοσ Κωνσταντινου και ξενια καλογεροπουλου στο θεατρικο Γαμοσ αλά ελληνικά

Βέβαια και αυτή ονομάστηκε έτσι γιατί είχε παιχθεί τότε στην Αθήνα η ιταλική ταινία «Γάμος αλά Iταλικά». Που στην ουσία είναι η «Φιλουμένα Μαρτουράνο» στην κινηματογραφική της εκδοχή. Ο original τίτλος της ταινίας της Νία Βαρντάλος είναι “My Big Fat Greek Wedding”.

Το “Γάμος αλά Ελληνικά” πρωτοανέβηκε στο θέατρο

H Νία Βαρντάλος είναι Καναδή ηθοποιός, όχι και τόσο σπουδαία, ίσως όχι και τόσο εντυπωσιακή στην εμφάνιση. Κάποια στιγμή λοιπόν πριν καμιά εικοσαριά χρόνια και κάτι, έγραψε έναν θεατρικό μονόλογο που έλεγε όλη την ιστορία μόνη της φυσικά. Το ανέβασε σε ένα μικρό θέατρο στο Λος Άντζελες. Και ξαφνικά γνώρισε μια τεράστια επιτυχία μια και το θέατρο ήταν συνέχεια γεμάτο. Είχε λοιπόν τη σπάνια τύχη μέσα σε όλους τους άλλους που το είδαν να είναι και ο Τομ Χανκς με την ελληνικής καταγωγής σύζυγο του Ρίτα Γουίλσον που είναι παραγωγός. Οι συγκεκριμένοι ενθουσιάστηκαν τόσο που σκέφτηκαν να το γυρίσουν σε ταινία. Συμφωνήσαν με τη Νία Βαρντάλος. Υπέγραψαν και συμβόλαιο. Και η τελευταία είχε την εξυπνάδα ανάμεσα στους όρους του συμβολαίου, ήταν στην ταινία να παίξει η ίδια το βασικό ρόλο.

Όλα καλά, μόνο που οι μεγάλες εταιρείες παραγωγής του Χόλυγουντ όταν τους πήγε  η Ρίτα Γουίλσον το πρότζεκτ ενθουσιάστηκαν μεν με το σενάριο, την ιδέα, αλλά δεν ενθουσιάστηκαν καθόλου να παίξει η Βαρντάλος το βασικό ρόλο. Γατί θεώρησαν ότι θα ήταν πραγματική καταστροφή. Ο δικός τους όρος ήταν να παίξει στο βασικό ρόλο, μια σταρ του Χόλυγουντ. Σαν την Τζούλια Ρόμπερτς που τότε έσκιζε ή τέλος πάντων κάποια άλλη αυτού του βεληνεκούς. Η Νία Βαρντάλος όμως είχε στηλώσει τα πόδια της που λένε. Και δεν δεχόταν επ’ ουδενί να γίνει κάτι τέτοιο. Και επειδή η Ρίτα Γουίλσον με τον Χανκς πίστευαν πολύ σε αυτό το πρότζεκτ, είπαν να βάλουν οι ίδιοι τα λεφτά και να την γυρίσουν με όσο πιο λίγα χρήματα γινόταν.

Γαμοσ αλά ελληνικά - Νια Βαρνταλος

Γάμος αλά Ελληνικά  – Η ταινία που έκοψε εισιτήρια 250.00.000 δολαρίων

Έτσι η ταινία τους γυρίστηκε στον Καναδά και όχι στο Χόλυγουντ με ηθοποιούς που είχαν χαμηλό κασέ. Και συνολικά έφυγαν από την τσέπη τους 5.000.000 δολάρια. Που για την Αμερική είναι το ποσό ίσα για να γυριστούν 2-3 πλάνα της ταινίας.

Φυσικά η επιμονή τους τους δικαίωσε. Μια και ο «Γάμος αλά Ελληνικά» όταν βγήκε στο σινεμά σε όλο τον κόσμο το 2002 έκοψε εισιτήρια αξίας γύρω στα 250.000.000 δολάρια!!! Που φυσικά πήγαν στην τσέπη τους.

παραγωγές-ταινιών-στην-Ελλάδα-Νια-Βαρνταλος

Βέβαια αυτός ο θρίαμβος στην καριέρα της Νία Βαρντάλος η οποία μάλιστα απ’ ότι είχα μάθει με τα ποσοστά εκείνης της ταινίας αγόρασε και ένα σπίτι στη Σαντορίνη δεν επαναλήφθηκε. Γύρισε και άλλες ταινίες. Μια ταινία την σκηνοθέτησε κιόλας μετά. Και έτσι το 2016 επέστρεψε στο παλιό επικείμενο πρότζεκτ. Και γύρισε το «Γάμος αλά Ελληνικά 2» όπου μάλιστα ένα μικρό ρόλο έπαιζε και ο Αλέξης Γεωργούλης. Μάλιστα ένα μέρος της είχε γυριστεί στην Ελλάδα. Αλλά ούτε αυτή η εκδοχή πήγε καλά εισπρακτικά. Και έτσι προφανώς θα έρθουν στην Ελλάδα να γυρίσουν την 3η συνέχεια της ταινίας φέτος, – στην Ελλάδα που είναι πιο φθηνά τα γυρίσματα έτσι και αλλιώς για τις παραγωγές ταινιών- με την ελπίδα να επαναληφθεί αυτή τη φορά ο θρίαμβός της πρώτης ταινίας. Ίσως δε να είναι και η τελευταία της ευκαιρία…

Αλλά μια και είπα αυτήν την ιστορία να πω και μια άλλη παρόμοια εκείνης της εποχής…

Τα πάθη του Χριστού – Μια ταινία του Μελ Γκίμπσον

Ο Μελ Γκίμπσον που τότε στα μέσα της πρώτης δεκαετίας του 20ου αιώνα ήταν ο πιο εμπορικός ηθοποιός και έπαιρνε αμοιβή 25.000.000 δολάρια για την κάθε ταινία που γύριζε, αποφάσισε να γυρίσει την ταινία «Τα πάθη του Χριστού». Ο Μελ Γκίμπσον ερχόταν εκείνη την εποχή σαν δημιουργός από τον τεράστιο θρίαμβο του «Brave Heart» . Που είχε σπάσει τα ταμεία και είχε σαρώσει τα Όσκαρ. Όταν όμως πήγε στις μεγάλες εταιρείες του Χόλυγουντ το πρότζεκτ «Τα πάθη του Χριστού» τα μεγάλα κεφάλια του Χόλυγουντ από την μια τρόμαξαν αν και από την άλλη έβαλαν τα γέλια. Οι ταινίες τέτοιου τύπου δεν θεωρούνταν εμπορικές πια. Αλλά εκτός αυτού ο Γκίμπσον ήθελε να γυρίσει την ταινία με το διάλογο να είναι στα αρχαία ελληνικά, στα λατινικά και στην Αραμαϊκή που ήταν μια διάλεκτος της εβραϊκής εποχής του Χριστού.

Ο Μελ Γκιμπσον όντως πίστευε τόσο πολύ στο πρότζεκτ του που αποφάσισε την αμοιβή του, των 25.000.0000 δολαρίων της επόμενης ταινίας του να τη διαθέσει για να γυρίσει αυτήν την ταινία.

Έψαξε και βρήκε λοιπόν που από τις χώρες της Μεσογείου μπορούσε να γυρίσει την ταινία σχετικά φτηνά με νέους και άγνωστους ηθοποιούς – μην ξεχνάμε ότι θα ήταν μια ταινία εποχής με πολλούς κομπάρσους οπότε ασφαλώς και θα στοίχιζε παραπάνω λεφτά-.

παραγωγές ταινιών στην Ελλάδα - ο Μελ Γκιμπσον δημιουργ΄ςο της ταινίας Τα παθη του Χριστού

Η ταινία έφερε στα ταμεία ένα ιλιγγιώδες ποσό

Η ταινία γυρίστηκε με αυτά τα 25.000.000 δολάρια όπως την ήθελε ακριβώς ο Γκίμπσον. Με τις γλώσσες που ήθελε να ακούγονται και ακολουθώντας κατά γράμμα το Ευαγγέλιο πάνω στα πάθη του Χριστού. Που για όσους δεν το έχουν διαβάσει πρέπει να πούμε ότι οι περιγραφές των βασανιστηρίων και της σταύρωσης είναι τόσο σκληρές που ανατριχιάζεις όταν το διαβάζεις.

Όταν βγήκε η ταινία έγινε μεγάλο θέμα για την σκληρότητα αυτών των σκηνών. Αλλά παρά τις όποιες διαφωνίες διαφόρων εκκλησιών καμιά δεν μπόρεσε στην ουσία να αντιδράσει. Γιατί δεν παρεξέκλινε από το λόγο των ευαγγελιστών. Έχω προσωπική πείρα από αυτό για τότε ως κριτικός κινηματογράφου βρέθηκα καλεσμένος σε μια εκπομπή για αυτό το θέμα μαζί με ένα σοβαρό και μορφωμένο Έλληνα αρχιμανδρίτη που συμφώνησε με το θέμα.

Και για να τελειώνουμε η ταινία των 25.000.000 δολαρίων από τη τσέπη του Μελ Γκιμπσον με σκηνοθεσία και σενάριο δικό του έφερε στα ταμεία από την παγκόσμια προβολή της το ιλιγγιώδες ποσό των πάνω από 500.000.000 δολαρίων!!!

Είπατε τίποτα; Ήθελα μόνο να έβλεπα τα πρόσωπα όλων αυτών στις μεγάλες εταιρείες του Χόλυγουντ που απέρριψαν το πρότζεκτ το 2004 όπως άλλωστε και το πρότζεκτ της Νία Βαρντάλος το 2002.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και επιμελείται το πρόγραμμα του 24ωρου καναλιού 3 της Cosmote TV με τις ελληνικές ταινίες. Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 16:00 με 17:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
40,377ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,761ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,154ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ