24.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Αίθουσες, παραγωγοί και εταιρίες διανομής σε απόγνωση – Εκπέμπουν SOS

To αβέβαιο τοπίο βιοπορισμού στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού συνεχίζεται υπό «vis major» συνθήκες.
 
Οι άνθρωποι στο χώρο του θεάματος προσπαθούν να κρατήσουν το καλλιτεχνικό τους όραμα ζωντανό – προσαρμοσμένο πλέον σε μια ιδιαίτερη πραγματικότητα – ώστε να μην καταρρεύσουν ολοσχερώς κινηματογραφικές και θεατρικές παραγωγές, σε μια στιγμή ιδιαίτερα επώδυνη τόσο για την Ελλάδα όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Νέα… παράσταση διαμαρτυρίας δίνουν την Τρίτη 12/05 στις 11 π.μ στο υπουργείο Πολιτισμού τα προεδρεία των ΔΣ, έπειτα από την ήδη επιτυχημένη προσέλευση χιλιάδων καλλιτεχνών έξω από τη Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Όσο για τα μέλη της πρωτοβουλίας #SupportArtWorkers, φαίνεται πως δεν ικανοποιήθηκαν διόλου μετά την ανακοίνωση των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας το Υπουργείο Πολιτισμού για ακόμα μια φορά «πολύ κατώτερο των περιστάσεων», ενώ υποστηρίζουν πως «δεν είναι ούτε 100 εκ τελικά, ούτε στοχευμένα στη σωστή κατεύθυνση», προτείνοντας παράλληλα δικές τους λύσεις ενάντια στην εποχιακή και αδήλωτη εργασία αλλά και το «αχαρτογράφητο» του χώρου.

Στο ίδιο μοτίβο διαμαρτυρίας «δεν υποχωρούμε αν δεν δικαιωθούμε» κινούνται το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μουσικών, το Πανελλήνιο Σωματείο Τραγουδιστών Ελλάδας, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, αλλά και το Σωματείο Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδας, καθώς το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων φαντάζει ως ένα βαθιά άλυτο μυστήριο εδώ και πολλά χρόνια. Ένας γρίφος που θυμίζει κάτι από τον Κύβο του Ρούμπικ ανάμεσα σε υπουργούς και καλλιτέχνες, παρόλο που γνώριζαν το θέμα καλύτερα από τον καθένα.
 
Εδώ, οφείλεται και το τελευταίο ξέσπασμα του Σταύρου Ξαρχάκου -εν μέσω πολλών αναρτήσεων χιλιάδων καλλιτεχνών- ο οποίος ανέφερε ότι η Λίνα Μενδώνη πάσχει από «βλαπτική έπαρση», χαρακτηρίζοντας την ως «μια πολύ αποτελεσματική Γενική Γραμματέα», όχι όμως και Υπουργό.

«Θα μας βρουν μπροστά τους. Θέλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας», τονίζει το ΣΕΗ, ενώ η Ένωση Σκηνοθετών και Παραγωγών, ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών και η Ένωση Παραγωγών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης εκπέμπουν SOS για ακόμα μια φορά προς το κατά τα άλλα «αδρανές» Κέντρο Ελληνικού Κινηματογράφου, όπως συγκεκριμένα το χαρακτηρίζουν.

Την ίδια ώρα, η ανοιχτή επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Αιθουσαρχών, κρίνει αναγκαία τη μείωση του ΦΠΑ κινηματογραφικού εισιτηρίου από 24% σε 6%, όπως ισχύει σε άλλες υπηρεσίες πολιτισμού, ενώ παράλληλα και η Κινηματογραφική Ένωση Βορείου Ελλάδος αντιδρά στις «ασαφείς αναφορές» προς τον κινηματογράφο, θεωρώντας πως είναι πολύ κοντά στην οριστική παύση λειτουργίας.

Από την άλλη, επιχειρηματίες που στηρίζουν το χώρο του θεάματος, θεατρικοί παραγωγοί και κινηματογραφιστές, ανησυχούν όχι για τη διαμόρφωση του σήμερα, αλλά του αύριο, θεωρώντας πως ο χώρος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και πως ακόμα αυτό δεν έχει γίνει αντιληπτό.

Συγκεκριμένα, η νεοσύστατη Ομάδα Ελλήνων Θεατρικών Παραγωγών «ΟΜΘΕΑ», παρακολουθεί τις εξελίξεις και δηλώνει ανοιχτά πως είναι στο πλευρό των καλλιτεχνών, με στόχο την επαναφορά στην ασφαλή κανονικότητα και την επιστροφή στη σκηνή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες, στηρίζοντας έτσι τον ελληνικό σύγχρονο πολιτισμό και αναμένοντας αντίστοιχα την καθολική στήριξη της κυβέρνησης. 

Ωστόσο, το θετικό σενάριο σε όλο αυτό ίσως να είναι η απαρχή μιας ενδιαφέρουσας συνύπαρξης μεταξύ αιθουσών και ορισμένων ποιοτικών streaming καναλιών. Ίσως πάλι, ο ιδιαίτερα επιτυχημένος τρόπος που αντιμετωπίσαμε την πανδημία ως χώρα να δημιουργήσει ένα προσοδοφόρο έδαφος για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Ίσως.

Στο μεταξύ, η ιδιωτική πρωτοβουλία έχει ήδη μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, με τις εταιρίες διανομής και τους παραγωγούς να μάχονται πέραν του δέοντος. Γι’ αυτό, η Πολιτεία οφείλει να προσφέρει μια γενναία υποστήριξη, έτσι ώστε σταδιακά και ευλαβικά ο κόσμος να επιστρέψει με ασφάλεια στις αίθουσες, πάντα πιστός στη live μαγεία του θεάματος.

Κωνσταντίνα Μπιτζήλου
Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ