19.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα 10 καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία του 2020

Η ξένη λογοτεχνία έχει πολλά διαμάντια στο ιστορικό της με βιβλία που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο. Εμείς συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία του 2020 ως μία διαφορετική, λίγο πιο λογοτεχνική, ανασκόπηση της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της.

Η ανάγνωση είναι μία μοναδική εμπειρία, όπου ο κάθε αναγνώστης ξεχωριστά εκλαμβάνει διαφορετικά τα μηνύματα του βιβλίου, τις λέξεις, τις φράσεις. Ο αναγνώστης φαντάζεται όπως εκείνος θέλει τους ήρωες και τα σκηνικά κι έτσι με τη βοήθεια του συγγραφέα μετατρέπεται σε έναν ξεχωριστό σκηνοθέτη μίας φανταστική, εγκεφαλικής ταινίας. Η φαντασία διεγείρεται, ενώ δημιουργούνται στο μυαλό αξέχαστε εικόνες και συναισθήματα που μπορούν να συνεπάρουν τον αγνώστη.

Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά για όλους μας, αλλά η ξενόγλωσση λογοτεχνία μάς προσέφερε μερικά από τα καλύτερα αναγνώσματα. Γι’ αυτό το λόγο, σας παρουσιάζουμε τα 10 καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία του 2020 που αξίζει να διαβάσετε πριν τελειώσει ακόμη η χρονιά.

Εξώφυλλα από τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία

1. A Promised Land του Barack Obama

Το νέο βιβλίο του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Ομπάμα περιγράφει το ταξίδι από τις πρώτες πολιτικές φιλοδοξίες του μέχρι την προεδρία του και είναι ένα «κομψό, στοχαστικό υπόμνημα», σύμφωνα με το Independent. Το A Promised Land ταξιδεύει τους αναγνώστες μέσα στο Προεδρικό γραφείο και τον Λευκό Οίκο, αλλά και σε μοναδικές τοποθεσίες, όπως τη Μόσχα, το Κάιρο και το Πεκίνο. Όπως αναφέρει το the Guardian, το βιβλίο προσφέρει άφθονα μία σφαιρική προσσέγιση από την θέση της εξουσίας, ενώ διαθέτει έναν κοψμό ύφος γραφής και προσφέρει ένας στοχασμός και μία ενδοσκόπηση, στην οποία παρουσιάζει τα δικά του κίνητρα.

Εξώφυλλο του A promised land

2. Ready Player Two του Ernest Cline

Το sequel του Ready Player One έχει γρήγορους ρυθμούς και συνταρακτικές εξελίξεις, αφού ο Wade Watts κάνει μία μεγάλη ανακάλυψη. Αφότου κέρδισε τον διαγωνισμό του ιδρυτή της Oasis, James Halliday, o Watts ξεκινά μια νέα περιπέτεια, αναζητώντας μια μυστηριώδη τεχνολογική “μηχανή” που κρύβεται μέσα στα θησαυροφυλάκια του Halliday, η οποία θα αλλάξει τον κόσμο. Οι λάτρεις του έργου του Cline, αλλά και της ταινίας του Spielberg, σίγουρα θα λατρέψουν το δεύτερο βιβλίο. Η δράση, η περιπέτεια, το σασπένς και η ανατροπή καθιστά το μυθιστόρημα στα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία του 2020.

Εξώφυλλο του Ready Player Two

3. Reality and Other Stories του John Lanchester

Ο John Lanchester στο βιβλίο Reality and Other Stories εξερευνά την ανατριχιαστική πλευρά του διαδικτύου και της τεχνητής νοημοσύνης με μία παιχνιδιάρικη οπτική πλευρά. Οι ιστορίες περιλαμβάνουν διάφορα υπερφυσικά στοιχεία, τα οποία περιλαμβάνουν ζόμπι, φαντάσματα και ψηφιακές μετά θάνατον ζωές. Έχοντας σημαντικές γνώσεις και ικανότητες στην κοινωνική παρατήρηση, ο Lanchester εναλάσσεται στο ρεαλιστικό, το υπερεαλιστικό και το σουρεαλιστικό στοιχείο. Ένα βιβλίο γεμάτο ανατροπές, μυστήριο, αγωνία και διαφορετικές εναλλακτικές που παρουσίαζουν τον τρόπο που ζούμε. Σίγουρα εντάσσεται στη λίστα με τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία για το 2020.

Εξώφυλλο του Reality and other stories

4. White Ivy της Susie Yang

Στο λογοτεχνικό ντεπούτο της Susie Yang, η πρωταγωνίστρια Ivy είναι μεγαλωμένη στην Κίνα από τη γιαγιά της, αργότερα όμως πηγαίνει στις ΗΠΑ για να ζήσει με τους συναισθηματικά ψυχρούς γονείς της και μικρότερο αδερφό της. Αναπτύσσει συναισθήματα για έναν συμμαθητή της, τον ευγενή Gideon, ενώ ενδιαφέρεται επίσης για την εργατικής-τάξεως φίλη της Roux. “Δεν θα βρεις πιο σκοτεινό ρομάντζο από αυτό της Susie Yang στο White Ivy”, αναφέρει το LA Times γι’ αυτό το εκπληκτικό μυθιστόρημα. “Ο τελικός, ζοφερός γάμος της White Ivy δεν είναι παρά μια παρωδία του ρομάτζου, ενώ ενστερνίζεται τα σκοτεινά κρυφά μυστικά του.”

καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία 2020 White Ivy

5. The Shadow King της Maaza Mengiste

To The Shadow King διαδραματίζεται στην εισβολή του Μουσολίνι στην Αιθιοπία το 1935 και διηγείται την ιστορία της πρόσφατα ορφανής Hirut. Το βιβλίο ξεκινάει καθώς εργάζεται ως υπηρέτρια και σταδιακά μεταμορφώνεται σε μία περίφανη πολεμίστρια. Το New York Times περιγράφει το μυθιστόημα ως “ποιητικό” και “αξιοσημείωτο”, ενώ χαρακτηρίζει την Hirut ως “αξέχαστη και συναρπαστική ηρωίδα”. To The Shadow King έχει προταθεί για το βραβείο Booker, του οποίου οι κριτές το επαίνεσαν ως “μία καθηλωτική εξερεύνηση της γυναικείας δύναμης”. Από τα βιβλία που σίγουρα αξίζουν να βρίσκονται στη λίστα με τα καλύτερα ξενόγλωσσα για την ιδιαίτερη χρονιά 2020.

καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία 2020 The Shadow King

6. The First Woman της Jennifer Nansubuga Makumbi

Μεγαλώνοντας σε ένα μικρό χωριό στην Ουγκάντα, η Kirabo είναι περιτριγυρισμένη από ισχυρές γυναίκες, οι οποίες θέλουν να την συμμορφώσουν. Ενώ πλησιάζει στην ενηλικίωση, η πεισματάρα Kirabo γίνεται επαναστάτρια. Με φόντο μια χώρα που μεταμορφώθηκε από τη δικτατορία, η Πρώτη Γυναίκα συνδυάζει τον σύγχρονο φεμινισμό με την αρχαία λαϊκή ιστορία της Ουγκάντα. “Ο Makumbi εξισορροπεί την θλίψη με το χιούμορ”, λέει το The Telegraph. “Το μυθιστόρημα είναι επίσης ένας λόγος για την εξουσία (είτε πολιτικός, είτε κοινωνικός, είτε σεξουαλικός), αλλά παρουσιάζεται με μια υπέροχα ελαφριά πινελιά”.

καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία 2020 The First Woman

7. Daddy της Emma Cline

Το πρώτο μυθιστόρημα της Emma Cline, το The Girls, επαινέθηκε θριαμβευτικά από τους κριτικούς και τώρα η συλλογή της από μικρές ιστορίες, το Daddy, έχει την ίδια ανταπόκριση. Οι ιστορίες εξερευνούν την σκοτεινή πλευρά των ανθρώπιων εμπειριών και επικεντρώνεται στις σχέσεις εξουσίας μεταξύ ανδρών και γυναικών, γονέων και παιδιών – και τις εντάσεις μεταξύ του παρελθόντος και του παρόντος. “Η Cline είναι ιδιαίτερα καλή στο να κλειδώνει στην έξυπνη λεπτομέρεια που δίνει ένταση», λέει το The Times. “Αυτές οι εξιδικευμένες ιστορίες παρακρατούν ορισμένες βασικές πληροφορίες… η απόλαυση εδώ βρίσκεται στην εκτίμηση του επιδέξιου και απορροφητικού ύφους της Cline”. 

Εξώφυλλο του Daddy

8. Jack της Marilynne Robinson

Η βραβευμένη με Pulitzer Marilynne Robinson έγραψε ένα τέταρτο βιβλίο για την φημισμένη της σειρά Gilead. Αφηγείται την ιστορία του πολύ αγαπητού γιου ενός Πρεσβυτεριανού υπουργού, όπου στο St Louis στις διαχωρισμένες ΗΠΑ, ερωτεύεται την Della, μία Αφρο-αμερικανή δασκάλα. Ο Έρωτας, η φυλή και τα ήθη της Μέσης Δύσης είναι κεντρικά θέματα σε αυτό το βιβλίο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί από το The Guardian ως “συναρπαστικό και οραματικό”. Η γραφή, η ρυθμός και η συγκλονιστική ιστορία καθιστούν το Jack στα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία του 2020. Ένα από τα βιβλία που αξίζει κάποιος να διαβάσει.

Εξώφυλλο του Jack, από τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία

9. Redhead by the Side of the Road της Anne Tyler

Τα βιβλία της Anna Tyler αποτελούν την ιδανική συντροφιά, έτσι και το νέο της βιβλίο Redhead by the Side of the Road δεν αποτελεί εξαίρεση. Το μυθιστόρημα εξερευνεί την καρδιά και το μυαλό ενός άντρα που παλεύει να υπερνικήσει ορισμένα απροσδόκητα γεγονότα της ζωής του. Το βιβλίο είναι γεμάτο με τη συνηθισμένη συμπόνια, εμπάθεια και χαρά της συγγραφέως, ενώ μάλιστα έχει επαινεθεί ιδιαιτέρως. “Εάν υπάρχει η κατάλληλη στιγμή για ένα νέο βιβλίο της Anne Tyler, αυτή είναι τώρα”, αναφέρει η Wall Street Journal. “Πολύ αστείο – ένα από τα καλύτερα της Tyler”. Ένα από τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία για το 2020 συμπληρώνουμε εμείς!

καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία 2020 Redhead by the Side of the Road

10. Such a Fun Age της Kiley Reid

Όταν η 25χρονη Emira Tucker κατηγορείται αδίκως ότι απήγαγε το παιδί που φρόντιζε, μία σειρά από γεγονότα ξετυλίγουν που δημιουργούν ερωτήματα γύρω από την τάξη, την φυλή, την γονεϊκή ιδιότητα και την ηθική. Βέβαια, αυτό το λογοτεχνικό ντεπούτο είναι γραμμένο με μία ανάλαφρη πινελιά που κάνει ωστόσο μία έξυπνη – αν όχι άβολη – κοινωνική σάτιρα. “Γοητευτικό, αυθεντικό και συνάμα διασκεδαστικό και ήρεμο, έξυπνα καταδικασμένο”, ήταν η κριτική του The Observer. Από την άλλη, το The Atlantic χαρακτηρίζει το Such a Fun Age ως “μία αστεία, γρήγορη κοινωνική σάτιρα για το προνόμιο στην Αμερική”.

Εξώφυλλο του Such a fun age

Αυτά ήταν μερικά από τα καλύτερα ξενόγλωσσα βιβλία για το 2020. Μερικά ακόμη τα οποία κέρδισαν την αγάπη των κριτικών και του κοινού είναι το Real Life του Brandon Taylor, το If I Had Your Face της Frances Cha, το Rainbow Milk του Paul Mendez, το You People της Nikita Lalwani και το That Old Country Music του Kevin Barry.

Δείτε επίσης: 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,976ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,062ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ