Breaking News

Εκδόσεις Πατάκη: Νικητές στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου ανακοίνωσαν την Παρασκευή 16/10/2020 τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για εκδόσεις του έτους 2019. Δύο συγγραφείς των Εκδόσεων Πατάκη διακρίθηκαν!

Συγκεκριμένα, ο Χρίστος Κυθρεώτης απέσπασε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος
για το βιβλίο του Εκεί που ζούμε και η Κωνσταντία Σωτηρίου το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας για το έργο της Πικρία χώρα.

Τα βραβεία θα επιδοθούν από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Πρόδρομο Προδρόμου σε ειδική τελετή, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 3 Δεκεμβρίου 2020.

Δείτε παρακάτω περισσότερα για το σκεπτικό της βράβευσης κάθε βιβλίου και τους δημιουργούς:

Το σκεπτικό της βράβευσης:
Ο Χρίστος Κυθρεώτης έγραψε ένα από τα καλύτερα αφηγηματικά κείμενα που γράφτηκαν στα ελληνικά το 2019. Στο μυθιστόρημά του Εκεί που ζούμεπεριγράφει ένα εικοσιτετράωρο από τη ζωή ενός 35χρονου Αθηναίου (την Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014). Εν μέσω οικονομικής κρίσης, και με την προοπτική του βιοπορισμού του πρωταγωνιστή σε υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο, οι αναγνώστες και οι αναγνώστριες παρακολουθούν την καθημερινότητά του από το χτύπημα του ξυπνητηριού μέχρι το επόμενο ξημέρωμα, τη σχέση του με τους γονείς του, τους συναδέλφους του, τους πελάτες του και τις πρώην συντρόφους του.

Εκδόσεις Πατάκη – Χρίστος Κυθρεώτης

Ο συγγραφέας κατορθώνει να διατηρήσει αμείωτο το ενδιαφέρον, χάρη στην αφηγηματική ειρωνεία του πρωτοπρόσωπου αφηγητή, στο λακωνικό αφηγηματικό ύφος και στην αφηγηματική πολυρυθμία. Εκτός από τον πρωταγωνιστή, στο επίκεντρο της αφήγησης βρίσκεται και η ίδια η πόλη της Αθήνας με τα περίχωρά της. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επίκαιρο μυθιστόρημα και για μια τέλεια αποτύπωση του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβάνεται τη ζωή της μια χαμένη γενιά.

Ο Χρίστος Κυθρεώτης γεννήθηκε το 1979 στη Λευκωσία και μεγάλωσε στην Αθήνα όπου σπούδασε νομικά, ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα. Έχει κερδίσει το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό διηγήματος των εκδόσεων Πατάκη για νέους συγγραφείς (2007), καθώς και στον αντίστοιχο διαγωνισμό του Βρετανικού Συμβουλίου (2009). Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε συλλογικούς τόμους και στα λογοτεχνικά περιοδικά (δε)κατά, Εντευκτήριο και The Books Journal, ενώ βιβλιοκριτικές του έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα των Συντακτών και στο The Books Journal.

Για το πρώτο του βιβλίο, τη συλλογή διηγηµάτων Μια χαρά (Εκδόσεις Πατάκη, 2014), τιµήθηκε µε το Κρατικό Βραβείο Πρωτοεµφανιζόµενου Συγγραφέα (εξ ηµισείας), ενώ περιλήφθηκε επίσης στις βραχείες λίστες του Βραβείου Πρωτοεµφανιζόµενου Πεζογράφου του ηλεκτρονικού περιοδικούΟ Αναγνώστης και του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη του περιοδικούΚλεψύδρα. Το µυθιστόρηµα Εκεί που ζούµε (Μάιος 2019) είναι το δεύτερο βιβλίο του και απέσπασε το Βραβείο Πεζογραφίας του περιοδικού Κλεψύδρα και το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος Κύπρου.

Η Κωνσταντία Σωτηρίου νικήτρια στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Το σκεπτικό της βράβευσης:
Στο έργο Πικρία χώρα η Κωνσταντία Σωτηρίου μας θέτει αντιμέτωπους όχι με μια εύπεπτη νοσταλγία ή μια αφελή αθωότητα, αλλά με ζητήματα ηθικής, φύλου, εθνότητας και κοινωνικής τάξης. Το βάθος των συναισθημάτων και ο λυρισμός αναδύονται μέσα από γλώσσα που τη χαρακτηρίζει λιτότητα και συνάμα αφηγηματική τόλμη που ξεφεύγει από τα γνώριμα, αποδεκτά και κανονικοποιημένα όρια και επιτυγχάνει μια γλωσσική σκηνοθεσία εννοιών, συναισθημάτων, δοξασιών, αλλά και δράσεων. Βαθύτατα πολιτικό, το βιβλίο αυτό μας προκαλεί να αναζητήσουμε νοήματα και συσχετισμούς στη στοιχειωμένη μνήμη μιας ανελέητης ιστορίας.

Η Σωτηρίου μας υποδεικνύει πως αν θα συνεχίσουμε να γράφουμε και να μιλάμε για τα ζητήματα της πικρίας χώρας μας, αναζητώντας διεξόδους από τα κυρίαρχα αφηγήματα που μας κρατάνε δέσμιους σε παγιωμένες ταυτότητες και σε έναν λόγο εκβιαστικό και καταπιεστικό, τότε πρέπει να εφεύρουμε μια γλώσσα που να κινείται σε ρυθμούς μη δογματικούς. Όντως, το κείμενο προσηλώνεται στον ρεαλισμό και την ιστορία μέσα από μια διάσταση μυθολογική, ακόμα και παραβολική, η οποία συνενώνει το καθημερινό με τη φανταστική του μετουσίωση, το ιστορικό με το μυθοπλαστικό, τη στιγμή της εμπειρίας με το «όρομα».

 Βραβεία Λογοτεχνίας Κύπρου

Κωνσταντία Σωτηρίου

Η Κωνσταντία Σωτηρίου γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1975. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Τουρκικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και κάτοχος μεταπτυχιακού στην ιστορία της Μέσης Ανατολής. Το μυθιστόρημά της Η Αϋσέ πάει διακοπές (Εκδόσεις Πατάκη, 2015) βραβεύτηκε µε το Athens Prize for Literature, ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου, στη βραχεία λίστα της Εταιρείας Συγγραφέων για το βραβείο «Μένης Κουµανταρέας» και στη βραχεία λίστα των βραβείων των περιοδικών Αναγνώστης και Κλεψύδρα, στην κατηγορία των πρωτοεµφανιζόµενων συγγραφέων. Η νουβέλα της Φωνές από χώµα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017) ήταν στη βραχεία λίστα των κρατικών βραβείων Ελλάδας και Κύπρου.

Τον Ιούλιο του 2019, αναδείχθηκε παγκόσμια νικήτρια του Βραβείου Διηγήματος της Κοινοπολιτείας (The 2019 Commonwealth Short Story Prize) µε το διήγηµά της «Έθιµα θανάτου», που αποτελεί µέρος της Πικρίας χώρας, που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Πατάκη το 2019 και βραβεύτηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος/Νουβέλας Κύπρου.

Δείτε επίσης τέσσερα νέα βιβλία από τις εκδόσεις Πατάκη.

About Youfly.com Team

Youfly.com Team
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

Δείτε Επίσης

βιβλίο τα ημερολόγια του άλαν ρίκμαν

Τα ημερολόγια του Άλαν Ρίκμαν θα δημοσιευτούν ως βιβλίο

Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να δει με άλλο μάτι τη ζωή του Άλαν Ρίκμαν, όταν τα ημερολόγια του θα δημοσιευτούν ως βιβλίο το φθινόπωρο του 2022. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *