εκδόσεις Αρμός Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

Εκδόσεις Αρμός: Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

Οι εκδόσεις Αρμός προτείνουν Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε, δίνοντας στους αναγνώστες την ευκαιρία να παραγγείλουν τα αγαπημένα τους βιβλία.

εκδόσεις Αρμός Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

Οι εκδόσεις Αρμός μας προτείνουν την παρουσιάση βιβλίου ” Η Ελλάδα των ονείρων του Στέλιου Ράμφου

εκδόσεις Αρμός Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε εξωφυλλο βιβλιου η ελλαδα των ονειρων

Επίσης μας προτείνουν

Σωματική και Ονειρική Μνήμη

Κώστας Νασίκας

Πρόλογος: ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΗΣ

Μετάφραση απὀ τα γαλλικά: ΕΥΗ ΣΙΟΥΓΓΑΡΗ

Επιμέλεια μετάφρασης: ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥΔΑΚΗΣ

εκδόσεις Αρμός Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε εξωφυλλο βιβλιου σωματικη και ονειρικη μνημη

Ένα μικρό μέρος των αισθητηριακών πληροφοριών γίνεται συνειδητό και συμμετέχει, έμμεσα ή άμεσα, στην οργάνωση της μνήμης. Οι ουλές, ο πόνος, οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι εικόνες κλπ. συνδέουν συχνά το υποκείμενο με γεγονότα που έζησε, βοηθώντας την αναζωπύρωση της μνήμης του.

Ένα άλλο μεγάλο μέρος των αισθητηριακών πληροφοριών έχει μείνει έξω από κάθε συνειδητή και ασυνείδητη διαδικασία, ενώ έχει πάρει

μέρος στις αρχές δόμησης της ψυχικής λειτουργίας σαν ίχνος παρουσίας του αντικειμένου και απάντησης στην ενορμητική αναζήτηση ικανοποίησης του υποκειμένου.

Πέρα από την δυνατότητα που έχει το υποκείμενο να ξαναθυμάται και να αναζωογονεί μέσα του ορισμένα αισθητηριακά βιώματα, μια μεγάλη επιστημονική συζήτηση αναπτύχθηκε γύρω από την δυνατότητα του υποκειμένου να αναπαράγει ασυνείδητα ή να αντικαθιστά ψυχικές λειτουργίες με σωματικές επώδυνες διαταραχές. Οι “ψυχο-σωματικές” σχολές μελετούν αυτές τις δυσλειτουργίες μέσα από διάφορες προσεγγίσεις.

Αντιμετωπίζοντας με κάποια επιφύλαξη την γραμμική ψυχο-σωματική αιτιότητα που εξισώνει τις σωματικές με τις ψυχικές λογικές, θεώρησα αναγκαίο να αφιερώσω το πρώτο κεφάλαιο του βιβλίου στην εμβάθυνση της μελέτης των λογικών του συμπτώματος, των βιο-λογικών του σώματος, των ψυχο-λογικών και των μεταξύ τους συνδέσεων.

Οι διάφοροι ρόλοι και μορφές ψυχικής παρουσίας του σώματος μελετούνται στην συνέχεια, καθώς και τα ασυνείδητα ίχνη και το πώς

αυτά εμφανίζονται και λειτουργούν μέσα στην κλινική ψυχαναλυτική διαδικασία. Βλέπουμε εδώ αυτές τις “αισθητηριακές παρουσίες” και

“διαταραχές του σώματος” να εμφανίζονται μαζί με την επικαιροποίηση των ενορμήσεων που προκαλεί η μεταβίβαση. Η σύνδεσή τους με άλλα ονειρικά και μεταβιβαστικά στοιχεία επιτρέπει την δημιουργία σημείων, νοημάτων και ονομασιών για βιώματα που δεν είχαν ψυχικό χώρο. Ο μεταβιβαστικός χώρος της ψυχανάλυσης μοιάζει έτσι με τους άλλους χώρους όπου (ανα)γεννάται η γλώσσα. Ο πιο εμφανής από αυτούς τους χώρους είναι εκείνος του μικρού παιδιού.

Κωδικός προϊόντος: 978-960-615-325-9

Εκδόσεις Αρμός Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε

Εξορίες Γλώσσας

Κώστας Νασίκας

Εισαγωγή: BERNARD GOLSE

Μετάφραση απὀ τα γαλλικά: ΤΕΡΕΖΑ ΒΕΚΙΑΡΕΛΛΗ

Επιμέλεια μετάφρασης: ΘΑΝΑΣΗΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

εξορίες γλωσσας εξωφυλλο του βιβλιου

«Το χέρι που θα ανοίξει το βιβλίο μου μπορεί να έχει σφίξει το χέρι της μητέρας μου […]. Και θα μπορούσε να συμβεί και κάτι ακόμα χειρότερο […]. Και εντούτοις, αυτό είναι πεπρωμένο μου: να πρέπει να γράφω ποιήματα στα γερμανικά»

Από αυτήν την εμπειρία μιας απόλυτης εξορίας ο Κώστας Νασίκας επιχειρεί μια μελέτη στη συμβολή της γλωσσολογίας, της λογοτεχνίας, της ανθρωπολογίας και της ψυχανάλυσης, που μας οδηγεί, με τρόπο μερικές φορές ιλιγγιώδη, να βυθιστούμε στον κόσμο της παλινδρόμησης, της αποπροσωποποίησης και της διαρκούς κατασκευής του εαυτού μέσω της γραφής και της γλώσσας, η οποία εκ φύσεως μας προδίδει, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τη γλώσσα των προδοτών και των δημίων.

Αυτός ο στοχασμός τον οδηγεί στην επερώτηση τρόπων της παρουσίας του άφατου και της καταστροφής στο εσωτερικό της γλώσσας. Αναλύει ιδιαίτερα τους τρόπους επιστροφής αυτών των «παρουσιών» στο εσωτερικό της μεταβιβαστικής εμπειρίας στην ψυχανάλυση. Αυτή αποδεικνύεται προοδευτικά τόπος παλινδρόμησης της γλώσσας σε ένα σημειωτικό λουτρό που επιτρέπει να αναδύονται οι διαστάσεις και οι συνθήκες των απαρχών του χρόνου, που πλαισιώνουν τη σταθερή (ανα)κατασκευή της γλώσσας.

Διαβάστε επίσης για τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Αρμός.

About Youfly.com Team

Youfly.com Team
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!