11 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Πέτρος Φιλιππίδης: Καλλιτεχνικός διευθυντής και «Σφαγή» στο θέατρο «Αθηνά»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης ετοιμάζει, μετά την περιοδεία του με το «Δάφνες και Πικροδάφνες», τον αλληλοσπαραγμό… γονέων στο «Θεό της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά, για το Θέατρο «Αθηνά», του οποίου αναλαμβάνει καλλιτεχνικός διευθυντής.

Γράφει ο Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

Να πως αλλάζει και ενδυναμώνεται σιγά σιγά η θεατρική γειτονιά της Πατησίων. Καθώς θέατρα περνούν στα – έμπειρα – χέρια ηθοποιών και σκηνοθετών και ανοίγονται σε νέα εγχειρήματα.

Μετά τον Τάσο Ιορδανίδη, που αναλαμβάνει για πέντε χρόνια το ιστορικό Θέατρο «Άλφα», ο δραστήριος Πέτρος Φιλιππίδης παίρνει στα χέρια του την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεάτρου «Αθηνά» (Δεριγνύ και Πατησίων), ετοιμάζοντας ήδη τα πρώτα του σχέδια για τη σκηνή του.

Κάπως έτσι θα επιστρέψει στην αθηναϊκή θεατρική σκηνή ο καθηλωτικός «Θεός της σφαγής» της Γιασμίνα Ρεζά (της οποίας επίσης η κωμωδία «Art», σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, με τους Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Θανάση Τσαλταμπάση και Θανάση Κουρλαμπά ξεκινάει, από την Τετάρτη 15 Ιουλίου, περιοδεία).

«Ο θεός της σφαγής» στην εκδοχή (και σκηνοθετική, όπως φαίνεται) του Πέτρου Φιλιππίδη, έχει ήδη δύο ακόμη ονόματα στο τετραμελές καστ του. Ο ίδιος δεν θα συμπλεύσει επί σκηνής του Θεάτρου «Αθηνά» με τη Μυρτώ Αλικάκη και τον Θανάση Πατριαρχέα, επομένως ο καλλιτεχνικός διευθυντής αναζητεί δυο ακόμη μέλη της παρέας, μια εκ των οποίων τη σύζυγο της «Σφαγής» (που όμως δεν θα αποκαλύψουμε ακόμη, προτού μπουν οι υπογραφές και οριστικοποιηθεί).

Η «Σφαγή» ήταν, αρκετά πρόσφατα, μια από τις μεγάλες σκηνοθετικές και ερμηνευτικές επιτυχίες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, στο Θέατρο «Αθηνών», πάνω στο εξαιρετικό σκηνικό της Αθανασίας Σμαραγδή.

Εκεί, ο σκηνοθέτης Μαρκουλάκης (που για τον Οκτώβριο ετοιμάζει το «Τρίτο Στεφάνι» του Κώστα Ταχτσή για το «Παλλάς») συμπρωταγωνιστούσε, σε ένα εντυπωσιακό ρεσιτάλ ερμηνειών, με την Στεφανία Γουλιώτη, τον Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο και την Λουκία Μιχαλοπούλου. Σε ένα στόρι αλληλοσπαραγμού και εκτροπής δύο ζευγαριών γονέων, με αφορμή τον τσακωμό των παιδιών των δύο οικογενειών, κατά το θεατρικό έργο. Το καστ του Θεάτρου «Αθηνά» φαίνεται πως μπορεί να συνεχίσει πάνω στον ίδιο δρόμο επιτυχίας του παράξενου έργου της Γιασμίνα Ρεζά, που αγαπήθηκε από το κοινό.

Στο μεταξύ, ο Πέτρος Φιλιππίδης ξεκινάει από την Τετάρτη 15 Ιουλίου και από το Κατράκειο της Νίκαιας την ανά την Ελλάδα περιοδεία του, με το εμβληματικό και πολιτικό (ή πολιτικάντικο) «Δάφνες και πικροδάφνες» των Δημήτρη Κεχαΐδη και Ελένης Χαβιαρά, που έχουν σκηνοθετήσει. Στο καστ, με τους επίσης τέσσερις ρόλους, ο Πέτρος Φιλιππίδης (Βασίλης), ο Τάσος Χαλκιάς (Κώστας), ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης (Αλέκος) και ο Θανάσης Πατριαρχέας (Τάσος).

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ