17.3 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

5+1 βιβλία για πανδημίες που μοιάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ

Έχοντας μόλις μπει σε ένα δεύτερο lockdown, σας παρουσιάζουμε πέντε συν ένα βιβλία από την κλασική και σύγχρονη ελληνική και ξένη λογοτεχνία με θέμα τις πανδημίες που απείλησαν την ανθρωπότητα ανά τους αιώνες και σήμερα φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ.

Φωτογραφία με βιβλία

Η καταστροφολογία και οι πάσης φύσεως επιδημίες, αποτελούν ένα από τα αγαπημένα των χολιγουντιανών ταινιών. Ωστόσο και η λογοτεχνία, ανά τους αιώνες έχει να παρουσιάσει συγγραφικά πονήματα έχοντας ως θέμα ό,τι μπορεί να απειλήσει το ανθρώπινο γένος προμηνύοντας ένα αβέβαιο, σκοτεινό και πολλές φορές δυσοίωνο μέλλον.

Η διαφορά του σινεμά με τη λογοτεχνία πολύ εύστοχα θα παρατηρούσε κανείς ότι έγκειται στο γεγονός πως η δεύτερη έχει να παρουσιάσει σημαντικά διδάγματα, μηνύματα και προειδοποιήσεις, και κατ’ επέκταση αν όχι να αφυπνίσει, έστω να προβληματίσει και να θέσει σε λειτουργία τα γρανάζια του μυαλού και της σκέψης.

Η Πανούκλα – Από τα πιο γνωστά βιβλία για πανδημίες

Δεν θα μπορούσε παρά να είναι πρώτο στη λίστα μας! Η «Πανούκλα», το δεύτερο μεγάλο μυθιστόρημα του Αλμπέρ Καμύ, μετά τον «Ξένο», καταγράφει τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε έναν κόσμο που μοιάζει χωρίς σκοπό και μέλλον, σε έναν κόσμο πνιγηρής επανάληψης και μονοτονίας.

Το πιο δημοφιλές βιβλίο για τις πανδημίες είναι η πανούκλα του Καμύ

«Οι δυστυχίες, στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή υπόθεση, αλλά δύσκολα τις πιστεύει κανείς όταν του πέσουν στο κεφάλι. Υπήρξαν στον κόσμο τόσες πανούκλες όσοι και οι πόλεμοι. Και παρόλα αυτά οι πανούκλες και οι πόλεμοι πάντα βρίσκουν τους ανθρώπους το ίδιο απροετοίμαστους». Μέσα στο αποκλεισμένο Οράν στην Αλγερία, η πανούκλα θερίζει ζωές, τα κρεματόρια δουλεύουν μέρα νύχτα, τα τραμ περνούν φορτωμένα νεκρούς. Κι όμως ο κόσμος κυκλοφορεί στους δρόμους, παραδομένος σε μιαν αδιάκοπη αναζήτηση. Κ όμως ο γερο-ασθματικός μετράει το χρόνο με ξερά μπιζέλια μέσα σε δυο καραβάνες, κι ενώ μερικοί πασχίζουν να ξεπεράσουν τις ενοχές τους, κάποιοι άλλοι βρίσκουν μέσα στον τρόμο και την αγωνία τις μεγάλες φιλίες που θα τους σημαδέψουν…

Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας – Διαχρονικό και κλασικό

Το αριστούργημα του νομπελίστα Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, είναι ένα έργο διαχρονικό για τον έρωτα, τη ζωή, τον θάνατο, «Η χολέρα τού έγινε εμμονή. Δεν ήξερε γι’ αυτή τίποτα περισσότερο απ’ όσα είχε μάθει μηχανικά σε κάποιο δευτερεύον μάθημα και του είχε φανεί αδιανόητο πως μόλις τριάντα χρόνια πριν είχε προκαλέσει στη Γαλλία, του Παρισιού συμπεριλαμβανομένου, τον θάνατο πάνω από εκατόν σαράντα χιλιάδων ανθρώπων.

Το βιβλίο του Μαρκες είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία για πανδημίες

Ύστερα όμως από τον θάνατο του πατέρα του, έμαθε όλα όσα ήταν εφικτό να μάθει για τις διάφορες μορφές της χολέρας, σχεδόν σαν πηγή μετάνοιας για να εξευμενίσει τη μνήμη του, και υπήρξε μαθητής του πιο επιφανούς επιδημιολόγου του καιρού του και δημιουργού της καραντίνας, του καθηγητή Αντριέν Προυστ, πατέρα του μεγάλου μυθιστοριογράφου. Όταν λοιπόν επέστρεψε στον τόπο του κι ένιωσε, από τη θάλασσα κιόλας, την μπόχα της αγοράς και είδε τους αρουραίους στους οχετούς και τα μικρά παιδιά να κυλιούνται γυμνά στις λακκούβες των δρόμων, όχι μονάχα κατάλαβε γιατί είχε πέσει πάνω τους η συμφορά, αλλά ήταν επίσης βέβαιος πως από στιγμή σε στιγμή αυτό θα επαναλαμβανόταν». Με φόντο τις ακτές της Καραϊβικής και δαμόκλειο σπάθη την τρομερή αρρώστια της εποχής, τη χολέρα, οι δύο πρωταγωνιστές επιζούν σαν να είναι απρόσβλητοι από την επιδημία, λόγω της δύναμης με την οποία ερωτεύτηκαν.

Το κοράκι – Μεταποκαλυπτικό βιβλίο φαντασίας

Ένα από τα πιο γνωστά συγγραφικά έργα του Στίβεν Κινγκ που ετοιμάζεται να γίνει και σειρά στο CBS. Το μεταποκαλυπτικό μυθιστόρημα σκοτεινής φαντασίας δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 1978. Η πλοκή επικεντρώνεται σε μια πανδημία ενός οπλισμένου στελέχους της γρίπης που σκοτώνει σχεδόν ολόκληρο τον παγκόσμιο πληθυσμό και ο συγγραφέας έχει βαρεθεί να απαντάει σήμερα πια σε ερωτήσεις για τον προφητικό χαρακτήρα του έργου του.

Το μεταποκαλυπτικό βιβλίο του Κινγκ για τις πανδημίες

«Πρώτα ήρθαν οι μέρες της επιδημίας… Έπειτα ήρθαν τα όνειρα… Εφιάλτες που προειδοποιούσαν για την έλευση του σκοτεινού άντρα. Ο αποστάτης του θανάτου. Τα βήματά του ακούγονταν κάθε νύχτα στους δρόμους. Άρχοντας του πολέμου και πρίγκιπας του σκότους. Ήρθε η ώρα του. Η αυτοκρατορία του αναπτύσσεται στη Δύση και η στιγμή της Αποκάλυψης προβάλλει».

The Eyes of Darkness – Ένα θρίλερ στα βιβλία για τις πανδημίες

Στο θρίλερ του 1981, ο Ντιν Κουντζ περιγράφει έναν θανατηφόρο ιό, που ονομάζεται «Wuhan-400» και φυσικά το μυαλό μας αμέσως πηγαίνει την κινεζική πόλη που τον περασμένο χειμώνα έγινε παγκοσμίως γνωστή ως το επίκεντρο της πανδημίας του κορονοϊού. Ο ιός που περιγράφεται στο βιβλίο αναπτύσσεται σε εργαστήριο στα περίχωρα της πόλης Γουχάν και αποτελεί το τέλειο βιολογικό όπλο με θνητότητα 100%.

Για την ιστορία πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι στην αρχική έκδοση του 1981, το βιβλίο δεν ανέφερε καν τη Γουχάν. Ο ιός προερχόταν από την σοβιετική πόλη Gorki και ονομαζόταν Gorki-400. Η προέλευση και η ονομασία άλλαξαν σε επανέκδοση του βιβλίου το 1989!

Ένα βιβλίο ξένης λογοτεχνίας για τις πανδημίες

Δεκαήμερο – Η Ανθρώπινη κωμωδία

Το πασίγνωστο έργο του Τζοβάνι Βοκάκιου, γνωστό και ως η Ανθρώπινη κωμωδία, αποτελείται από εκατό διηγήματα χωρισμένα σε δέκα μέρη, κι από ένα προοίμιο, όπου ο συγγραφέας περιγράφει με μεγάλη δύναμη την πανούκλα που εξολόθρευσε τη Φλωρεντία το 1348. Η ιστορία ξετυλίγεται στους λόφους του Φιέζολε, λίγο πιο έξω από τη Φλωρεντία. Δέκα νέοι, εφτά κορίτσια και τρία αγόρια, έχουν καταφύγει εκεί πάνω για να γλιτώσουν από την πανούκλα που μαστίζει την πόλη.

Οι τολμηρές ιστορίες που διηγούνται -δέκα κάθε μέρα- δεν είναι μόνο ένα παιχνίδι που κερδίζει αναβολές από το θάνατο, όπως στο «Χίλιες και μία νύχτες». Είναι, κυρίως, ένας διαλεκτικός ύμνος στη ζωή, και όπως πρώτος επισήμανε ο Πετράρχης, μια εκπληκτική άσκηση ύφους, που έμελλε να γίνει σημείο αναφοράς για την ιταλική λογοτεχνία έως τον 18ο αιώνα.

Το δεκαήμερο, ένα μυθιστόρημα για πανδημίες

Βαρδιάνος στα σπόρκα – Ένα βιβλίο κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας

Ένα από τα εκτενέστερα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε σε συνέχειες στην εφημερίδα Ακρόπολις.

Το έργο εστιάζει στην χολέρα που έπληξε την Eυρώπη το 1865 και τα αυστηρά μέτρα προφύλαξης που έλαβε τότε η ελληνική κυβέρνηση. Tο διήγημα πρέπει να πούμε όμως ότι δεν φέρει οσμή θανάτου. O Bαρδιάνος στα σπόρκα (1893) διηγείται την ιστορία της γρια-Σκεύως, που μεταμφιέζεται σε άντρα και γίνεται βαρδιάνος (φύλακας) στα σπόρκα (μολυσμένα, επιχόλερα καράβια), προκειμένου να σώσει το γιο της.

Το βιβλίο του παπαδιαμάντη που μιλάει για τις πανδημίες

Πέρα από τα βιβλία για πανδημίες, διαβάστε επίσης τα βιβλία που θα μας συντροφεύσουν στη νέα καραντίνα.

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ