30.2 C
Athens
Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Πηνελόπη Κουρτζή: Ένα εκκεντρικό βιβλίο Η ερωμένη των φάρων

Η «Ερωμένη των φάρων» που υπογράφει η Πηνελόπη Κουρτζή πρόκειται για ένα εκκεντρικό βιβλίο από κάθε άποψη και κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.

Την ιστορία της παράξενης και ιδιόμορφης ηρωίδας της, της Νατάσας, η συγγραφέας την σκεφτόταν για πολλά χρόνια. Κάπου όταν άρχισε να κάνει έρευνα για τους φάρους της Ελλάδας.

Το βιβλίο αγαπήθηκε από το κοινό και ένας από τους λόγους είναι η ίδια η πρωταγωνίστρια. Μια γυναίκα, η οποία γεννήθηκε σε έναν φάρο της Σερίφου και από εκεί ξεκίνησε να βρει τον δικό της «φάρο». Είναι η πρώτη εικονική ηρωίδα στη λογοτεχνία που έχει δικό της λογαριασμό στο instagram.

Η ερωμένη των φάρων: Το θέμα του βιβλίου

Πρόκειται για τον θρύλο μιας γυναίκας η οποία έμεινε γνωστή στην ιστορία ως η πόρνη των φάρων. Η ηρωίδα της Πηνελόπης Κουρτζή, η Νατάσα, αναπτύσσοντας μία λαγνεία με τους φάρους, γύριζε  ανά την Ελλάδα, επισκεπτόμενη όλους όσους υπήρχαν.

Η ιστορία της Νατάσας δεν είναι τυχαία, γιατί γεννιέται κατά κάποιον τρόπο σε έναν φάρο. Μένει ορφανή, καθώς η βάρκα των γονιών της κάπου έξω από τη Σέριφο καίγεται. Η μητέρα της η οποία είναι ετοιμόγεννη βγαίνει στη στεριά και γεννάει ένα κοριτσάκι σ’ έναν φάρο της Σερίφου. Τη στιγμή που γεννιέται η Νατάσα, η μητέρα της πεθαίνει από εγκαύματα της φωτιάς. Ο φαροφύλακας, που είναι χήρος αναλαμβάνει το νεογέννητο και το μεγαλώνει ο ίδιος.

Τα πρώτα 16 χρόνια της ζωής της, η Νατάσα μεγαλώνει έγκλειστη σε έναν φάρο. Στην πραγματικότητα δεν είχε δει τίποτα άλλο, δεν είχε καμία προσλαμβάνουσα πέρα από τον φάρο. Οπότε αναπτύσσει μια θαλασσινή ορολογία τελείως δικιά της, μου εξηγεί η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή. Το βιβλίο έχει θαλασσινά χρώματα, οι παρομοιώσεις έχουν να κάνουν με τη θάλασσα και τα αστέρια.

Η Νατάσα έχει δικό της λεξιλόγιο, δεν μπορεί να καταλάβει τα συναισθήματα παρά μόνο αν τα παρομοιάζει η ίδια με τον δικό της τρόπο.

Στα δεκαέξι της ερωτεύεται έναν ψαρά ο οποίος την παρατάει. Συμβαίνει το εξής παράδοξο. Με μία στρέβλωση του μυαλού από το σοκ, από τη στιγμή που την αφήνει ο αγαπημένος της, δεν μπορεί να ξανακοιμηθεί στη στεριά. Είναι αναγκασμένη να γυρνάει τους φάρους και έτσι ξεκινάει να βρει τον δικό «φάρο» της. Άλλοι την διώχνουν, άλλοι την καλοδέχονται.

Και εκεί αρχίζει η αγωνία του βιβλίου, γιατί σε κάθε κεφάλαιο, (διότι το βιβλίο έχει 14 φάρους από τους 237 που έχει γυρίσει), σε κάθε φάρο υπάρχει και μια ανατροπή. Αυτό είναι το περίεργο. Συνήθως περιμένεις μια ανατροπή στο τέλος του βιβλίου. Στο βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή υπάρχει μια ανατροπή σε κάθε κεφάλαιο.

Πηνελόπη Κουρτζή Η ερωμένη των φάρων βιβλίο

Η ερωμένη των φάρων: Ένα ιστορικό βιβλίο

Η συγγραφέας Πηνελόπη Κουρτζή έκανε έρευνα για τους φάρους της Ελλάδος που κράτησε αρκετά χρόνια. Η ίδια, έχει επισκεφθεί τους περισσότερους φάρους που έχουμε στη χώρα μας, οι οποίοι φτάνουν περίπου τους 237 τον αριθμόν. Σε έναν από τους φάρους, στο Ιόνιο, σκέφτηκε την ιστορία και ξεκίνησε να την καταγράφει. Το βιβλίο αποτελεί ταυτόχρονα και ένα οδοιπορικό  στους φάρους της Ελλάδας που μιλάει για ιστορία τους, η οποία είναι τοποθετημένη μέσα από τον πρωταγωνιστή. Την πρωταγωνίστρια εν προκειμένω, τη Νατάσα.

Σε κάθε φάρο που πηγαίνει η Νατάσα μαθαίνουμε και εμείς ως αναγνώστες ψήγματα για την ιστορία που δεν γνωρίζαμε για τους φάρους ή για τα νησιά μας. Για παράδειγμα, όταν πηγαίνει στη Μύκονο συναντά τον Νταλί ο οποίος ζωγράφισε εκεί. Μαθαίνουμε πόσο κοσμικός ήταν ο φάρος της Μυκόνου, ο Αρμενιστής. Επίσης, στον φάρο των Αντικυθήρων μαθαίνει την αλήθεια για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, κ.ά.

Πηνελόπη Κουρτζή Η ερωμένη των φάρων εκκεντρικό βιβλίο

Πηνελόπη Κουρτζή: Η ερωμένη των φάρων – Οι 14 φάροι της Ελλάδας

Κάποια στιγμή, η πρωταγωνίστρια λέει μέσα στο βιβλίο ότι ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του έχει το δικό του φαρικό δίκτυο. Κάνει μια προσομοίωση για το πως αποτελούν οι άνθρωποι που συναντά ο καθένας μας φαρικά δίκτυα, όπως η Ελλάδα έχει το δικό της φαρικό δίκτυο.

Οι 14 φάροι για τους οποίους μαθαίνουμε στο βιβλίο είναι στην πραγματικότητα οι αντίστοιχες προσωπικότητες ανδρών, ή οι αντίστοιχες περιπτώσεις αντιδράσεων σε συμπεριφορές. Οι αντιδράσεις της Νατάσας σε μια συγκεκριμένη ψυχοσύνθεση που γνωρίζει σε κάθε φάρο.

Μιλάει για τους φάρους που συναντάει, μου εξηγεί η Πηνελόπη Κουρτζή. Τους φάρους πορείας που είναι οι άνθρωποι που αγαπάμε, που συμπαθούμε και οι οποίοι μας έχουν βοηθήσει να προοδεύσουμε. Τους φάρους επικινδυνότητος (όπως είναι και ο όρος στη ναυσιπλοΐα) που είναι οι άνθρωποι που μας πλήγωσαν, μας θύμωσαν, μας πρόδωσαν, μας εμπόδισαν. Ακόμα όμως και αυτοί οι φάροι επικινδυνότητος, είναι εξίσου σημαντικοί με τους φάρους πορείας. Αν δεν υπήρχαν αυτοί, τότε κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να φτάσει σε ένα αποτέλεσμα.

Πηνελόπη Κουρτζή:  Ένα βιβλίο crime, με ποιήματα, τραγούδια και ροκ εν ρολ

Το βιβλίο της Πηνελόπης Κουρτζή «Η ερωμένη των φάρων» δεν μοιάζει με κανένα από τα βιβλία που έχει ήδη γράψει. (Το Πριγκιπότο, Δεκατρία Μπαλώματα, Κουμ Κουάτ, εκεί όπου ρίζωσε η αγάπη). Όλα της τα βιβλία είναι εκτός από κοινωνικά, crime, αστυνομικά, θρίλερ. Το συγκεκριμένο πέρα από αυτά περιλαμβάνει ροκ, έχει ποιήματα και επαναλαμβανόμενο σασπένς.

Παράλληλα με την ιστορία που διηγείται η Νατάσα, υπάρχει ένας άνδρας ο οποίος την ψάχνει μαζί με έναν δημοσιογράφο. Ο αναγνώστης δεν ξέρει ούτε ποιος είναι αυτός ο άνδρας, ούτε γιατί την ψάχνει. Εμβόλιμα στην πλοκή, η Νατάσα πάει να ξεφύγει από αυτόν αλλά επειδή εκείνος έχει βάλει στόχο της ζωής του να την βρει, δεν σταματά να την αναζητά.

Το σημαντικό σε αυτό το βιβλίο, όπως μου λέει η Πηνελόπη Κουρτζή είναι ότι της έδωσαν την άδεια από τις εκδόσεις Πνοή να χρησιμοποιήσει αποσπάσματα από ποιήματα του Νίκου Καββαδία μέσα στο βιβλίο της. Θα διαβάσουμε ποιήματα, θα θυμηθούμε το ροκ εν ρολ, θα δούμε και την κοσμική Αθήνα της εποχής μέσα από τα μάτια της Νατάσας.

Η πρώτη εικονική ηρωίδα

Η Νατάσα, η ερωμένη των φάρων, είναι η πρώτη εικονική ηρωίδα που έχει κάνει instagram στη λογοτεχνία. Είναι influencer, μου λέει η Πηνελόπη Κουρτζή. Έχει δικό της λογαριασμό στο instagram το Natasalighthouse και συνομιλεί με το κοινό. Γράφει διάφορα θέματα για τους φάρους και κάνει chat με τους φαροφύλακες. Είναι η πρώτη εικονική χαρακτήρας στη λογοτεχνία που έχει ψηφιακό αποτύπωμα.

Πηνελόπη Κουρτζή Η ερωμένη των φάρων

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για το Βιβλίο στο Youfly.

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
55,721ΥποστηρικτέςΚάντε Like
10,950ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,729ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ