20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Άγγελος Ανδριανός: Οι μουσικές σπουδές, τα talent shows και ο «Πλούτος»!

Ο Άγγελος Ανδριανός μας παρουσιάζει το ολοκαίνουριό του τραγούδι, «Πλούτος», σε στίχους και μουσική της Πέννυς Μπαλτατζή. Ο Άγγελος Ανδριανός είναι ένας ταλαντούχος ανερχόμενος ερμηνευτής με σημαντικές σπουδές στη μουσική και σπουδαίες συνεργασίες. 

Γράφει η Τζωρτζίνα Ντούτση

Με καταγωγή από το Άργος, ο Άγγελος Ανδριανός ασχολήθηκε από πολύ μικρή ηλικία με τη μουσική. Σπούδασε πιάνο, κιθάρα και θεωρητικά στο Δημοτικό Ωδείο Άργους και στη συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα Βυζαντινής μουσικής, ακολουθώντας το δάσκαλό του και στο ψαλτήρι. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την παραδοσιακή μουσική.

Η μεγάλη του αγάπη για τη μουσική, τον οδήγησε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη όπου φοίτησε στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης. Εκεί βρέθηκε στο πλευρό του μεγάλου Πρωτοψάλτη Χαρίλαου Ταλιαδώρου όπου συνέχισε τις σπουδές της Βυζαντινής Μουσικής. Παράλληλα άρχισε την επαγγελματική του ενασχόληση με τη μουσική, τραγουδώντας και παίζοντας πιάνο και κιθάρα σε μουσικές σκηνές και ρεμπετάδικα στη Θεσσαλονίκη, το Άργος και το Ναύπλιο. 

Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, εργαζόμενος ως καθηγητής μουσικής σε σχολεία της Αττικής. Παράλληλα δούλευε ως τραγουδιστής και μουσικός σε μουσικές σκηνές συνεχίζοντας ταυτόχρονα τις σπουδές του στο «Σύγχρονο Τραγούδι» και τα Ανώτερα θεωρητικά της μουσικής στο Εθνικό Ωδείο Αθηνών.

Ο Άγγελος εκτός από το Πανεπιστημιακό του πτυχίο είναι πτυχιούχος Φωνητικής Σύγχρονου Τραγουδιού, Αρμονίας, Αντίστιξης, Φυγής (Φούγκα), Ενοργάνωσης, Σύνθεσης και Πιάνου. Εκτός από πιάνο και κιθάρα παίζει ακόμα μπουζούκι, ακορντεόν, φυσαρμόνικα και ηλεκτρικό μπάσο. Είναι επίσης καθηγητής φωνητικής-σύγχρονου τραγουδιού.

Ο Άγγελος Ανδριανός και ο «Πλούτος»

Πείτε μας λίγα λόγια για τον «Πλούτο», το νέο σας τραγούδι το οποίο υπογράφει η Πέννυ Μπαλτατζή.

«Είμαι πολύ χαρούμενος για τον “Πλούτο” μας! Είναι το νέο μου τραγούδι, ίσως και η πρώτη ολοκληρωμένη μου προσπάθεια στη δισκογραφία και έχει δώσει ήδη πολύ φως στη ζωή μου. Μέσα στις δύσκολες μέρες της καραντίνας που περάσαμε, η Πέννυ μου  εμπιστεύτηκε την μελωδία και τους εμπνευσμένους στίχους της, μου μίλησε για τον “Πλούτο” και μου άρεσε τόσο πολύ, που ήθελα να ερμηνεύσω τη δημιουργία της και με τη χροιά της φωνής μου να την κάνω δική μου. Περάσαμε ώρες μαζί, στην αρχή μέσω βιντεοκλήσεων και μετά μέσα στο στούντιο, μέχρι το αποτέλεσμα να μας κάνει να χαμογελάσουμε».

Εκτός από τα φωνητικά η Πέννυ συμμετέχει και στο βιντεοκλίπ του τραγουδιού.

«Νιώσαμε τόσο ωραία με την Πέννυ που αποφασίσαμε να κάνει η ίδια τα φωνητικά και να συμμετάσχει και στο βιντεοκλίπ. Μαζί με τον Χρήστο Τζούτη που το σκηνοθέτησε, θελήσαμε να δώσουμε χρώμα και πολλή θετική ενέργεια μέσα από την εικονοποίηση του τραγουδιού. Βρεθήκαμε στις πιο ωραίες γειτονιές της Αθήνας και το απολαύσαμε!».

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την γνωριμία σας με την Πέννυ Μπαλτατζή η οποία έχει εξελιχθεί σε μια φιλία ετών.

«Η Πέννυ Μπαλτατζή είναι ένα ταλαντούχο πλάσμα με αξιοζήλευτα βήματα στο χώρο της μουσικής και με τιμά χρόνια τώρα με τη φιλία της. Γνωριστήκαμε πριν ακόμη κάνει τα πρώτα της δισκογραφικά βήματα σε μία συναυλία που τραγουδήσαμε μαζί. Από την πρώτη στιγμή με κέρδισε η ευγένεια, το χαμόγελο και η θετική της αύρα! Πριν τραγουδήσουμε μιλούσαμε για την τέχνη, τα θέματα της δουλειάς, τα όνειρά μας και λίγο μετά «έπιασε» το μικρόφωνο. Τραγούδησε ελληνικά, γαλλικά, ισπανικά τραγούδια με την ίδια άνεση και μια εκπληκτική μελωδικότητα στη φωνή της! Το ταλέντο της δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο από κανέναν! Από εκείνη τη βραδιά ξεκίνησε η φιλία μας και η αμοιβαία εκτίμηση».

Άγγελος Ανδριανός Πλούτος τραγούδι

Ο Άγγελος Ανδριανός για το νέο του τραγούδι

Πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με τη μουσική; Γνωρίζουμε ότι έχετε κάνει σημαντικές σπουδές στη μουσική ενώ έχετε εργαστεί και ως καθηγητής.

«Από τα τρία μου χρόνια κάθισα μπροστά σε αρμόνιο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι φαινόταν μόνο το κεφαλάκι μου πάνω από τα πλήκτρα, σε σημείο που κάποια στιγμή όταν έπεσα κάτω χάνοντας την ισορροπία μου σε μια οικογενειακή γιορτή, οι γονείς μου έψαχναν τον “καλλιτέχνη”! Δε σταμάτησα ποτέ να παίζω μουσικά όργανα (πιάνο, κιθάρα, ακορντεόν φυσαρμόνικα κ.α.). Πιάνο, χορωδία και Βυζαντινή μουσική ήταν στη ζωή μου από παιδί. Αργότερα στο Πανεπιστήμιο “Μακεδονία” στο τμήμα “Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης” πήρα ολοκληρωμένα τη γνώση από εξαιρετικούς καθηγητές, ενώ παράλληλα τελείωσα όλες τις σπουδές των Ανώτερων Θεωρητικών (Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση αλλά και ενοργάνωση και διεύθυνση Χορωδίας). Ωστόσο, θεωρώ ότι η επαφή μου με σημαντικούς συνθέτες, κορυφαίους τραγουδιστές και η μελέτη της πορείας και του έργου τους με βοήθησαν σημαντικά – όχι μόνο ερμηνευτικά αλλά συνολικά. 

Έχω εργαστεί σε σχολεία της Αττικής στο παρελθόν, αλλά τα τελευταία επτά περίπου χρόνια συνεργάζομαι με ωδεία και παραδίδω μαθήματα φωνητικής-σύγχρονου τραγουδιού, πιάνου και κιθάρας, όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Μ’ αρέσει πολύ να παρακολουθώ και να συμβάλλω στην πρόοδο τους και παίρνω κι εγώ κάτι από τον ενθουσιασμό τους. Αυτό, ωστόσο, που μου αρέσει περισσότερο είναι τα μαθήματα διόρθωσης  κακώσεων φωνητικών χορδών. Έτσι αισθάνομαι ότι βοηθάω περισσότερο αυτούς που έχουν ανάγκη». 

Σας ωφέλησε η συμμετοχή σας στο Dream Show το 2006;

«Ήταν μία εξαιρετική εμπειρία στη σωστή ηλικία. Ήμασταν παρέα με τον Νίκο Οικονομόπουλο, τον Δήμο Αναστασιάδη και άλλους καλλιτέχνες που έχουν τη δική τους πορεία πια στον χώρο. Έμαθα πράγματα για την τηλεόραση και συναναστράφηκα με ανθρώπους σημαντικούς, όπως ο κορυφαίος Γιάννης Σπανός με τον οποίο συνεργαστήκαμε για αρκετά χρόνια. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω αν αυτό θα το ξαναέκανα, πάντως εκείνη την εποχή έδωσε σε μένα και σε πολλούς ακόμη καλλιτέχνες μεγάλη αναγνωρισιμότητα»

Θα συμμετείχατε με άλλο ρόλο πλέον σε ένα μουσικό talent show;
«Οτιδήποτε έχει να κάνει με τη μουσική σαφώς και θα με ενδιέφερε και αν και ο όρος κριτής είναι πια ίσως παρεξηγημένος, εμένα θα μου άρεσε να συμβάλω μουσικά σε μία κριτική επιτροπή ή ως coach σε ένα μουσικό talent show».  

Τί αναζητάτε μέσω της μουσικής σας και ποια ανάγκη σας εξυπηρετεί;

«Η μουσική κι εγώ είμαστε ένα. Δε μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου χωρίς αυτήν. Εκφράζω τη χαρά αλλά και τη λύπη μου και μου δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνώ με τους ανθρώπους που με ακούν είτε στις ζωντανές εμφανίσεις μου, είτε μέσα από το ραδιόφωνο, την τηλεόραση ή το internet. Παρακολουθώ  την εξέλιξη της σε όλα τα επίπεδα. Ήχο, ενορχήστρωση, νέα όργανα, μου αρέσει το ότι είναι ανεξάντλητη και όσο καλός μουσικός ή ερμηνευτής και αν είσαι δε φτάνουν δέκα ζωές για να ανακαλύψεις όλο τον πλούτο της!».

Τί είναι αυτό που ανακαλύψατε ή διδαχτήκατε μέσα από την ενασχόλησή σας με τη μουσική: για την ίδια την Τέχνη, τον εαυτό σας, το κοινό;

«Κάθε μέρα ανακαλύπτω καινούρια πράγματα. Μαθαίνω καλύτερα τον εαυτό μου και τις δυνατότητές του διδάσκοντας άλλους, αλλά και με την συνεχή μελέτη και τις παραστάσεις που δίνω. Νιώθω πάντα μαθητής και θέλω να βρίσκω χρόνο να μαθαίνω καινούρια μουσικά όργανα. Επόμενος μου στόχος είναι να μάθω τσέλο, με μαγεύει πραγματικά ο ήχος του!

Όσον αφορά το κοινό, κάθε παράσταση είναι διαφορετική και πάντα προσπαθώ να επικοινωνήσω με τον καλύτερο τρόπο με τον κάθε ένα ξεχωριστά που βρίσκεται στο χώρο».

Έχετε κάνει πλήθος συνεργασιών. Ποιες από αυτές ξεχωρίζετε; Ποιο είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που έχετε πάρει από αυτές;

«Νιώθω πολύ τυχερός κι ευλογημένος που έχω συνεργαστεί με πολύ σπουδαίους συνθέτες κι ερμηνευτές.

Έχω βρεθεί στο πλευρό μεγάλων συνθετών όπως του Γιάννη Μαρκόπουλου, του Γιάννη Σπανού, του Μίμη Πλέσσα, του Τάκη Σούκα, του Λάκη Παπαδόπουλου. αλλά και σπουδαίων ερμηνευτών όπως της Αλέκας Κανελλίδου, του Μανώλη Μητσιά, του Δημήτρη Μπάση, του Κώστα Μακεδόνα, της Ελένης Τσαλιγοπούλου, της Μελίνας Κανά, του Φίλιππου Πλιάτσικα, του Λάκη Χαλκιά, του Χαράλαμπου Γαργανουράκη και άλλων. Επίσης συνεργάστηκα με τους σπουδαίους Κώστα Φέρρη και Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Το μεγαλύτερο εφόδιο που έχω πάρει από όλες αυτές τις συνεργασίες είναι ο τρόπος σκέψης πάνω στη σκηνή. Από τον καθένα έχω πάρει ξεχωριστά στοιχεία και προσπαθώ να τα εφαρμόζω με τον καλύτερο τρόπο».

Ποια είναι τα όνειρά σας; Πού θα θέλατε να σας οδηγήσουν τα μουσικά σας βήματα σε αυτό το ταξίδι σας στη μουσική;

«Θέλω να είναι ένα ταξίδι με πολλούς προορισμούς. Να πηγαίνω στον έναν και έπειτα να βάζω στόχο για τον άλλο. Θα ήθελα να δώσω στον κόσμο τον εσωτερικό μου χαρακτήρα μέσα από τη μουσική την ερμηνεία μου, τις παραστάσεις μου. Όνειρό μου είναι να μπορέσω να γεμίσω κάποια στιγμή ένα στάδιο και να τραγουδάμε μαζί με τον κόσμο τους στίχους των τραγουδιών μου!».

Ποια είναι τα επόμενα καλλιτεχνικά σας σχέδια;

«Πάνω από όλα εύχομαι να είμαστε όλοι καλά. Να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και να μην υπάρξει ποτέ ξανά η ανάγκη να μείνουμε αναγκαστικά στα σπίτια μας.

Σίγουρα έχω πολλά σχέδια, πάντα θέλω όμως να κινούμαι με σταθερά βήματα. Σαν στόχο μαζί με τους συνεργάτες μου, έχουμε βάλει να βγει το επόμενο τραγούδι τέλη Οκτωβρίου. Παράλληλα συνεχίζω τις παραστάσεις μου κανονικά και συζητάω για κάποιες όμορφες συνεργασίες. Προς το παρόν όμως ας απολαύσουμε το νέο τραγούδι του Άγγελου Ανδριανού με τίτλο «Πλούτος».

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ