22 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Νικορέστης Χανιωτάκης: «Αυτό που μένει είναι οι συνεργασίες και οι άνθρωποι με ένα κοινό όραμα»

Εδώ και μήνες, ο Νικορέστης Χανιωτάκης είχε στο μυαλό του να δημιουργήσει τον δικό του θεατρικό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. 

Γράφει η Μαριλένα Θεοδωράκου 

Ο κύκλος με το θέατρο Θησείον όπου είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση με τον Γεράσιμο Σκαφίδα έκλεισε και έτσι ο Νικορέστης Χανιωτάκης, βάζει πλέον το κλειδί στην πόρτα του θεάτρου Εμπορικόν όπου θα σκηνοθετήσει τις «Μάγισσες του Σάλεμ» του Άρθουρ Μίλλερ. 

Παράλληλα, ετοιμάζεται για την καλοκαιρινή περιοδεία της «Μήδειας» του Μποστ που ξεκινά στα τέλη Αυγούστου, ενώ έχει ήδη κλείσει και την επανάληψη της παράστασης «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» στο θέατρο Αθηνών.


Στο νέο τους θέατρο –όπου παραδοσιακά είχαμε συνηθίσει να βλέπουμε τις παραστάσεις του Δημήτρη Καταλειφού που φέτος θα δούμε στο Σύγχρονο θέατρο- ο Νικορέστης Χανιωτάκης και ο Γεράσιμος Σκαφίδας ως ομάδα Μυθωδία θα ανεβάσουν αρχικά δύο παραστάσεις. 

Παραστάσεις

Τις «Μάγισσες του Σάλεμ» (ή Η Δοκιμασία) στην οποία ο Νικορέστης Χανιωτάκης έχει κάνει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία, με τους Νικήτα Τσακίρογλου, Άκη Σακελλαρίου, Ιωάννα Παππά, Ρένια Λουιζίδου, Γεράσιμο Σκαφίδα, Ισιδώρα Δωροπούλου και Γιάννη Καλατζόπουλο, ενώ σύντομα αναμένονται τα ονόματα των πέντε ακόμα ηθοποιών που θα πλαισιώνουν το δωδεκαμελή θίασο. Η φιλόδοξη παραγωγή θα κάνει πρεμιέρα στις 4 Νοεμβρίου και θα παίζεται από Τετάρτη έως Κυριακή.

Ποδαρικό στο Εμπορικόν θα κάνει στις αρχές Οκτωβρίου η «Μήδεια» του Μποστ που θα παίζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη για δύο μήνες. Τρίτη παράσταση για τον σκηνοθέτη είναι η «Γίδα ή ποια είναι η Σύλβια» του Έντουαρντ Άλμπι που ανέβηκε για δύο σεζόν στο Θησείον και τώρα θα παιχτεί στο Θέατρο Αθηνών από τις 7 Οκτωβρίου έως και τον Ιανουάριο του 2021, ίσως και περισσότερο, με τους Νίκο Κουρή, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιάννη Δρακόπουλο και Μιχαήλ Ταμπακάκη.

Θησείον

Πώς νιώθει όμως ένας καλλιτέχνης που μετά από τέσσερα χρόνια αφήνει το «δεύτερο» σπίτι του και μετακομίζει σ’ ένα άλλο; Είναι γεγονός πως στο Θησείον έζησε μια γεμάτη τετραετία όπου τα τελευταία δύο χρόνια είχε με τον Γεράσιμο Σκαφίδα την καλλιτεχνική διεύθυνση. Πριν από λίγο καιρό είδαμε σε λογαριασμό του στα social media τις εκτενής ευχαριστίες του σε ηθοποιούς και συνεργάτες. Θεώρησε χρέος και χαρά του να αναφέρει ονομαστικά όλους τους ανθρώπους που τίμησαν και τους δύο με την εμπιστοσύνη τους και δούλεψαν μαζί τους, γιατί –όπως ο ίδιος μου λέει- αυτοί οι άνθρωποι είναι που έδωσαν ζωή στο θέατρο Θησείον στο οποίο, ως Μυθωδία, κατάφεραν να προσεγγίσουν νέο κοινό και να δημιουργήσουν νέους θεατές που ήταν άλλωστε και ο στόχος τους.

Έκαναν ένα άνοιγμα προς το νεανικό κοινό ανεβάζοντας και κλασικά κείμενα, καθώς πιστεύουν στη δύναμη των κλασικών κειμένων και στους σπουδαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Ήθελαν να δείξουν ότι μπορούν να ακουμπήσουν στην καρδιά και στο μυαλό ακόμα και του νέου θεατή, που δεν έχει δει ποτέ θέατρο. Αυτό προσπάθησαν να κάνουν και αυτό πέτυχαν καθώς στις παραστάσεις τους δεν είχαν ποτέ το άγχος αν θα έχουν κοινό. Το νεανικό κοινό πήγαινε και ξαναπήγαινε να δει τις παραστάσεις τους στο Θησείον, αλλά και στις Ροές όταν εκεί συνεχίστηκε η «Μήδεια».


Μυθώδια

Η καλλιτεχνική εταιρεία Μυθωδία (Γεράσιμος Σκαφίδας, Νικορέστης Χανιωτάκης) παρουσίασε συνολικά στο Θησείον οκτώ θεατρικές παραγωγές, συνεργάστηκε με περισσότερους από εκατό καλλιτέχνες και υποδέχτηκε χιλιάδες θεατές. «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε μέσα από την καρδιά μας τον Μιχαήλ Μαρμαρινό και τον Μανόλη Σάρδη που μας εμπιστεύτηκαν το θέατρο, όλους τους ανθρώπους που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και συνεργάστηκαν μαζί μας, καθώς και όλους τους θεατές που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Χωρίς όλους αυτούς δεν θα είχαμε φτιάξει τίποτα» είχε γράψει πρόσφατα και ο Γεράσιμος Σκαφίδας σε λογαριασμό του στα social media.

Μήδεια

Η «Μήδεια» του Μποστ ξεκινάει περιοδεία στις 24 Αυγούστου στα Χανιά και θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα, η Χαλκίδα και άλλα θέατρα της Αττικής. Η ιδέα της Μήδειας ξεκίνησε από τις πρόβες που έκανε ο Νικορέστης Χανιωτάκης στον «Καλό άνθρωπο του Σε Τσουάν» όπου έπαιζε η Λήδα Πρωτοψάλτη. Η ηθοποιός πολλές αναφερόταν στην παράσταση που είχε κάνει στο θέατρο Στοά με τον Θανάση Παπαγεωργίου, η οποία παρουσιάστηκε και στο Ηρώδειο το 2015 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.

Κάπως έτσι μπήκε αυτή η ιδέα να δει το έργο του Μποστ και να ξεφύγει λίγο από τις παραστάσεις δράματος. Το γέλιο και η κωμωδία ήταν δική του ανάγκη και του Γεράσιμου Σκαφίδα ο οποίος κάνει και την παραγωγή. Η κωμωδία τους φάνηκε μεγάλη πρόκληση, η ενασχόληση με το ελληνικό έργο ήταν κάτι που δεν το είχαν ξανακάνει όσο ήταν στο Θησείον και κάπως έτσι προέκυψε η παράσταση. Μετά το ερώτημα ήταν ποιος θα κάνει τη Μήδεια; Χωρίς δεύτερη σκέψη φαντάστηκε γι’ αυτόν το ρόλο τον Μάκη Παπαδημητρίου. Η παράσταση ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019, πήγε όλη τη σεζόν στην Αθήνα με sold out παραστάσεις αρχικά στο Θησείον και στη συνέχεια στο θέατρο Ροές και για λίγες παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη.

Υπήρξε μια συγκινητική στιγμή στη συνεργασία Χανιωτάκη- Παπαδημητρίου πριν την πρεμιέρα της παράστασης, καθώς ο ένας είπε στον άλλον ότι όπως και να πάει η παράσταση η συνεργασία τους ήταν άψογη και πέρασαν πολύ ωραία στις πρόβες. Αυτό για τον σκηνοθέτη είναι το ζητούμενο, καθώς οι επιτυχίες ή οι αποτυχίες στις παραστάσεις, όπως μου λέει, έρχονται και φεύγουν. Αυτό που μένει είναι οι συνεργασίες και οι άνθρωποι με ένα κοινό όραμα. Με τον Μάκη Παπαδημητρίου συναντηθήκαν, είχαν την ίδια αγάπη γι’ αυτό που κάνουν, γιατί βλέπουν το θέατρο με τον ίδιο τρόπο.

Μποστ

Ο Μένης Μποσταντζόγλου, κατά κόσμον Μποστ, ήταν ένας σπουδαίος γελοιογράφος της Μεταπολίτευσης, ένας άνθρωπος που με τις γελοιογραφίες του μιλούσε στην καρδιά του μέσου Έλληνα και του λαϊκού κόσμου και έκανε κάτι πρωτοποριακό για την εποχή: έγραψε θεατρικά κείμενα με ρήμα και ομοιοκαταληξία. Είναι κάτι που στην κωμωδία αποδίδει πολύ, μου εξηγεί ο Νικορέστης Χανιωτάκης και τονίζει ότι είναι ιδιαιτέρα σημαντικός ο τρόπος που θα αντιμετωπίσει κάποιος αυτό το κείμενο. Ο ίδιος, όπως και όλοι οι συντελεστές της παράστασης, το αγάπησαν από την πρώτη στιγμή, βρήκαν το χιούμορ και «συναντηθήκαν» με τον Μποστ.


Η σκηνοθετική ιδέα είναι ένα μπουλούκι ηθοποιών από τα παλιά μπουλούκια του 1930-1940, που περιοδεύει στην Ελλάδα και φτάνει από την Αθήνα σε ένα χωριό. Ξεκινάει να παίξει τον Οιδίποδα αλλά καταλήγει στη Μήδεια του Ευριπίδη και προσπαθώντας να παίξει τη Μήδεια ο κάθε ηθοποιός αυτοσχεδιάζει και κάνει τα δικά του. Για παράδειγμα, η Τζένη Θεωνά αποφασίζει να κάνει μια καλόγρια, ο Κώστας Τριανταφυλλόπουλος έχει εμμονή και θέλει να κάνει τον Οιδίποδα και μπαίνουν στον πραγματικό μύθο ένας ψαράς και ο Ιάσονας. Είναι όλο ένα κουνημένο, πειραγμένο έργο από τον ίδιο τον Μποστ και από τη σκηνοθεσία του Χανιωτάκη με τη μουσική της Μόνικα που παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς.

ΣυντελεστέςΠληροφορίες παράστασης:

«Μήδεια» του Μποστ

Διασκευή – Απόδοση στίχων – Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης

Πρωτότυπη μουσική* : Monika

Σκηνικά: Αρετή Μουστάκα

Βοηθός Σκηνογράφου: Έμιλυ Ονησιφόρου

Κοστούμια: Χριστίνα Πανοπούλου

Βοηθός ενδυματολόγου: Μαρία Φέξη

Χορογραφίες-Επιμέλεια κίνησης: Ειρήνη – Ερωφίλη Κλέπκου

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Βοηθός σκηνοθέτη: Μαριάννα Παπασάββα

Οργάνωση παραγωγής: Αναστασία Γεωργοπούλου

Εκτέλεση παραγωγής: Φάνης Μιλλεούνης

Φωτογραφίες: Αγγελική Κοκκοβέ

Παραγωγή: Μυθωδία

Επικοινωνία – προβολή: Μαρκέλλα Καζαμία

* Η μουσική παίζεται ζωντανά από τους ηθοποιούς

Διανομή:

Μήδεια Μάκης Παπαδημητρίου

Οιδίποδας Κώστας Τριανταφυλλόπουλος

Ευριπίδης Γιάννης Δρακόπουλος/Νικορέστης Χανιωτάκης (διπλή διανομή)

Καλόγρια Πόλυ            Τζένη Θεωνά

Ιάσων        Νίκος Πουρσανίδης/Νίκορέστης  Χανιωτάκης (διπλή διανομή)

Τροφός Γεράσιμος Σκαφίδας

Αντιγόνη Αναστασία Γεωργοπούλου

Ψαράς /Εξάγγελος Άννα Κλάδη

Μουσική διδασκαλία, προσαρμογή και ζωντανή απόδοση μουσικών θεμάτων στο πιάνο: Γιάννης Μαθές

ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2020

– Το Πρόγραμμα της Περιοδείας –

24 Αυγούστου, Χανιά, Θέατρο Ανατολικής Τάφρου

25 Αυγούστου, Ηράκλειο, Θέατρο Τεχνόπολις

26 Αυγούστου, Ρέθυμνο, Θέατρο Ερωφίλη

28 Αυγούστου, Πόρτο Ράφτη, CINE ALEX

1 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη, Θέατρο Γης

5 Σεπτεμβρίου, Πάτρα, Royal Theater

7 Σεπτεμβρίου, Χαλκίδα, Θέατρο Ορέστη Μακρή (Πάρκο λαού)-«Ευρίπεια 2020»

10 Σεπτεμβρίου, Κορυδαλλός, Θέατρο “Θανάσης Βέγγος”

11 Σεπτεμβρίου, Ηλιούπολη, Δημ. Θέατρο Ηλιούπολης “Δημ. Κιντής-«Το φεστιβάλ πάει θέατρο…»

12 Σεπτεμβρίου, Βύρωνας, Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”- Φεστιβάλ «Στη Σκιά των βράχων 2020»

13 Σεπτεμβρίου, Βριλήσσια, Θέατρο “Αλίκη Βουγιουκλάκη”

18 Σεπτεμβρίου, Παπάγου, Δημοτικό Κηποθέατρο Παπάγου

19 Σεπτεμβρίου, Πειραιάς, Βεάκειο Θέατρο

21 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη, Θέατρο Πέτρας

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Κανονικό: 15€

Μειωμένο(*): 12€

Ανέργων και ΑΜΕΑ: 10€

(*)Το μειωμένο εισιτήριο αφορά φοιτητές, μαθητές, εκπαιδευτικούς, συνταξιούχους

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

– στο ticketservices.gr 

– στο tickets.public.gr 

– σε όλα τα καταστήματα PUBLIC 

– τηλεφωνικά στο 210.7234567 

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Μαριλένα Θεοδωράκου
Μαριλένα Θεοδωράκου
Είμαι η Μαριλένα Θεοδωράκου. Έχω σπουδάσει σκηνογράφος – ενδυματολόγος και για αρκετά χρόνια ήμουν στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Έχω δουλέψει στην τηλεόραση, στο θέατρο και στον κινηματογράφο, καθώς και σε περιοδικά μόδας και διακόσμησης. Ονειρεύομαι μια κοινωνία όπου η Τέχνη και κυρίως το θέατρο θα αποτελούν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων, μαζί με την κηπουρική, τη γυμναστική και τη μελέτη των άστρων. Ελπίζω μέσα από τα κείμενά μου στο Youfly.com να σας κάνω να πετάτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ