16.2 C
Athens
Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Τα 10 καλύτερα ελληνικά βιβλία για το 2020

Το 2020 ήταν μία δύσκολη χρονιά που σημάδεψε τόσο την ανθρωπότητα όσο και τον πολιτισμό. Η ελληνική λογοτεχνία, όμως, μάς προσέφερε μερικά από τα καλύτερα αναγνώσματα που αξίζει να διαβάσει κάποιος πριν τελειώσει η χρονιά. Έτσι, σας παρουσιάζουμε τα καλύτερα ελληνικά βιβλία για το 2020 ως μία διαφορετική, λίγο πιο λογοτεχνική, ανασκόπηση της χρονιάς που φτάνει στο τέλος της.

Η ανάγνωση είναι μία ξεχωριστή εμπειρία, ενώ τα βιβλία είναι μία συντροφιά δίχως τέλος. Η φαντασία διεγείρεται, ενώ δημιουργούνται στο μυαλό αξέχαστε εικόνες και συναισθήματα που μπορούν να συνεπάρουν τον αγνώστη.

Ας δούμε, λοιπόν, τα 10 καλύτερα ελληνικά βιβλία για το 2020.

καλύτερα ελληνικά βιβλία 2020

1. Ένα πιάτο λιγότερο της Μαριλένας Παπαϊωάννου

Το βιβλίο της Μαριλένας Παπαϊωάννου, Ένα πιάτο λιγότερο, εκδόθηκε τον Νοέμβριου του 2020 και ήδη έχει κερδίσει την αγάπη του κοινού και των κριτικών χάρη στην συναρπαστική υπόθεση και το λογοτεχνικό ύφος. Τέσσερις γυναίκες  προκειμένου να αντιμετωπίσουν το χαμό ενός ιδιαίτερου άντρα στη Σαντορίνη, θα βρεθούν σε μία περιπέτεια αναζήτησης, που θα τις φέρει αντιμέτωπες με ανομολόγητες ιστορίες κι αισθήματα του παρελθόντος. Προσωπικές και κοινωνικές σχέσεις δοκιμάζονται με φόντο το πολιτικό σκηνικό της δεκαετίας του ’60.

καλύτερα ελληνικά βιβλία 2020 Ένα πιάτο λιγότερο

2. Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο του Γιάννη Σκαραγκά

Το βιβλίο του Γιάννη Σκαραγά, Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο, και μόνο με τον τίτλο τραβάει την προσοχή του αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα γεμάτο ανατροπές, συγκλονιστικές εξελίξεις και παράνομοι αγώνες πυγχμαχίας. Ο αναγνώστης ταξιδεύει από τα σαλόνια της αθηναϊκής κοινωνίας μεταφέρεται στον υπόκοσμο του ρεμπέτικου και της πορνείας, ενώ παρατηρούμε την άνοδο της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ένα βιβλίο που διεισδύει στην ελληνική κοινωνία του 1930 με φόντο το ιστορικό υπόβαθρο όπου ο πληθυσμός της Αθήνας έχει διπλασιαστεί από τους πρόσφυγες και η Ευρώπη βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Από τα πιο συγκλονιστικά ελληνικά βιβλία που αξίζει να βρίσκεται στα καλύτερα του 2020.

Πριν κοιμηθείς με τον διάβολο

3. Άντρες δίχως άντρες του Νίκου Δαββέτα

Η μεταπολεμική Ελλάδα όπως την έζησαν ένας αφανής παρακρατικός και ο μονάκριβος γιος του που, δραπετεύοντας από την προβληματική του οικογένεια, ζει τώρα και εργάζεται στο Παρίσι. Δυο γενιές αντρών, μετέωρες μεταξύ των μεγάλων γεγονότων και των οικείων κακών, στην πιο κρίσιμη αναμέτρηση της ζωής τους. Μία συγκλονιστική ιστορία με ιστορικό παρελθόν και έναν Ευρωπαϊκό αέρα. Μια απρόβλεπτη διαδρομή, από τα δύσκολα μετεμφυλιακά χρόνια και τη δικτατορία του ’67 ως την κοσμογονία της μεταπολίτευσης και την οικονομική κρίση του 2010. Με ένα τέτοιο υπόβαθρο το Άντρες δίχως άντρες του Νίκου Δαββέτα αξίζει μία θέση στα καλύτερα βιβλία του 2020.

καλύτερα ελληνικά βιβλία 2020 Άντρες δίχως άντρες

4. Χωρίς πρόσωπο της Κατερίνα Μαλακάτε

Το Χωρίς Πρόσωπο της Κατερίνα Μαλακάτε είναι ίσως από τα  καλύτερα και πιο καθηλωτικά ελληνικά βιβλία με μία συγκλονιστική υπόθεση και σημαντικά θέματα που αφορούν τη σύγχρονη κοινωνία. Ο 25χρονος Διονύσης πάνω σε έναν καβγά αυτοπυροβολείται με αποτέλεσμα να διαλυθεί το μισό του πρόσωπο. Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον οδηγούν να ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα μόνο μέσα από τα social media, πίσω από μία οθόνη. Η λύση έρχεται με τη μεταμόσχευση προσώπου, αλλά πώς το πρόσωπο ενός άλλου μπορεί να σου δώσει πίσω τα χαμένα χρόνια; Ένα συγκλονιστικό βιβλίο με ένα αιχμηρό ύφος χωρίς περιττές περιγραφές.

Χωρίς πρόσωπο

5. Νύχτες πυρετού της Μαρία Κουγιουμτζή

Το Νύχτες πυρετού της Μαρία Κουγιουμτζή φαντάζει αρκετά επίκαιρο για την χρονιά που σιγά σιγά πλησιάζει στο τέλος του. Σε αυτό το μυθιστόρημα, όμως, ο πυρετός παίρνει μία διαφορετική έννοια, αφού μία νέα γυναίκα, αποκλεισμένη σ’ ένα δωμάτιο αναμνήσεων, μέσα στον πυρετό της, διασχίζει τις ζωές των ανθρώπων με τους οποίους ήρθε ή νομίζει ότι ήρθε σε επαφή, ενώ τα πάντα λειτουργούν χωρίς κανόνες. Αισθάνεται μέσα από το σώμα τους, διαμορφώνει τις σκέψεις τους, τους αφήνει να εκφράζουν τον εαυτό τους ελεύθερα μέσα από τον έρωτα του ανθρώπου για τον άνθρωπο και την ασίγαστη δίψα του σεξ. Ένα βιβλίο με ένταση, γρήγορη ροή και ανατροπές. Σίγουρα από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία για το 2020.

Εξώφυλλο από το νύχτες πυρετού από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020

6. Θηριόμορφοι της Έλενας Μαρούτσου

Σε ένα ξενοδοχείο της Κρακοβίας ένας ώριμος άντρας, συντετριμμένος από τον πρόσφατο χαμό της γυναίκας του, συναντά μια αινιγματική κοπέλα. Παρότι εντελώς άγνωστοι και διαφορετικοί μεταξύ τους αισθάνονται πως τους συνδέει κάτι απροσδιόριστο. Ένα ερωτικό μυθιστόρημα, πολύπτυχο, για τα όρια ανάμεσα στον άνθρωπο και το ζώο και την υπέρβασή τους. Ένα μυθιστόρημα για τον ερωτισμό της εφηβείας και την έλξη προς το όμοιο. Το Θηριόμορφοι είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα με ανατροπές και συνεχείς εξελίξεις.

Εξώφυλλο από το Θηριόμορφοι από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020

7. Ο γιος μας του Βαγγέλη Μπέκα

Το βιβλίο Ο γιος μας  είναι καθηλωτικό βιβλίο με καταιγιστική ροή, σύνθετη πλοκή και απροσδόκητο τέλος. Μία υπόθεση που θα αγγίξει την καρδιά των αναγνωστών, καθώς αλλάζουν σελίδα. Ο αναγνώστης διάβαζει το βιβλίο με κομμένη την ανάσα από την αρχή ως το τέλος. Στο μικρό ακριτικό χωριό όλα φαντάζουν ειρηνικά, ώσπου ο επτάχρονος γιος του Νίκου εξαφανίζεται κοντά στα σύνορα. Ο Νίκος τον αναζητεί απεγνωσμένα, η γυναίκα του συμπεριφέρεται περίεργα κι ο αδερφός του έχει κάποιους λογαριασμούς με τον υπόκοσμο της Θεσσαλονίκης. Οι φήμες οργιάζουν: ατύχημα, φόνος, απαγωγή ή νέο παιδομάζωμα; Ο Νίκος ψάχνει κίνητρα και υπόπτους, ενώ μια παράξενη ομίχλη θολώνει τα μυαλά των ανθρώπων.

Εξώφυλλο από το O γιος μας από τα καλύτερα ελληνικά βιβλία του 2020

8. Ανήσυχα άκρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Τα Ανήσυχα άκρα του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι ένα από τα πιο ανατρεπτικά και ιδιαίτερα ελληνικά βιβλίου του 2020. Τι σχέση μπορεί να έχει η φθορά της ερωτικής σχέσης με τα διαστημικά ταξίδια, ο χωρισμός με τα τσιγάρα και τις παροιμίες, οι ταινίες πορνό με την επιμέλεια κειμένων και τη ζήλια. Δέκα απολαυστικές ιστορίες που εξερευνούν τις πιο σκοτεινές πτυχές του έρωτα και του πάθους.

Εκώφυλλο από το Ανήσυχα άκρα

9. Πώς πάνε τα πράγματα του Θάνου Κάππα

Στο δεύτερο βιβλίο του, ο Θάνος Κάππας μας διηγείται ιστορίες με ευάλωτα και ασταθή πρόσωπα, γυναίκες και άνδρες εγλωβισμένη στην καθημερινότητα, όπου η αγάπη μεταμφιέζεται στο αντίθετό της. Ένα βιβλίο που μιλάει για την απελπισία, την έλλειψη αντίδρασης, αλλά και για την κατανόηση και την τρυφερότητα. Μία συλλογή από διηγήματα για την αδυναμία ή/και την αμηχανία των ανθρώπων να απαντήσουν πειστικά σε αυτήν την τόσο επιφανειακά εύκολη ερώτηση “πώς πάνε τα πράγματα;”. Το Πώς πάνε τα πράγματα ανήκει δικαιωματικά στα καλύτερα ελληνικά βιβλία για το 2020.

καλύτερα ελληνικά βιβλία Πώς πάνε τα πράγματα

10. Αποδοχή κληρονομιάς του Ανδρέα Νικολακόπουλου

Αποδοχή κληρονομιάς. Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα και αυθεντική υπόθεση που σίγουρα τραβάει την προσοχή του αναγνώστη. Ένα ταξίδι με δεκαέξι σταθμούς επιβίβασης και με ιδιαίτερους συνεπιβάτες, μα με έναν και μοναδικό σταθμό αποβίβασης: τον τερματικό. Ένα νυχτερινό ταξίδι με συνεπιβάτες έναν λευκοντυμένο ζωγράφο χωρίς πατρίδα, έναν στοιχειωμένο εχθρό της θάλασσας, έναν σύγχρονο αποθέτη, κάποιον άθεο ιερέα, τους καλλιεργητές μιας γης γεμάτης κροταλίες, ένα λευκό, παρασημοφορημένο άλογο, κάποιον σφουγγαρά που δεν βουτάει για σφουγγάρια, μια κόρη με καουμπόικες μπότες, ένα σκιάχτρο με κίτρινο ζωνάρι, έναν ασυνόδευτο αργαλειό, έναν άνθρωπο των σπηλαίων που τρώει μαρέγκες, ένα φίδι φωλιασμένο σε μια μαξιλαροθήκη, έναν επαναπατρισμένο χιονάνθρωπο, κάποιον θεό που τρέχει με ενενήντα δύο μίλια την ώρα, έναν αντάρτη πόλης με αϋπνίες και έναν κουτσό λυκάνθρωπο.

Εξώφυλλο από το αποδοχή κληρονομιάς

Δείτε επίσης: 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com

Ζωή Καραθανάση
Ζωή Καραθανάση
Απόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήδη από τα παιδικά μου χρόνια είχα μία ιδιαίτερη αδυναμία στη λογοτεχνία, τον κινηματογράφο και τις τέχνες γενικότερα. Σύντομα, μέσα από τη σχολή, αλλά και διάφορα σεμινάρια στη δημιουργική γραφή και την παραγωγή βίντεο, ανακάλυψα την αγάπη μου για τον πολιτιστικό κλάδο. Έχω ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ραδιόφωνο και το ντοκιμαντέρ, ενώ έχω εργαστεί ως αρθρογράφος και copywriter. Γνωρίζω αγγλικά και γαλλικά, ενώ λατρεύω επίσης το θέατρο, τα ταξίδια, το χορό και το stand up comedy.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ