16.3 C
Athens
Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη

Τέσσερις νέες κυκλοφορίες έρχονται από τις εκδόσεις Πατάκη. Τέσσερα νέα και μοναδικά βιβλία για να σας κρατήσουν συντροφιά.
Ακολουθούν αναλυτικά περιλήψεις και φωτογραφίες από το κάθε νέο βιβλίο ξεχωριστά:

Τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη:

ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΩ ΕΓΩ – βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας : ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ

Τη μέρα εκείνη ένας Ιταλός, άγνωστος σ’ εμένα, μου ανακοίνωσε τηλεφωνικά ότι η αδελφή μου Μαρίνα είχε μόλις πεθάνει από ανακοπή καρδιάς. Τη βρήκε ο ίδιος νεκρή στο μικρό διαμέρισμά της στο Μιλάνο, πεσμένη στο πάτωμα. Δίπλα της ήταν η σύριγγα με τη δόση ηρωίνης που μόλις είχε πάρει – νοθευμένη, όπως αποδείχθηκε.

Η Μαρίνα μπαινόβγαινε σε διάφορες κοινότητες απεξάρτησης, σε πόλεις της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, επί τριάντα χρόνια. Προσπαθούσε να κόψει τα ναρκωτικά αλλά δεν τα κατάφερνε.

Έμενε καθαρή για λίγους μήνες και μετά έβρισκε πάλι καταφύγιο στην ηρωίνη.

«Σε ποια πραγματικότητα ακριβώς θέλεις να επανενταχθώ;» μου είπε κάποτε.

Στο βιβλίο αυτό δίνω φωνή στην ίδια. Να μιλήσει για τους λόγους που την οδήγησαν στα ναρκωτικά, για την ανάγκη της να ερωτοτροπεί διαρκώς με τον θάνατο, λες και μέσα από αυτό το μακάβριο φλερτ θα μπορούσε να επουλώσει τις πληγές της και να απαλύνει τον πόνο που ένιωθε.

Στην τραγική ζωή της καθοριστικό ρόλο έπαιξε η νοσηρή σχέση με τη μητέρα της, σχέση που δυστυχώς επηρέασε για πολύ καιρό και τη δική μου επικοινωνία μαζί της.

Τώρα που και οι δύο γυναίκες δεν ζουν πια, μπόρεσα να δω πιο καθαρά το πρόσωπο της αδελφής μου, να φωτίσω πλευρές της προσωπικότητάς της που με απωθούσαν και με κρατούσαν μακριά της. Ξαναδιάβασα τις επιστολές και τα σημειώματα που είχαμε ανταλλάξει μέσα στα χρόνια, ξέθαψα παλιές φωτογραφίες που ήταν στοιβαγμένες σε κουτιά, ανακάλεσα στιγμές από τα ανέμελα καλοκαίρια μας στις Σπέτσες, όταν ήταν ακόμη ένα μικρό χαριτωμένο κορίτσι, και άλλες αργότερα, οδυνηρές, από τις σύντομες συναντήσεις μας στη Ρώμη.

Το νέο βιβλίο Τώρα θα μιλήσω εγώ είναι το κύκνειο άσμα της. Όσα δεν είπε όσο ζούσε –αφού τον ρόλο του αφηγητή τον μονοπωλούσε άλλος– τα λέει τώρα σ’ αυτόν τον δραματικό αποσπασματικό μονόλογο. Κάθε λέξη του υπογραμμίζει το απαράμιλλο σθένος της, αλλά και την αβάσταχτη μοναξιά της.

Τώρα μιλάω εγώ βιβλίο εκδόσεις Πατάκη

Ο ΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΑΤΙΟΥ – βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: ΑΧΜΕΤ ΟΥΜΙΤ, Μετάφραση: ΣΤΕΛΛΑ ΒΡΕΤΟΥ

Ήμουν ένας αχρείος που έζησε την εποχή των τυράννων. Ένας αχρείος που οι θεοί τον κατάντησαν δειλό. Ο πιο αξιολύπητος απ’ όλους τους αχρείους, ο πιο αποκρουστικός.

Ένας ύπουλος παλατιανός γραφέας, που έτρεφε την καρδιά του µε κολακεία, το μυαλό του µε µίσος.

Ένας διπρόσωπος άνθρωπος των τελετών, που ακολουθούσε πιστά τις εντολές του βασιλιά των Χάττι, κρύβοντας τον βαθύ του πόνο πίσω από µια µάσκα ευτυχίας πιο αδιαπέραστη κι απ’ ορείχαλκο, το αριστοκρατικό µίσος που είχε κουρνιάσει στο σώμα του κάτω από τα αρχοντικά ρούχα.

Ο πιο αναξιοπρεπής άνθρωπος της γης. Επέλεξε να µείνει σιωπηλός, µε τα χέρια σταυρωµένα στο στήθος µε επισηµότητα, όπως απαιτούσε η αφοσίωση στον βασιλιά του, όταν η γυναίκα που αγαπούσε πέθαινε από αγάπη. Η ντροπή των αντρών. Ο πιο ελεεινός από τους ακόλαστους που, αντί να προτιμήσει το μεγαλείο του θανάτου από έρωτα, δεν δίστασε να καταφύγει στην επιβλητική σκιά της ασήµαντης οντότητάς του, που μεγάλωνε ολοένα πίσω από τους πέτρινους τοίχους του παλατιού.

Εγώ, ο Πατασάνα, ο αρχιγραφέας του παλατιού, που κολυμπάω ανάμεσα στους νεκρούς. Αυτός που οι θεοί έγραψαν στο μέτωπό του: «Θα σπαρταράει από τους πόνους ως την αιωνιότητα».

Μια ανασκαφή σε µια αρχαία χεττιτική πόλη, κοντά στο Γκαζιαντέπ. Πινακίδες που γράφτηκαν πριν από τρεις χιλιάδες χρόνια. Δολοφονίες που αρχίζουν όταν ανακαλύπτονται οι πινακίδες. Οι ομολογίες του γραφέα Πατασάνα. Σκοτεινά μυστικά κάτω από τον λαμπερό ήλιο. Το τέλος των Χετταίων, οι Ασσύριοι… Οι τελευταίες περίοδοι των Οθωµανών, οι Αρµένιοι… Η Τουρκία σήμερα, οι Κούρδοι… Αίμα αδελφικό που τρέχει… Η αναλλοίωτη μοίρα αυτής της γης: βία και έρωτας… Μια ελεγεία στην αιµατοβαµµένη ιστορία αυτής της γης… Ένα τραγούδι στην πλούσια παράδοση αυτής της γης…

Ο Αχµέτ Ουµίτ γεννήθηκε το 1960 στο Γκαζίαντεπ της Τουρκίας και ζει στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε δημόσια διοίκηση στο Πανεπιστήμιο του Μαρµαρά  και πολιτικές επιστήμες στην Ακαδημία Πολιτικών Επιστημών της Μόσχας. Έχει γράψει ποίηση, διηγήματα και μυθιστορήματα. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα μυθιστορήματά του Μνήμες της Κωνσταντινούπολης, Η πύλη του δερβίση, Έγκλημα στο Πέρα, Η δολοφονία του σουλτάνου, Αντίο, γλυκιά πατρίδα, Oµίχλη και νύχτα και Η κραυγή του χελιδονιού.

Εκδόσεις Πατάκη Ο γραφέας βιβλίο

Το Σπήλαιο των Ιδεών – νέο βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: ΧΟΣΕ ΚΑΡΛΟΣ ΣΟΜΟΘΑ, Μετάφραση: ΜΕΛΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

Ένας έφηβος, λαμπρός µαθητής της Ακαδημίας του Πλάτωνος, βρίσκεται νεκρός, κατασπαραγµένος, όπως φαίνεται, από λύκους. Όμως ο δάσκαλός του, ο Διαγόρας, βέβαιος για τον τρόµο που είχε δει στα µάτια του νέου την προηγουµένη του θανάτου του, καταφεύγει στις υπηρεσίες του Ηρακλή Πόντορος, Αποκρυπτογράφου Αινιγµάτων. Ένας πλατωνικός φιλόσοφος και ένας θιασώτης της τετράγωνης λογικής θα αποδυθούν στην αναζήτηση της Αλήθειας και των ενόχων, ενώ τα διαµελισµένα πτώµατα θα πληθαίνουν στους δρόµους του τέως κλεινού άστεως.

Αυτή την ιστορία διασώζει σε δώδεκα κεφάλαια –άραγε τόσα όσα και οι Άθλοι του Ηρακλή;– ένας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε τυχαία πολλούς αιώνες αργότερα. Ο επιφανής επιμελητής του απεβίωσε πριν ολοκληρώσει το έργο του και πλέον ο ανώνυμος μεταφραστής του μπαίνει ολοένα και πιο βαθιά στο κείμενο, συντάσσοντας εκτενείς υποσελίδιες σημειώσεις. Ώσπου κάποια στιγμή ανακαλύπτει ότι ο επιμελητής του χρεογράφου πέθανε κάτω από τις ίδιες συνθήκες µε τον έφηβο μαθητή της Πλατωνικής Ακαδημίας…

Το Σπήλαιο των Ιδεών είναι ένα νέο βιβλίο αταξινόμητο αστυνομικό μυθιστόρηµα, ένα φιλοσοφικό θρίλερ, μια μαρτυρία για την κατίσχυση της μυθοπλασίας από έναν από τους πιο πρωτότυπους ισπανόφωνους συγγραφείς του καιρού µας.

Ο Χοσέ Κάρλος Σοµόθα γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας το 1959, πολύ σύντομα όμως βρέθηκε στην Ισπανία. Έχει γράψει πολλά μυθιστορήµατα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν μεταφραστεί, σε πολλές γλώσσες, καθώς και διηγήματα, θεατρικά έργα και ένα ραδιοφωνικό σενάριο. Θεωρείται ένας από τους ανανεωτές του ισπανόφωνου µυθιστορήµατος µυστηρίου. Ζει στη Μαδρίτη µε τη σύζυγό του και τα δυο τους παιδιά. Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης τα µυθιστορήµατά του Η Κλάρα στο µισοσκόταδο (2005, Βραβείο Fernando Lara 2001, International Hammet Prize 2002),  Η θεωρία των χορδών (2008) και Η γυναίκα µε το νούµερο 13 (2011).

Ένας δεξιοτέχνης του σύγχρονου ισπανόφωνου αφηγηµατικού λόγου, που µε αυτό το υψηλής λογοτεχνικής ποιότητας, γεµάτο ιδέες και περιπέτειες, σπήλαιο αφήνει στον αναγνώστη µια αλησµόνητη επίγευση.         El Periódico de Cantabria

Εκδόσεις Πατάκη το Σπήλαιο Ιδεών Βιβλίο

Ο ΜΟΝΑΡΧΗΣ ΤΩΝ ΣΚΙΩΝ- βιβλίο από τις εκδόσεις Πατάκη

Συγγραφέας: ΧΑΒΙΕΡ ΘΕΡΚΑΣ, Μετάφραση: ΓΕΩΡΓΙΑ ΖΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μονάρχης των σκιών αφηγείται την αναζήτηση του χαμένου ίχνους ενός νέου. Ο Μονάρχης αγωνίστηκε για έναν άδικο σκοπό και πέθανε στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Λεγόταν Μανουέλ Μένα και το 1936, στον ισπανικό εµφύλιο, κατατάχτηκε εθελοντής στον στρατό του Φράνκο. Πέθανε το 1938 στην περίφημη μάχη του ποταμού Έβρου και επί δεκαετίες ήταν ο επίσηµος µάρτυρας της οικογένειας και του χωριού όπου μεγάλωσε. Η οικογένεια τιμά τη µνήµη του, από γενιά σε γενιά, και στους καιρούς της δηµοκρατίας, όπου η δόξα και η ντροπή αλλάζουν στρατόπεδα. Ήταν ο θείος της µητέρας του συγγραφέα.

Ποια ήταν η ζωή του Μανουέλ Μένα; Ποιες ήταν οι πεποιθήσεις του, οι ψευδαισθήσεις του, πώς να βρεις µάρτυρες, πώς να πεις την ιστορία αυτής της συγγένειας, που κουβαλάς στη συνείδησή σου από παιδί; Εξερεύνηση τοπική και οικουµενική, προσωπική και συλλογική, µαχητικά αντιπολεµική, η ιστορία του Μονάρχη των σκιών διεισδύει ακόµη πιο βαθιά στο ερώτηµα της κληρονοµιάς του εµφυλίου, ερώτηµα που έθεσε για πρώτη φορά ο Θέρκας πριν από είκοσι χρόνια µε τους Στρατιώτες της Σαλαµίνας.

Ο Μονάρχης των σκιών είναι το βιβλίο που ο Χαβιέρ Θέρκας είχε στο µυαλό του από τότε που αποφάσισε να αφιερωθεί στη συγγραφή. Κι ακόµη πιο πριν.

Ο ΧΑΒΙΕΡ ΘΕΡΚΑΣ γεννήθηκε το 1962 στο Κάθερες της Ισπανίας. Έχει γράψει, µεταξύ άλλων, τα: Ο ένοικος (Εκδόσεις Πατάκη, 2011), Στρατιώτες της Σαλαµίνας (Εκδόσεις Πατάκη, 2002), Η ταχύτητα του φωτός (Εκδόσεις Πατάκη, 2007), Οι νόµοι των συνόρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2015), Ο απατεώνας (Εκδόσεις Πατάκη, 2018). Στο έργο του συγκαταλέγονται επίσης το αταξινόµητο Anatomίa de un instante, το δοκίµιο La obra literaria de Gonzalo Suarez, καθώς και τέσσερις τόµοι µε ποικίλα θέµατα: Una buena temporada, Relatos reales, La verdad de Agamenόn, Formas de ocultarse.

Τα βιβλία του έχουν µεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες και έχουν τιµηθεί µε διάφορα εθνικά και διεθνή βραβεία. Το 2011, στην  Έκθεση Βιβλίου του Τορίνο, έλαβε το Διεθνές Βραβείο για το σύνολο του έργου του. Δίδαξε για δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο του Ιλλινόις και από το 1989 είναι καθηγητής Ισπανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήµιο της Χερόνα. Ο Μονάρχης των σκιών πρωτοκυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2017.

«Ηρωισµός, πόλεµος, αλήθεια, εξορία: τέσσερις λέξεις που ορίζουν το έργο του συγγραφέα που δε σταµατά να σκάβει τη µνήµη της χώρας του και της οικουµένης. Και εδώ, στον Μονάρχη των σκιών, πιο βαθιά από ποτέ».     Le Monde

«Ο Μονάρχης των σκιών είναι ένα βιβλίο πιο σηµαντικό κι από τους Στρατιώτες της Σαλαµίνας…» The New York Times

«Ένα γενναίο καθηλωτικό µυθιστόρηµα!»    El Paίs

«Ο Θέρκας είναι από τους πιο σοβαρούς και γοητευτικούς Ευρωπαίους συγγραφείς».     Literary Review

«Μια εντελώς ανατρεπτική οπτική του πολέµου γενικότερα και του ισπανικού εµφυλίου ειδικότερα. Ένα µυθιστόρηµα που γίνεται συγκινητικό, απροσδόκητα αστείο, τολµηρό…»     Spectator

«Μόνο ο Θέρκας θα µπορούσε να γράψει ένα τέτοιο µυθιστόρηµα. Στην πιο ώριµη συγγραφική του στιγµή, είναι από τους καλύτερους συγγραφείς που έχουµε».    José Maria Pozuelo Yvancos, ABC

«Ένα εξαιρετικά δυνατό έργο, που µας βοηθάει να καταλάβουµε την πλάνη του φασισµού, επιτακτική ανάγκη στον κόσµο σήµερα».    The New Yorker

εκδόσεις Πατάκη ο Μονάρχης

Διαβάστε περισσότερα για τις δύο σημαντικές επανεκδόσεις από τον Μάνο Κοντολέων και τις Εκδόσεις Πατάκη

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
59,813ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,938ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,696ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ