3.7 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Πρίγκιπας Χάρι: 8 λεπτομέρειες που μάθαμε από την αυτοβιογραφία του

Πάταγο έκανε η αυτοβιογραφία του Πρίγκιπα Χάρι με τίτλο «Spare » πουλώντας πάνω από 1,4 εκατομμύρια αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά την πρώτη μέρα κυκλοφορίας του βιβλίου.

Μάλιστα ο μεγαλύτερος εμπορικός εκδοτικός οίκος στον κόσμο, Penguin Random House, ανέφερε ότι οι πωλήσεις του «Spare» έγραψαν ιστορία ως το «μεγαλύτερο σύνολο πωλήσεων πρώτης ημέρας για οποιοδήποτε βιβλίο μη λογοτεχνίας που κυκλοφόρησε ποτέ ο εκδοτικός οίκος.

Spare αυτοβιογραφία Πρίγκιπα Χάρι

Μια αξιοσημείωτη αφήγηση της ζωής στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας

Η αυτοβιογραφία του Χάρι που δημοσιεύτηκε σε 16 γλώσσες παγκοσμίως, σε έντυπη, ψηφιακή και ακουστική μορφή, είναι ένα από τα πρώτα απομνημονεύματα του είδους του, σχετικά με ένα άτομο που γεννήθηκε στην ανώτερη βασιλική οικογένεια και μοιράζεται την ιστορία του.

Το βιβλίο περιγράφει λεπτομερώς τη ρήξη του Χάρι με την οικογένειά του, την απόφασή του να εγκαταλείψει τον ανώτερο βασιλικό του ρόλο το 2020 και πώς ένιωθε μεγαλώνοντας ως «εφεδρικός » του μεγαλύτερου αδερφού του Πρίγκιπα Γουίλιαμ, του διαδόχου του θρόνου.

Ας δούμε κάποιες λεπτομέρειες που αναφέρει ο Πρίγκιπας Χάρι στην αυτοβιογραφία του «Spare» τις οποίες δεν γνωρίζαμε μέχρι τώρα.

1. Ο Γουίλιαμ και ο Χάρι φωνάζουν ο ένας τον άλλον με παρατσούκλια

Σε όλο την αυτοβιογραφία με τίτλο Spare, ο πρίγκιπας Χάρι αποκαλεί τον εαυτό του και τον μεγαλύτερο αδερφό του με τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιούσαν ο ένας για τον άλλον, “Harold” και “Willy”.

Το όνομα του Γουίλιαμ από τη γέννηση είναι πρίγκιπας Γουίλιαμ Άρθουρ Φίλιπ Λούις, ενώ το όνομα γέννησης του Χάρι είναι στην πραγματικότητα Χένρι. Το πλήρες όνομά του είναι πρίγκιπας Χένρι Κάρολος Άλμπερτ Ντέιβιντ.

2. Τα ψευδώνυμα “κληρονόμος και εφεδρικός”

Ο τίτλος των απομνημονευμάτων του Χάρι – στα ελληνικά “Ρεζέρβα” – παραπέμπει στη σειρά γέννησής του, καθώς είναι ο μικρότερος αδελφός του Γουίλιαμ, διαδόχου του θρόνου.

“Ήμουν 20 χρονών όταν άκουσα για πρώτη φορά την ιστορία για το τι φέρεται να είπε ο μπαμπάς στη μαμά την ημέρα της γέννησής μου: “Υπέροχο! Τώρα μου έδωσες έναν κληρονόμο και έναν εφεδρικό – η δουλειά μου τελείωσε”, γράφει ο Χάρι στα απομνημονεύματά του. “Ένα αστείο”.

Πολύ πριν το ακούσει αυτό σε ηλικία 20 ετών, ο Χάρι περιγράφει ότι γνώριζε από νωρίς ότι ήταν κατώτερος του Γουίλιαμ στην οικογενειακή ιεραρχία.

Στο Balmoral, το αγαπημένο κτήμα της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στη Σκωτία, ο Χάρι λέει ότι το υπνοδωμάτιο του Γουίλιαμ ήταν πολύ πιο πολυτελές από το δικό του.

“Δεν ρώτησα ποτέ γιατί. Δεν με ενδιέφερε. Αλλά επίσης δεν χρειαζόταν να ρωτήσω. Δύο χρόνια μεγαλύτερός μου, ο Γουίλι ήταν ο κληρονόμος, ενώ εγώ ο εφεδρικός”, γράφει στην αυτοβιογραφία του. “Αυτή ήταν η ονομασία που χρησιμοποιούσαν συχνά ο μπαμπάς, η μαμά και ο παππούς. Ακόμα και η γιαγιά”.

Στη συνέχεια του βιβλίου αναφερόμενος στην αδιαφορία του να μάθει για τη βρετανική ιστορία και την ιστορία της οικογένειάς του, ο Χάρι γράφει: “Η οικογένειά μου με είχε κηρύξει άκυρο. Ο εφεδρικός. Δεν παραπονέθηκα γι’ αυτό, αλλά δεν χρειαζόταν και να ασχοληθώ με αυτό… Κανείς δεν έδινε δεκάρα με ποιον θα ταξίδευα- η ρεζέρβα μπορούσε πάντα να γλιτώσει. Το ήξερα αυτό, ήξερα τη θέση μου, οπότε γιατί να μελετήσω;”

3. Δεν επιτρεπόταν να αγκαλιάζει τη βασίλισσα

Ο πρίγκιπας Χάρι γράφει στην αυτοβιογραφία του με τίτλο “Spare” ότι μέλη της βασιλικής οικογένειας, αυτός και άλλα μέλη της οικογένειας διδάχθηκαν να διατηρούν αποστάσεις μεταξύ “του εαυτού τους” και “αυτών”, δηλαδή του κοινού.

harry και elisavet

Ενώ γράφει επίσης ότι τα αυστηρά όρια για τον προσωπικό χώρο επεκτείνονταν και στην οικογένεια, κυρίως στη γιαγιά του Χάρι, τη βασίλισσα. Έτσι αν και ήθελε να αγκαλιάσει τη βασίλισσα, την οποία αποκαλούσε γιαγιά, μετά τον εορτασμό του διαμαντένιου ιωβηλαίου της, αλλά έκρινε ότι δεν έπρεπε.

“Ποτέ δεν το είχα κάνει και δεν μπορούσα να φανταστώ καμία περίσταση υπό την οποία μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να επιτραπεί”, γράφει.

4. Τα αδέρφια είχαν μια μυστική “λέσχη” στο κτήμα του πατέρα τους

Ο Χάρι περιγράφει μια μέρος στο Highgrove House του Καρόλου στο Γκλόστερσαϊρ της Αγγλίας, την οποία ο ίδιος και ο Γουίλιαμ κατέλαβαν ως δικό τους.

Ένας υπόγειος χώρος, που παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο για βόμβες και ονομάστηκε Club H, έγινε καταφύγιο για τα αδέρφια, σύμφωνα με τον Χάρι.

Χάρι Νταιάνα Γουίλιαμ

“Όταν ήθελα ηρεμία, σκανταλιά, μοναξιά, τι καλύτερο από ένα καταφύγιο βομβαρδιστικών στη μέση της βρετανικής υπαίθρου;” γράφει.

Ο Χάρι περιγράφει επίσης το κρησφύγετο του Highgrove ως το μόνο μέρος που ήταν αρκετά ασφαλές για να μιλήσει στη μητέρα του, την πριγκίπισσα Νταϊάνα, η οποία πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα το 1997, όταν εκείνος ήταν μόλις 12 ετών.

5. Ο γάμος είναι το “θεμέλιο” της μοναρχίας

Ο Χάρι γράφει ότι όταν  θες να προχωρήσεις στη βασιλική οικογένεια, ο γάμος είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Περιγράφοντας τον γάμο ως “όλο το θεμέλιο της μοναρχίας”, λέει ότι στα μάτια του βασιλικού θεσμού κάποιος δεν είναι “πλήρως ενταγμένο μέλος της βασιλικής οικογένειας, ένα πραγματικό ανθρώπινο ον”, μέχρι να παντρευτεί.

Spare αυτοβιογραφία Πρίγκιπα Χάρι Μέγκαν

Έτσι, “ως επιβεβαιωμένος εργένης, ήμουν παρείσακτος”, γράφει ο Χάρι για εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Ο Χάρι παντρεύτηκε τελικά τη Μέγκαν Μαρκλ, τη σημερινή Μέγκαν, τη δούκισσα του Σάσεξ, το 2018 και δύο χρόνια αργότερα, το ζευγάρι ανακοίνωσε την απόφασή του να αποσυρθεί από τους βασιλικούς ρόλους τους. Και τώρα οι Sussexes ζουν στην Καλιφόρνια με τα δύο τους παιδιά.

Spare αυτοβιογραφία Πρίγκιπα Χάρι

6. Ο Χάρι έπρεπε να ζητήσει άδεια για να κρατήσει το μούσι του για το γάμο

Όταν ο Χάρι παντρεύτηκε τη Μέγκαν, μπόρεσε να κρατήσει το μούσι του – αλλά μόνο αφού ζήτησε άδεια από τη βασίλισσα.

“Το μούσι θεωρήθηκε από κάποιους ως σαφής παραβίαση του πρωτοκόλλου… απαγορευμένη στον βρετανικό στρατό”, γράφει ο Χάρι. “Αλλά δεν ήμουν πλέον στο στρατό και ήθελα απεγνωσμένα να κρατήσω κάτι που είχε βοηθήσει στον έλεγχο του άγχους μου”.

Ενώ η βασίλισσα το ενέκρινε και ο Χάρι τελικά κράτησε το μούσι του για τον γάμο, αυτό έφερε σύγκρουση με τον Γουίλιαμ.

“Την έφερες σε άβολη θέση, Χάρολντ! Δεν είχε άλλη επιλογή από το να πει το ναι”, λέει ότι του είπε ο Γουίλιαμ, αναφερόμενος στο αίτημα προς τη βασίλισσα.

Ο καυγάς είχε ως αποτέλεσμα μια εβδομαδιαία διαμάχη, σύμφωνα με τον Χάρι, που περιελάμβανε τον Γουίλιαμ να διατάζει κάποια στιγμή τον Χάρι να ξυρίσει τα γένια του.

harry και William

7. Τα μέλη της βασιλικής οικογένειας διπλώνουν τα ρούχα τους και ψωνίζουν από καταστήματα

Ενώ ο κόσμος μπορεί να είδε τη ζωή του ως εργένης πρίγκιπας σαν μια ζωή γεμάτη λάμψη και ενθουσιασμό, ο Χάρι είπε ότι η πραγματικότητα ήταν ότι δίπλωνε εκείνος τα ρούχα πλυμένα ρούχα στο σπίτι και έβλεπε την τηλεοπτική σειρά “Friends”.

Περιγράφει επίσης πώς κατάφερνε να κάνει δουλειές ενώ ήταν μεταμφιεσμένος, συμπεριλαμβανομένων των αγορών από τον εκπτωτικό κατάστημα TK Maxx για τα ρούχα του.

8. Ο Γουίλιαμ και η Κέιτ παρακολούθησαν το “Suits” πριν συναντήσουν τη Μέγκαν

Ο Χάρι δεν ήταν ο μόνος από την οικογένεια που παρακολουθούσε τηλεοπτικές σειρές στο σπίτι. Μάλιστα όπως γράφει, ο Γουίλιαμ και η Κέιτ παρακολουθούσαν μανιωδώς την τηλεοπτική σειρά “Suits”, στην οποία πρωταγωνιστούσε η Μέγκαν πριν παντρευτεί τον Χάρι.

Ενώ ο Χάρι υποστηρίζει στην αυτοβιογραφία του “Spare” ότι ο Γουίλιαμ και η Κέιτ δυσκολεύτηκαν να συνδεθούν και να αγκαλιάσουν τη Μέγκαν.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Έχω σπουδάσει και εργαστεί πολλά χρόνια ως Graphic designer σε εταιρεία γραφικών τεχνών αλλά και ως freelancer. Μου αρέσει να διευρύνω τις γνώσεις μου, για αυτό έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. Η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον μου για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και τα βιβλία με κάνουν να νιώθω χαρούμενη που είμαι μέλος της ομάδας του Υoufly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
58,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,714ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ