18.9 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι Χρυσές ταινίες του Video Club Made in Hollywood – Α Μέρος

Όλοι οι superstars, όλα τα blockbusters που μας έκαναν να τρέχουμε να νοικιάσουμε τις βιντεοκασέτες της δεκαετίας του 80 σε ένα ακόμα αφιέρωμα στη χρυσή εκείνη περίοδο του video!

Κι ενώ πριν λίγες μέρες θυμηθήκαμε τις Ελληνικές video-επιτυχίες (διαβάστε το 1ο μέρος του αφιερώματος ΕΔΩ, και το 2ο ΕΔΩ…), σήμερα θα πάμε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού και θα ξεσκονίσουμε τις γνώσεις και τις μνήμες μας από τις ταινίες του Hollywood που γέμιζαν τα ταμεία των τοπικών βίντεοκλαμπ…

Μάλιστα πολλές τις περιμέναμε πως και πως αφού μεσολαβούσαν πολλοί μήνες (σε κάποιες περιπτώσεις περισσότερο και από χρόνο) από την προβολή της ταινίας στους κινηματογράφους μέχρι την κυκλοφορία τους στο video.

Ήταν τα χρόνια που μεσουρανούσαν ο Σταλόνε, ο Σβαρτζενέγκερ, η Μπάσιντζερ, ο Μάικλ Τζέι Φοξ , ο Έντι Μέρφι (με την προφορά των ονομάτων στα Ελληνικά να διαφέρει ανά περίπτωση… Ωραίες εποχές…) 

Ήταν τα χρόνια που παρακαλούσαμε τον ιδιοκτήτη του βίντεο κλαμπ, να μας “κρατήσει” τις ταινίες όταν επιστραφούν για να μην τις προλάβουν άλλοι..

Τότε που πληρώναμε 300 δρχ την ημέρα για τις νέες κυκλοφορίες και 150 την εβδομάδα τις πιο παλιές.

Τότε που δε μας πείραζε η “γραμμή” στην οθόνη αν η κασέτα είχε πολυ-παιχθεί, ούτε είχαμε απαιτήσεις για hi definition εικόνα και για DTS ήχο ή widescreen οθόνη.

Με κάποιο μαγικό τρόπο οι ήρωες των 80ς έδειχναν τεράστιοι στις μικρές 4:3 οθόνες.

Ίσως γιατί ήταν…

Αρκούσε να πατήσουμε το play και η “μαγεία” ξεκινούσε από το ενημερωτικό μήνυμα και τα σήματα των τότε εταιρειών…

Τα θυμάστε;;;

Και αφού τελειώσαμε με τα διαδικαστικά… πάμε στις ταινίες που αγαπήσαμε πολύ να βλέπουμε στο στα 80ς και τα 90ς… 

1976: Rocky

Η ταινία που καθιέρωσε τον Sylvester Stalone και έβαλε στις ζωές μας τον ήρωα που έγινε πρότυπο για τους πιτσιρικάδες της εποχής και όχι μόνο…

1979: Alien, ο επισκέπτης του διαστήματος

«Στο διάστημα κανείς δεν μπορεί να σε ακούσει να ουρλιάζεις» ήταν το tagline του διαστημικού θρίλερ που έβαλε μια γυναίκα σε ένα ρόλο που μέχρι τότε απαιτούσε ανδρική πυγμή.

Κάπως έτσι η Sigourney Weaver έγραψε ιστορία ως Ripley.

1981: Παρασκευή και 13

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία ενός είδους που άνθησε τη δεκαετία του 80. Το μοτίβο κλασικό… 

Κατασκήνωση, νέοι, σεξουαλικές αμαρτίες και ο δολοφόνος αναλαμβάνει τα υπόλοιπα. 

Και όμως η σειρά που έκανε τον Jason διάσημο δεν ξεκίνησε με αυτόν ως δολοφόνο, αλλά με τη μαμά του στην πρώτη ταινία μιας από τις μακροβιότερες και πιο επιτυχημένες σειρές ταινιών τρόμου.

1981: Οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού

Και ο Indiana Jones αναλαμβάνει δράση. Ο αρχαιολόγος που …σε τίποτα δε θυμίζει αρχαιολόγο ξεκίνησε την αναζήτηση της χαμένης Κιβωτού και..έσπασε ταμεία!

1982: Rambo, το πρώτο αίμα

Ο Σταλόνε με τον John Rambo του πέτυχε 2 στα 2 μετά τον Rocky Balboa!

1983: Το τρελό θηριοτροφείο πάει διακοπές

Οι τρελές περιπέτειες της οικογένειας Griswold και ο απόλυτος οδηγός του τι ΔΕΝ πρέπει να κάνεις όταν αποφασίσεις να πας διακοπές με την οικογένειά σου.

1984: Εφιάλτης στο δρόμο με τις λεύκες

Ένα όνομα… Μια ιστορία… Freddie Krueger. O λόγος που οι teenagers των 80ς δεν τολμούσαν να αποκοιμηθούν. (Και η βιντεοκασέτα που νοικιάζαμε στα κρυφά από τους γονείς μας)

1984: Η μεγάλη των μπάτσων σχολή

«Τι ίδρυμα!» Απίθανοι χαρακτήρες συγκεντρωμένοι στην πιο επιτυχημένη κωμωδία των 80ς!

1984: Gremlins

Όλοι τότε θέλαμε τον γλυκούλη Gizmo για κατοικίδιο… Μέχρι που είδαμε σε τι μπορεί να τον μεταμορφώσει, το φως, το νερό και το φαγητό μετά τα μεσάνυχτα!

1984: Ghostbusters

Οι θρυλικοί κυνηγοί φαντασμάτων στην 1η τους αποστολή!

Οι αναμνήσεις δεν τελειώνουν εδώ…

Περισσότερες ταινίες από τη χρυσή εποχή του video στο 2ο μέρος!

Σύντομα στο www.youfly.com

Δημήτρης Μηλιόγλου

Δημήτρης Μηλιόγλου
Δημήτρης Μηλιόγλου
Ο Δημήτρης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Δημοσιογραφία και ΜΜΕ ενώ από το 1ο εξάμηνο της σχολής του, ξεκίνησε να ασχολείται με το ραδιόφωνο αρχικά ως ρεπόρτερ. Από το 2005 έχει περάσει και από την τηλεόραση σε διάφορες ψυχαγωγικές εκπομπές. Ακόμα «έδωσε» τη φωνή του σε μεταγλωττισμένες στα Ελληνικά ταινίες και σειρές. Το 2019 έκανε για πρώτη φορά μουσική επιμέλεια στην παράσταση «Ξενοδοχείον ο Παράδεισος» στο θέατρο Alhambra. Το τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει να γράφει τραγούδια και να δουλεύει και το 1ο του σενάριο. Έτσι κι αλλιώς η μουσική, το θέατρο, ο κινηματογράφος και οι σειρές μυθοπλασίας γεμίζουν τις ελεύθερες ώρες του και είναι οι μεγάλες του αγάπες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ