3.2 C
Athens
Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου, 2023

Μελίνα Μερκούρη σε βιβλίο για πάντα από το Φεστιβάλ Χανίων

Ο Ιάσονας Τριανταφυλλίδης γράφει για το βιβλίο που κυκλοφόρησε για την Μελίνα Μερκούρη, από το Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή της.

Εδώ και 9 χρόνια στα Χανιά φτιάχνεται ένα φεστιβάλ κινηματογράφου, σεμνά, δημιουργικά, και με αξιοπρέπεια και μακριά από το αγριεμένο πλήθος. Οι άνθρωποι που το φτιάχνουν είναι δημιουργικοί, χωρίς να είναι φανφαρόνοι. Και το πιο σημαντικό είναι πως ασχολούνται με την ουσία του πράγματος. Και η αγάπη τους αυτή φαίνεται και στις ταινίες που επιλέγονται να παιχθούν και από τις παράλληλες εκδηλώσεις τους…

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων ΦΩΤΟΓΡΑΦΊΑ ΑΠΟ ΞΕΝΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣΞΕΝΟς ΤΥΠΟς

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων PLAYBILL

Στο φετινό λοιπόν φεστιβάλ το οποίο φαντάζομαι θα έχει τα δικά του προβλήματα λόγω των γεγονότων που ζούμε όλοι μας – παρόλο που και έγινε και πέτυχε – λόγω των 100 χρόνων από τη γέννηση της Μελίνας, έγινε μια έκθεση για αυτήν και λόγω της έκθεσης κυκλοφόρησε και ένα βιβλίο.

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων ΞΈΝΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων ΕΞΩΦΥΛΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Ένα βιβλίο για την Μελίνα Μερκούρη από το Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων

Δεν είναι μια τεράστια έκδοση, ένα coffeetable book που λένε, κάτι «μεγαλειώδες» ή μια βαθυστόχαστη ανάλυση. Είναι ένα μικρό κομψό βιβλίο που ενδεχομένως δε σου γεμίζει και το μάτι σε μέγεθος αν το έβλεπες κάπου. Είναι μόλις 200 σελίδες και έχει ένα διακριτικό ωραίο εξώφυλλο. Το υπογράφει ο Λευτέρης Λαμπράκης από τους δημιουργούς του φεστιβάλ. Και έχει τίτλο «Μελίνα Μερκούρη – Όταν στην Ελλάδα ο πολιτισμός έγινε πρωτοσέλιδο – 100 χρόνια από το γέννησή 1920 – 2020»

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων dhmosieymata broadway

εξωφυλλα απο ξενο τυπο

Ίσως είναι το μεγαλύτερο βιβλίο που έχω δει για τη Μελίνα. Και δεν είναι το καλύτερο. Σίγουρα είναι, όμως, ένα από τα καλύτερα. Έχει τα πάντα, όσα θα ήθελε κάποιος να μάθει για τη Μελίνα Μερκούρη. Ότι καλλιτεχνικό έχει κάνει, όλα τα θεατρικά, όλες τις ταινίες, όλες τις πολιτικές της δράσεις και κινήσεις, όλο τον αγώνα της στο εξωτερικό, ότι υπήρξε ως προσωπικότητα…

μελίνα μερκουρη λυσιστρατη

Μιλούν για αυτήν άνθρωποι που τη γνώρισαν, υπάρχουν δικά της λόγια, φράσεις της, συνεντεύξεις της κ.λπ. κ.λπ.

Πάνω από όλα το βιβλίο μιλάει για την αληθινή Μελίνα που ήταν συγχρόνως πολλά πράγματα αλλά πάνω από όλα, μην το ξεχνάμε, ήταν η γοητεία που τη χαρακτήριζε και δίνει σε κάθε μια από αυτές τις εκφράσεις στη ζωή της. Δηλαδή το θέατρο, το σινεμά, την πολιτική κ.λπ. το χώρο που του αξίζει και που δικαιούται, χωρίς σοβαροφάνειες και μεγάλα λόγια – άλλωστε τι μεγάλα λόγια εδώ που τα λέμε η Μελίνα ήταν πιο μεγάλη και από τα λόγια…

μελινα μερκουρη συντροφια με τον μπρεχτ

μελινα μερκουρη μηδεια

Ένα κομψό βιβλίο για την Μελίνα Μερκούρη από το Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων και τον Λευτέρη Λαμπράκη

Το βιβλίο αυτό πάντως λέει τα πάντα για τη Μελίνα. Όλα όσα χρειάζεται να ξέρει κάποιος για τη Μελίνα, απλά, καθαρά, ξεκάθαρα, κρυστάλλινα θα έλεγα. Θα μάθετε πράγματα που ενδεχομένως δεν τα γνωρίζετε. Αλλά και θα ξεκαθαρίσετε με ακρίβεια πολλά για τη ζωή και την καριέρα της.

μελινα μερκουρη εξωφυλλα απο ελληνικα περιοδικα

Και κάτι ακόμα, το βιβλίο είναι πνιγμένο όχι μόνο σε φωτογραφίες, αλλά σε σπάνια πραγματικά ντοκουμέντα από τη ζωή της. Και είναι να θαυμάζεις το πόσο ωραία είναι στημένο. Με γνώση και αισθητική.

μελινα μερκουρη σχεδια φορεματων της

Μπράβο και στο Φεστιβάλ Χανιών και στο Λευτέρη Λαμπράκη γιατί έβγαλε για την Μελίνα αυτό που έπρεπε. Ένα βιβλίο που και να διαβάζεται και που να θαυμάζεται, ενώ ξεφυλλίζεται…

Τα κινηματογραφικά τετράδια του Γιώργη Μανουσάκη

Στο δραστήριο Φεστιβάλ Χανίων και στο Λευτέρη Λαμπράκη, που ανέφερα για το υπέροχο βιβλίο «Μελίνα Μερκούρη», που κυκλοφόρησε, οφείλεται και το μικρό κομψό βιβλίο, τα «Κινηματογραφικά τετράδια του Γιώργη Μανουσάκη».

βιβλίο Μελίνα Μερκούρη Φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων τα κινηματογραφικα τετραδια του Γιωργη μανουσακη

Ο Γιώργης Μανουσάκης, τον οποίο ομολογώ πως δε γνώριζα, πρέπει να ήταν μια προσωπικότητα της Κρήτης και δραστήριος, γενικά, πάνω στη λέξη πολιτισμός. Όχι μόνο δημιουργός ο ίδιος, αλλά συμπαραστάτης σε κάθε ξεχωριστό πράγμα στη Μεγαλόνησο.

Γεννήθηκε το 1933 στα Χανιά. Και από το 1945 έως το 1954 πήγαινε σινεμά. Όταν γύριζε, στα τετράδιά του που ήταν ένα είδος ημερολογίου, έγραφε τα πάντα για την ταινία που είδε. Από τα στοιχεία της, μέχρι και μια κριτική κινηματογράφου. Μάζευε από τις εφημερίδες και τα περιοδικά διαφημιστικά των ταινιών, φωτογραφίες κ.λπ. Ακόμα, ζωγράφιζε σκηνές από τις ταινίες, γιατί είχε και ταλέντο ζωγράφου, σε αυτό το κινηματογραφικό τετράδιο.

Μεγαλώνοντας, έγραψε κάποια κινηματογραφικά κομμάτια σε κάποια έντυπα της Κρήτης αλλά ως εκεί. Δεν ασχολήθηκε περαιτέρω με το σινεμά. Υπήρξε μόνο ένας «διακριτικός εραστής» του από μακριά.

Το συγκεκριμένο βιβλίο, πέραν του ότι βγάζει ανάγλυφα την ξεχωριστή προσωπικότητα και ποιότητα αυτού του ανθρώπου και τον μαθαίνουμε και εκτός Κρήτης, έστω και χρόνια μετά, μας εισάγει και στο γοητευτικό κόσμο ενός παιδιού που δε μετρούσε μόνο τα άστρα, αλλά τα κατέγραφε κιόλας. Και αυτό είναι απίστευτα μαγικό.

Διαβάστε επίσης Μελίνα Μερκούρη: το πάρτυ στις Κάννες που έγραψε ιστορία.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ιάσονας Τριανταφυλλίδης
Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, είναι δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και θεάτρου. Έχει γράψει μέχρι τώρα 20 βιβλία με θέμα την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, της νύχτας, του τραγουδιού και του μιούζικαλ και βιογραφικά βιβλία ανθρώπων του ελληνικού σινεμά. Αρθρογραφεί από το 1985 σε εφημερίδες, περιοδικά, έχει κάνει εκπομπές στο ραδιόφωνο, στην τηλεόραση, προσφάτως και στο διαδίκτυο. Έχει επιμεληθεί επανεκδόσεις παλαιού υλικού σε CD, για ανθρώπους όπως η Αλίκη Βιουγιουκλάκη, η Τζένη Βάνου, η Σοφία Βέμπο, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Γιάννης Σπάρτακος, το σύνολο του κινηματογραφικού έργου του Νίκου Μαμαγκάκη, ειδικό αφιέρωμα για την ιστορία του τραγουδιού στο ελληνικό σινεμά κ.α. Στην τηλεόραση έχει κάνει το πρώτο πρωινό του MEGA το Κοκτέιλ, εκπομπές με συνεντεύξεις, αφιερώματα, μονογραφίες, ήταν στην κριτική επιτροπή του «Να η ευκαιρία», σχολιαστής στις ειδήσεις του STAR και μία πολιτική εκπομπή με την Όλγα Τρέμη στο MEGA. Αυτό τον καιρό αρθρογραφεί βέβαια στο youfly.com και στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Κάνει καθημερινά εκπομπή στις 15:00 με 16:00 στον Αθήνα 9.84 με τίτλο «Αθήνα, με ακούς;»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
58,209ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,714ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,671ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ