20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

5+1 ταινίες που το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας προκάλεσε αντιδράσεις

To Nomadland της Chloé Zhao θεωρείται το απόλυτο φαβορί στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας των φετινών βραβείων Όσκαρ. Το μόνο που απομένει να δούμε είναι αν θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις, στην 93η τελετή απονομή των βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.

Όσκαρ αντιδράσεις

Δεν είναι λίγες οι φορές ωστόσο που η επιλογή της Ακαδημίας στη μεγάλη κατηγορία των Όσκαρ έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς οι κριτικοί κινηματογράφου, οι συντελεστές όπως και το κοινό είχαν άλλη άποψη και προσδοκίες.

Παρακάτω θα διαβάσετε ορισμένες από τις περιπτώσεις που η νικήτρια ταινία στα Όσκαρ έχει συνοδευτεί από γκρίνιες και αντιδράσεις.

Το Πράσινο Βιβλίο, 2019

Όσοι παρακολούθησαν την τελετή απονομής των Όσκαρ του 2019, ακόμα θυμούνται τον Σπάικ Λι να σηκώνεται από τη θέση του για να αποχωρήσει από την αίθουσα και να χειρονομεί έξαλλος στο άκουσμα του νικητή της Καλύτερης Ταινίας. Για την ιστορία, το Πράσινο Βιβλίο επικράτησε των ταινιών: Ρόμα, Η Ευνοούμενη του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου, Η Παρείσφρηση, Ένα Αστέρι Γεννιέται, Bohemian Rhapsody, Black Panther και Vice.

Συνηθισμένοι Άνθρωποι, 1980

Θα δανειστούμε τον τίτλο της ταινίας η οποία αποτέλεσε το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρόμπερτ Ρέντφορντ για να σημειώσουμε ότι και τα μέλη της Ακαδημίας συνηθισμένοι άνθρωποι είναι που συχνά κάνουν και λάθη. Και η συγκεκριμένη βράβευση ήταν ένα από τα μεγαλύτερη λάθη στα Όσκαρ αν αναλογιστεί κανείς ότι εκείνη τη χρονιά αναμετρήθηκε με το εμβληματικό Οργισμένο Είδωλο του Μάρτιν Σκορσέζε και τον Άνθρωπο Ελέφαντα του Ντέιβιντ Λιντς.

Ερωτευμένος Σαίξπηρ, 1998

Η ταινία των επτά Όσκαρ, μεταξύ των οποίων και αυτό της Καλύτερης Ταινίας θεωρήθηκε από πολλούς υπερεκτιμημένη. Πολλοί ακόμη δεν μπορούν να πιστέψουν ότι τα μέλη της Ακαδημίας αποφάσισαν να δώσουν το βραβείο στη συγκεκριμένη ταινία και όχι στη Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν. Αντιδράσεις υπήρξαν όμως και για το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου που κέρδισε η ταινία για την ερμηνεία της Γκουίνεθ Πάλτροου.

Οι Δρόμοι της Φωτιάς, 1981

Στην απονομή των Όσκαρ του 1981, όλοι θεωρούσαν ότι ο Ιντιάνα Τζοουνς και οι Κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού του Στίβεν Σπίλμπεργκ με πρωταγωνιστή τον Χάρισον Φορντ, είχε το Όσκαρ στο τσεπάκι. Όμως λογάριαζαν χωρίς τα μέλη της Ακαδημίας που βράβευσαν τελικά το απόλυτο αουτσάιντερ εκείνης τη χρονιά. Η ταινία κέρδισε άλλα τρία βραβεία: Μουσικής για την αξεπέραστη μελωδία του Βαγγέλη Παπαθανασίου, Πρωτότυπου Σεναρίου και Ενδυματολογίας.

Κράμερ Εναντίον Κράμερ, 1979

Το αριστουργηματικό Αποκάλυψη Τώρα του Φράνσις Φορντ Κόπολα, έχοντας κερδίσει και τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες ήταν το απόλυτο φαβορί στα Όσκαρ του 1979. Αντιλαμβάνεται λοιπόν κανείς το σοκ της βραδιάς όταν ακούστηκε στην αίθουσα ότι το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας απονέμεται στο Κράμερ Εναντίον Κράμερ. Ομολογουμένως πάντως οι ερμηνείες των Ντάστιν Χόφμαν και Μέριλ Στριπ ήταν εξαιρετικές. Η ταινία κέρδισε συνολικά πέντε Όσκαρ. Τα υπόλοιπα ήταν Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Α’ Ανδρικού Ρόλου και Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Η Κοιλάδα της Κατάρας, 1942

Στη συγκεκριμένη περίπτωση μιλάμε για μια από τις μεγαλύτερες αδικίες στην ιστορία των Όσκαρ. Η ταινία του Τζον Φορντ επικράτησε μεταξύ άλλων και της ταινίας Ο Πολίτης Κέιν του Όρσον Γουέλς. Ένα από τα διαμαντάκια της έβδομης τέχνης το οποίο συναντάμε σε όλες τις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών και μάλιστα στις υψηλότερες θέσεις αν όχι στην πρώτη. Ωστόσο τα μέλη της Ακαδημίας φαίνεται ότι αγάπησαν ιδιαίτερα την ταινία του Φορντ. Η Κοιλάδα της Κατάρας ήταν υποψήφια για 10 Όσκαρ, κερδίζοντας τα πέντε, ενώ ο Πολίτης Κέιν για εννέα κερδίζοντας μόνο το Όσκαρ Καλύτερου Σεναρίου.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ