13.9 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αλμπέρ Καμί: 61 χρόνια από το θάνατο του σπουδαίου Γάλλου στοχαστή

Σαν σήμερα, στις 4 Ιανουαρίου 1960, «έφυγε» από τη ζωή ο σπουδαίος στοχαστής Αλμπέρ Καμί. Ένας από τους πιο γνωστούς και εμβληματικούς Γάλλους συγγραφείς, διανοητές, φιλοσόφους.
«Δεν υπάρχει τίποτα πιο σκανδαλώδες από το θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο από το θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα», έλεγε ο ίδιος στους φίλους του. Πόσο μεγάλη και τραγική ειρωνεία αυτά τα λόγια, αφού το νήμα της ζωής του σπουδαίου συγγραφέα κόπηκε απότομα,  όταν ο ίδιος έπεσε θύμα αυτοκινητιστικού δυστυχήματος… Ο Καμί δεν είχε προλάβει να συμπληρώσει τα 47 του χρόνια.

ο στοχαστής Αλμπέρ Καμί

Το αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Ο στοχαστής Αλμπέρ Καμί επέστρεφε στο Παρίσι από την Προβηγκία όπου είχε περάσει τις χειμερινές του διακοπές. Το αυτοκίνητο μάρκας Facel-Vega, οδηγούσε ο φίλος του και εκδότης Μισέλ Γκαλιμάρ.

Ο δρόμος ήταν γεμάτος πάγο. Κοντά στη μικρή πόλη του (Πτι) Βιλμπλεβέν, ο Γκαλιμάρ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε πλάτανο. Ο θάνατος του Καμί ήταν ακαριαίος.

Ο Καμί τάφηκε στο Λουρμαρέν της Βωκλύζ, όπου είχε αγοράσει κατοικία.

Ο στοχαστής Αλμπέρ Καμί και το έργο του

Ο Αλμπέρ Καμί ήρθε σε αντίθεση με τον Χριστιανισμό, τον Μαρξισμό και τον Υπαρξισμό. Το σύνολο του έργου του το οποίο αριθμεί πάνω από 30 βιβλία γνώρισε παγκόσμια απήχηση και μεταφράστηκε στις περισσότερες χώρες του πλανήτη.

Μία παράδοξη περίπτωση ανθρώπου, όπως τον έχουν χαρακτηρίσει , που έβαλε τον παραλογισμό ως τέχνη στη ζωή μας και καθόρισε τον τρόπο σκέψης της παγκόσμιας κοινωνίας.
Περισσότερο γνωστός για το έργο του «Ο Ξένος», ο Καμί ως συγγραφέας και διανοητής άφησε το αποτύπωμά του όχι μόνο στη λογοτεχνία αλλά επίσης το θέατρο και τη φιλοσοφία.

Ο Καμί ήταν ο πρώτος που «προφητικά» χαρακτήρισε τον 20ό αιώνα «αιώνα του άγχους και του στρες», ενώ τον 21ο αιώνα «αιώνα της κατάθλιψης και της μελαγχολίας».

Γεννημένος στο Μοντοβί της Γαλλικής Αλγερίας στις 7 Νοεμβρίου του 1913 από Αλγερινό βιοπαλαιστή πατέρα και Ισπανικής καταγωγής μητέρα, ο Καμί «μεγάλωσε μέσα στις τυμπανοκρουσίες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου», όπως έλεγε χαρακτηριστικά ο ίδιος προσθέτοντας «Η ιστορία μας από τότε δεν έπαψε να είναι: φόνος, αδικία, βία».

Το νεανικό του όνειρο

Στα νεανικά του χρόνια ονειρευόταν να γίνει ποδοσφαιριστής. Μάλιστα από νωρίς ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, ωστόσο μία κρίση φυματίωσης που πέρασε το 1930 έβαλε τέλος στα όποια αθλητικά του όνειρα και στόχους.

«Στο ποδόσφαιρο χρωστάω όσα ξέρω για την ηθική και το καθήκον» συνήθιζε να λέει ο ίδιος.

Έτσι λοιπόν, ο νεαρός Καμί στράφηκε στη φιλοσοφία. Συγκεκριμένα γράφτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου του Αλγερίου από την οποία αποφοίτησε το 1936. Η εργασία της αποφοίτησής του είχε θέμα την σχέση της ελληνικής και χριστιανικής σκέψης στα κείμενα του Πλάτωνα και του Αυγουστίνου.

Αργότερα στο Αλγέρι ξεκίνησε τη μεγάλη δημοσιογραφική του πορεία ως πολιτικός συντάκτης και κριτικός λογοτεχνίας, ενώ εκεί έγραψε και τα πρώτα του λογοτεχνικά έργα.

Το πρώτο σπουδαίο του έργο με τίτλο «Ο Ξένος» εκδόθηκε το 1942 κατά τη διάρκεια της αντίστασης στη Γερμανική Κατοχή, ενώ την ίδια χρονιά εκδόθηκε και το φιλοσοφικό του δοκίμιο «Ο Μύθος του Σίσυφου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δύο παραπάνω έργα υπάγονται στον «κύκλο του παραλόγου», ο οποίος συμπληρώθηκε με τα θεατρικά έργα «Η Παρεξήγηση» και «Καλιγούλας».

Μερικά ακόμα σημαντικά έργα που εξέδωσε ο Καμί και αποτελούν αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας είναι τα μυθιστορήματα «Η Πανούκλα», ένα έργο του 1943 που έχει ξανά στην επικαιρότητα και μνημονεύεται σε πολλά αφιερώματα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η «Πτώση» του 1956, «Οι Δίκαιοι» του 1949 όπως και το δοκίμιο του 1951 με τίτλο «Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Απρίλιο του 1955 ο στοχαστής Αλμπέρ Καμί βρέθηκε στην Αθήνα συμμετέχοντας σε εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο για «Το μέλλον του ευρωπαϊκού πολιτισμού».

ο στοχαστής Αλμπέρ Καμί

Το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Το 1957, τρία χρόνια πριν τον αιφνίδιο και τραγικό θάνατό του, ο Γάλλος συγγραφέας βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του. Όταν τιμήθηκε με το βραβείο ο Καμί ήταν μόλις 44 ετών και έτσι αυτομάτως έγινε ο νεώτερος συγγραφέας που είχε διακριθεί μέχρι τότε με Νόμπελ.

15 σπουδαία αποφθέγματα του στοχαστή Αλμπέρ Καμί

1. Ελεύθερος είναι εκείνος που μπορεί να ζει χωρίς να λέει ψέματα.

2. Να αυτοκτονήσω ή να κάνω καφέ;

3. Ζωή είναι το άθροισμα των επιλογών μας.

4. Αγαπώ υπερβολικά τη χώρα μου για να είμαι εθνικιστής.

5. Έχουμε εξορίσει την ομορφιά. Οι Έλληνες είχαν πάρει τα όπλα για αυτήν.

6. Η παγίδα του μίσους είναι ότι σε δένει με τον χειρότερο εχθρό σου.

7. Το να δημιουργείς είναι σαν να ζεις δυο φορές.

8. Για να είμαστε ευτυχισμένοι, πρέπει να μη μας απασχολούν πολύ οι άλλοι.

9. Μη βαδίζεις μπροστά μου γιατί μπορεί να μη σε ακολουθήσω. Μη βαδίζεις πίσω μου γιατί μπορεί να μη σε οδηγήσω. Βάδιζε πλάι μου και γίνε ο σύντροφός μου.

10. Αυτοί που γράφουν ξεκάθαρα έχουν αναγνώστες. Αυτοί που γράφουν δυσνόητα έχουν σχολιαστές.

11. Να ζεις μέχρι δακρύων.

12. Προπαντός όταν οι μέρες φαίνονται ατέλειωτες, είναι που αρχίζουν τα χρόνια να περνάνε γρήγορα.

13. Η ελευθερία δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ευκαιρία για να γίνουμε καλύτεροι.

14. Η ευημερία των λαών υπήρξε ανέκαθεν το άλλοθι των τυράννων.

15.  Μπορείς να κρίνεις τον χαρακτήρα ενός άντρα παρατηρώντας την όψη της γυναίκας του.

Δείτε επίσης:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ