19.3 C
Athens
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου, 2021

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου – Προτάσεις βιβλίων

Σήμερα 2 Απριλίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, η οποία καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα, ημέρα που γεννήθηκε ο γνωστός Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και εμείς έχουμε για τους μικρούς μας φίλους κάποιες προτάσεις για βιβλία.

Όλοι γνωρίζουμε το ρόλο που έχει η ανάγνωση ενός βιβλίου στην ανάπτυξη των παιδιών, καθώς προσφέρει γνώσεις, εμπλουτίζει τη φαντασία τους και τους δίνει τη δυνατότητα να κατανοήσουν ότι υπάρχει γύρω τους. Έτσι σημαντικό είναι να τα φέρνουμε σε επαφή με τα βιβλία δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν αυτόν τον μαγικό κόσμο που κρύβουν μέσα στις σελίδες τους.

Δείτε αναλυτικά τις προτάσεις μας για παιδικά βιβλία με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Η Ιστορία του λάθους μου – Μαρία Λοϊζίδου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις βιβλία - εξωφυλλο βιβλιου Η ιστορία του λάθους

Όλα ξεκίνησαν όταν έπεσα από το σκέιτμπορντ την ώρα του διαγωνισμού. Τότε εμφανίστηκε μπροστά μου. «Είμαι το Λάθος και είμαι δικό σου», μου λέει. «Αποκλείεται και τώρα δρόμο!» του απαντώ κοφτά. Μα αυτό δε δείχνει να καταλαβαίνει. Όπου πάω με ακολουθεί. Τι κάνεις, τότε; Το αποφεύγεις; Το κρύβεις; Το κουβαλάς;

Μια ιστορία για το πώς το Λάθος μπορεί να γίνει η δύναμή σου, αρκεί να…

Ηλικία 5- 6
Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι Μεγάλοι… μικροί: Οι καλλιτέχνες – Αγγελική Δαρλάση

εξωφυλλο βιβλιου οι μεγαλοι μικροί - οι καλλιτέχνες - Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις βιβλία

Ιστορίες εμπνευσμένες από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά στοιχεία σημαντικών Ελλήνων κι Ελληνίδων στην παιδική τους ηλικία. Ιστορίες για εκείνους τους Μεγάλους που ως μικροί αντιμετώπισαν κάποια μικρή ή μεγαλύτερη δυσκολία που πιθανότατα έπαιξε τον δικό της ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους ή και στην πορεία της ζωής τους.

Τίτλοι ιστοριών

  • Το πετρωμένο μου – Ο Γιαννούλης (Χαλεπάς)
  • Μια βαθιά υπόκλιση – Η Κατίνα (Παξινού)
  • Να το μουτζουρώσει – Ο Κάρολος (Κουν)
  • Να είσαι ο εαυτός σου – Γιάννης Τσαρούχης
  • Μάτι αλόγου – Η Βάσω (Κατράκη)
  • Σ’ ένα γυάλινο πύργο – Η Ζουζού (Νικολούδη)
  • Το βλέμμα του – Ο Κώστας (Μπαλάφας)
  • Σκιά στον τοίχο – Ο Θόδωρος (Αγγελόπουλος)

Ηλικία 9-12
Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι κούκλες του μουσείου – Γλυκερία Γκρέκου

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις βιβλία - εξωφ. βιβλίου οι κουκλες του μουσείου

Ένα βράδυ, από ξένο τόπο και αλαργινό, με έναν τρόπο μαγικό, τρυπώνουν σε ένα μουσείο μια κούκλα κι ένα κορίτσι. Είναι η ώρα που οι κούκλες του μουσείου ξυπνούν και αφηγούνται την ιστορία της ζωής τους. Την αρχή κάνει η πλαγγόνα, η κούκλα της αρχαίας Ελλάδας. Στη συνέχεια παίρνει τον λόγο μια κούκλα του Βυζαντίου. Κατόπιν οι κουτσούνες μάς ταξιδεύουν στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου, η Μπεμπέκα μάς κερνάει γλυκό της Σμύρνης, και ο Λουκάς στήνει παραστάσεις στα δύσκολα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Κοινός παρονομαστής όλων των αφηγήσεων είναι η καθημερινότητα, ένας πόλεμος και, κυρίως, η παρουσία της κούκλας στη ζωή του παιδιού. Γιατί «όλα τα συμβάντα στη ζωή των παιδιών, ευχάριστα ή δυσάρεστα, θα έχουν αντίκτυπο στην κούκλα τους».

Ηλικία 11- 13
Εκδόσεις Ψυχογιός

Ο μυστικός κήπος στον ουρανό – Λάμπερς Φιόνα, Σάρα Λίντα

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις για παιδικά βιβλία - εξωφυλλο βιβλιου Ο μυστικός κήπος στον ουρανό

Η Φάνυ δημιουργεί έναν υπέροχο κήπο πάνω στην ταράτσα ενός γκαράζ. Της αρέσει να περνά χρόνο εκεί, κάτι όμως της λείπει.

Από το αεροπλάνο, ο Ζου εντοπίζει το λαμπερό κομματάκι γεμάτο χρώμα και ξέρει πως πρέπει να επισκεφτεί τον κήπο στον ουρανό.

Όταν οι δύο συναντιούνται, δεν είναι πια μόνο τα λουλούδια που ανθίζουν, αλλά μία πολύ ξεχωριστή φιλία.

Ηλικία 5-7

Μετάφραση: Χλόη Παπαδοπούλου
Εκδόσεις Ποταμός

Το Νησί με τις λέξεις που αγαπάνε – Κοντολέων Μάνος

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις για βιβλία - εξωφυλλο βιβλιου Το νησί με τις λέξεις

Ένα Νησί που σιγά σιγά καταστρέφεται… Γιατί, όμως; Ο ηγεμόνας του Νησιού ανησυχεί. Ποια απόφαση να πάρει; Ίσως έξι φάκελοι που ο καθένας κρύβει και μια ιστορία να μπορέσουν να δώσουν τη λύση. Όμως ποιοι τις έγραψαν; Και θα μπορέσουν αυτοί κάτι να κάνουν;

Ναι – μάλλον έφτασε η εποχή των εκλεκτών. Ο ηγεμόνας πρέπει να πάρει την απόφασή του.

Ένα ασυνήθιστο μυθιστόρημα – φαντασίας, συμβολισμών ή μήπως μιας περιπέτειας, χωρισμένης σε τρία μέρη; Όπως θέλει το διαβάζει κανείς. Μια πρόταση-στάση ζωής που την προσφέρουν… λέξεις που μιλάνε για την αγάπη.

Ηλικία 9-13
Εκδόσεις Πατάκη

Ο Φοίβος και η φάλαινα – Κουππάνου Άννα

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου - Δείτε τις προτάσεις για βιβλία - εξωφυλλο βιβλίου ο Φοίβος και η Φάλαινα

Ο φόβος του Φοίβου είναι πολύ μεγάλος. Είναι όμως μεγαλύτερος από µια γαλάζια φάλαινα; Όταν ο Φοίβος αντικρίσει τον φόβο του για πρώτη φορά, θα μάθει να βλέπει τα πράγματα διαφορετικά και η καρδιά του θα γεμίσει µε άλλα συναισθήματα. Ένα παιδικό βιβλίο που μιλά για το παιδικό άγχος, αλλά και για την απελευθερωτική στιγμή που ένας φόβος αποκτά µμορφή και έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Ηλικία 4 – 7
Εκδόσεις Πατάκη

Η Φαντασία – Κατερίνα Κρις

Η Φαντασία - εξωφυλλο βιβλιου της Κατερίας Κρις

Κάθε παιδί έχει τη δική του Φαντασία και είναι πέρα για πέρα αληθινή. Σε αυτό το βιβλίο, η συγγραφέας και βραβευμένη εικονογράφος Κατερίνα Κρις γράφει και ζωγραφίζει τη δική της εκδοχή, που, όπως θα διαπιστώσετε, δεν είναι και τόσο φανταστική.

Με τη «Φαντασία» η Κατερίνα Κρις επιλέγει αυτή τη φορά να μιλήσει στις μικρότερες ηλικίες, εκεί που η φαντασία των παιδιών υποχωρεί για να δώσει χώρο στη –βαλμένη σε καλούπια– παιδική καθημερινότητα.

Η «Φαντασία» είναι ένα βιβλίο-επανάσταση, φτιαγμένο ειδικά για να ενισχύσει τη φαντασία των μικρών παιδιών και να διατηρήσει ζωντανή τη δημιουργική τους σκέψη για περισσότερο καιρό! Εικονογραφικά, το βιβλίο έχει μια ιδιαίτερα έντονη παλέτα χρωμάτων, εμπνευσμένη από τον τρόπο που τα ίδια τα παιδιά χρησιμοποιούν τα χρώματα, κάτι που παρατήρησε η ίδια η δημιουργός στις ζωγραφιές που της έστελναν μέσα από το κανάλι της στο YouTube «Μαμά, ζωγραφίζω με την Κρις!».

Το βιβλίο είναι γραμμένο σε κατανοητή γλώσσα, που όμως πλάθει νέους κόσμους στο μυαλό των παιδιών με έναν «φανταστικό» ήρωα που θα κάνει τα παιδιά όχι μόνο να ταυτιστούν μαζί του, αλλά και να θέλουν να τον… σώσουν! Την ιστορία διηγούνται με χιούμορ τα «μισοτελειωμένα» δημιουργήματα της φαντασίας που –δυστυχώς– βρέθηκε με τα χρόνια κλεισμένη σε μια ντουλάπα, «το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να είναι πραγματικά ελεύθερο σε έναν άνθρωπο», όπως λέει σε μία συνέντευξή της η συγγραφέας. Το βιβλίο είναι διαδραστικό, αφού τα παιδιά καλούνται να βοηθήσουν την κλειδωμένη φαντασία χρησιμοποιώντας τη δική τους και ζωγραφίζοντας το μαγικό κλειδί που θα την ελευθερώσει.

Καμία φαντασία δεν πρέπει να μένει φυλακισμένη. Και τα παιδιά το ξέρουν αυτό καλύτερα απ’ τον καθένα. Το θέμα είναι να μην το ξεχάσουν.

Ηλικία από 4
Εκδόσεις Πατάκη

Οι απίθανες περιπέτειες του κυρίου Θερβάντες – Κατσαμά Ελένη

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου προτάσεις βιβλία - εξωφυλλο παιδικού βιβλίου οι απίθανες περιπέτειες υου Θερβάντες

Ο μεγάλος Μιγκέλ ντε Θερβάντες όταν ήταν μικρός! Η συναρπαστική ζωή του, από την περιπετειώδη πλατεία του Πότρο στην Κόρδοβα, με τους μάγους, τους θιάσους, τους ταυρομάχους, μέχρι το κοσμοπολίτικο λιμάνι της Σεβίλλης.

Τον συναντάμε αξιωματικό στην επική ναυμαχία της Ναυπάκτου, σκλάβο των αγριότερων πειρατών του κόσμου, φυλακισμένο αλλά ελεύθερο στο πνεύμα, έχοντας πάντα μέσα του τον περιπλανώμενο ιππότη, τον Δον Κιχώτη, να τον συντροφεύει στις απίστευτες περιπέτειές του.

Στη σειρά Οι Μεγάλοι όταν ήταν Μικροί συναντάμε τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας, όταν ήταν παιδιά, σε μια αφήγηση σαν παραμύθι!

Ηλικία από 6
Εκδόσεις Πατάκη

1821 Το μεγάλο μυστικό – Θάνος Κονδύλης

εξωφυλλο βιβλίου 1821 Το μεγάλο μυστικό

Μάρτιος 1821. Ο δωδεκάχρονος Αναστάσης, που κατοικεί στην τουρκοκρατούμενη Αθήνα, συναντάει8 τον φίλο του Βασίλη για νυχτερινό ψάρεμα σ’ ένα ποτάμι έξω από την πόλη. Κάποια στιγμή ακούνε πυροβολισμούς. Τρομοκρατημένοι, τρέχουν να κρυφτούν πάνω σε ένα δέντρο. Τότε ανακαλύπτουν έναν πληγωμένο Έλληνα που τον κυνηγούν Τούρκοι. Ο άντρας τούς δίνει ένα δυσνόητο μήνυμα και έπειτα λιποθυμάει. Τα δυο παιδιά αποφασίζουν να τον βοηθήσουν και τον κρύβουν σε μια σπηλιά για να περάσει τη νύχτα. Την επομένη μέρα επιστρέφουν, αλλά ο τραυματίας έχει μυστηριωδώς εξαφανιστεί.

Οι δυο φίλοι αρχίζουν τις έρευνες, προσπαθώντας να ανακαλύψουν τι έχει συμβεί. Δεν ξέρουν όμως ότι έχουν μπλέξει σε μια επικίνδυνη περιπέτεια. Αυτό θα το καταλάβουν λίγες μέρες μετά, όταν αποκρυπτογραφήσουν το μήνυμα που τους έδωσε ο παράξενος άντρας. Ακριβώς τότε θα αντιληφθούν ότι όλη η τουρκική αστυνομία τούς κυνηγάει. Άραγε οι δυο φίλοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν και να διαφυλάξουν το μεγάλο μυστικό που κατέχουν για την Ελλάδα, η οποία είναι έτοιμη να ξεσηκωθεί ενάντια στους Τούρκους;

Μια εκπληκτική περιπέτεια μυστηρίου και δράσης, με φόντο την ένδοξη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ηλικία 9 – 13
Εκδόσεις Ψυχογιός

Οι ντετέκτιβ της βεράντας – Ιωάννα Μπαμπέτα

εξωφυλλο βιβλίου - Οι ντεντεκτιβ της βεράντας

Τα σχολεία έχουν ανοίξει και ο Δημήτρης θέλει να πηγαίνει στο σπίτι της γιαγιάς. Του αρέσει να κάθεται στη βεράντα. Το ίδιο αρέσει και στην Άννα, που επισκέπτεται τον παππού της στην απέναντι πολυκατοικία. Τα δύο παιδιά, μετά από τις διακοπές στη βεράντα που έκαναν το προηγούμενο καλοκαίρι, συνεχίζουν την παρέα τους. Μια μέρα όμως το σκυλάκι του κάτω διαμερίσματος εξαφανίζεται. Πού πήγε η Κούκι; Τι συνέβη; Κανείς δεν ξέρει. Ή μήπως ξέρουν και δε λένε;… Η Άννα και ο Δημήτρης γίνονται ντετέκτιβ και προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο. Ένα μυστήριο που ίσως να φέρει τους ανθρώπους της γειτονιάς πιο κοντά.

Ηλικία 8 – 10
Εκδόσεις Μεταίχμιο

2 Απριλίου – Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και οι προτάσεις μας για βιβλία μπορούν γίνουν μια καλή ευκαιρία για να δώσετε χαρά στους μικρούς μας φίλους.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο Youfly, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook ή στείλτε μας μήνυμα στο Twitter. Για φωτογραφικό υλικό και ιστορίες, μεταβείτε στο Instagram μας.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ροζάνα Μιχαλοπούλου
Έχω σπουδάσει και εργαστεί πολλά χρόνια ως Graphic designer σε εταιρεία γραφικών τεχνών αλλά και ως freelancer. Μου αρέσει να διευρύνω τις γνώσεις μου, για αυτό έχω παρακολουθήσει διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα στο ΕΚΠΑ. Στον ελεύθερό μου χρόνο ασχολούμαι με τον εθελοντισμό. Η μεγάλη αγάπη και το ενδιαφέρον μου για το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική και τα βιβλία με κάνουν να νιώθω χαρούμενη που είμαι μέλος της ομάδας του Υoufly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
38,976ΥποστηρικτέςΚάντε Like
7,491ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,062ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ