18.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πέννυ Μπαλτατζή: Το φως, ο «πλούτος» και το κοινό συμπαραγωγός – Συνέντευξη στο Youfly.com

Παιχνίδια με το φως και το τραγούδι. Με το κοινό της συμπαραγωγό στα επόμενά της βήματα, με νέα τραγούδια φωτεινά και ένα ελαφρύ χτύπημα στην πλάτη, για να πεις στο διπλανό «θα περάσει κι αυτό».

Γράφει ο Παύλος Ηλ.Αγιαννίδης

Μέσα σε εποχές σκοτεινές (αν και ηλιόλουστες), η Πέννυ Μπαλτατζή, το κορίτσι που μας είχε συστηθεί με τους Penny and the Swingin’ Cats, μεγάλωσε, έγινε μητέρα και προχωρά ακάθεκτη, μέσα λοιπόν σε αυτή τη σκοτεινιά, εκείνη βρίσκει πολύ φως.

Φως έχουν όλα της τα τελευταία εγχειρήματα, φως και τα καινούργια της τραγούδια. Ας ξεκινήσουμε όμως με εκείνο που τολμάει για πρώτη φορά στο ελληνικό τραγούδι. Και δη όχι μέσω μιας πλατφόρμας διεθνούς, όπως το kickstarter, αλλά μιας ελληνικής. Το Give & Fund του παραολυμπιονίκη της κολύμβησης Γιάννη Χατζήμπεη.

Η Πέννυ Μπαλτατζή μαζί με 25 επαγγελματίες στον χώρο του πολιτισμού, όπως μου εξηγεί, σκέφτηκαν να μας πουν ότι «Τα όνειρα δεν αναβάλλονται». Και απευθύνεται στο κοινό για να στηρίξει, ως συμπαραγωγός, την προσπάθεια να «γεννηθεί» ένα άλμπουμ με νέα τραγούδια. Πάνω στον καμβά του crowdfunding, της χρηματοδότησης, δηλαδή, από το ίδιο το κοινό – παραλήπτη των τραγουδιών, είδε ήδη εντυπωσιακή ανταπόκριση στην πλατφόρμα που θα είναι ανοιχτή έως τις 31 Ιουλίου 2020. Από τα 31.500 ευρώ που απαιτούνται για την παραγωγή αυτού του άλμπουμ, ήδη μέσα σε 23 ημέρες είχαν συγκεντρωθεί 8.825 ευρώ. Και αρκετές χορηγίες. Και όχι μόνον από την Ελλάδα, αλλά και από την ελληνική κοινότητα του Λουξεμβούργου (ήδη) και από άλλες ομογενειακές κοινότητες σε Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά και Γερμανία.

«Είναι μια κίνηση που γίνεται για να υποστηρίξει το γρανάζι του ελληνικού πολιτισμού. Για να κινηθεί και πάλι», μου λέει. «Ναι, αυτή η περίοδος είναι σκοτεινή, πειραματική θα έλεγα, που υπάρχουν λιγότερα χρήματα, αλλά, όσο το σκεφτόμουν, ένιωσα ότι είναι η κατάλληλη για να κάνουμε μια πρόταση. Τώρα, που είναι τα δύσκολα, τώρα θα δείξουμε τι σημαίνει βοηθάω, τώρα θα δείξουμε τι σημαίνει αλληλεγγύη».

Η όλη σκέψη, μου λέει η Πέννυ Μπαλτατζή, είναι σαν ένα όραμα. «Δεν είναι το απλό μαζεύουμε χρήματα. Είναι το να ξεθαρρέψει ο κόσμος και να καταλάβει ότι δεν είναι φιλανθρωπία. Είναι συνδημιουργία, με έναν τρόπο. Καθένας που συνδράμει γίνεται συμπαραγωγός σε ένα όραμα. Που ένιωσα την ανάγκη να είναι όλο ελληνικό. Ακόμη και στην πλατφόρμα, το Give&Fund. Και, ξέρεις, προτιμώ να μην μπει κάποιος, π.χ., και ενισχύσει αυτό το όραμα με 5.000 ευρώ, αλλά 5.000 να βάλουν από 1 ή 2 ή 5 ευρώ σε αυτή την συμπαραγωγή».

Την ίδια ώρα, ένα νέο της τραγούδι, σε μουσική και στίχους δικούς της, κυκλοφόρησε με την ερμηνεία του νέου και ταλαντούχου τραγουδιστή Άγγελου Ανδριανού. Ο «Πλούτος». Και με ένα εντυπωσιακό βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε ο σύζυγός της και πατέρας του παιδιού τους, κινηματογραφιστής Χρήστος Τζούτης. Με το Lamda3 Creative Studio. Και με την πείρα – εμφανή στις εικόνες του – της κινηματογράφισης φύσης. Της δικής του λατρείας, που φαίνεται και σε μπλογκ για εκδρομές στη φύση, με παράλληλες δραστηριότητες και στο κινηματογραφικό και φωτογραφικό μέχρι τώρα έργο του.

«Ο Άγγελος Ανδριανός είναι καλό παιδί», μου λέει η Πέννυ Μπαλτατζή. «Και έχει πολλές ώρες… πτήσης στη δουλειά. Αυτοί είναι και οι λόγοι που θέλω να είμαι δίπλα του. Όχι μόνον επειδή τον πιστεύω πολύ ως τραγουδιστή, αλλά και επειδή θέλω επιτέλους να ξεχωρίσουν τα καλά παιδιά. Τους αξίζει».

Φως και στον «Πλούτο» και στο νέο της εγχείρημα. Φως και στο νέο της τραγούδι, που θα ανεβαστεί σε λίγες ημέρες. Ένα τραγούδι σε μουσική του δραστήριου Νίκου Μερτζάνου και στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Το «Ο κόσμος ένα πάρτι», σε σκηνοθεσία (του βιντεοκλίπ) Σπύρου Μαλτέζου. «Έχει κι αυτό ένα μήνυμα. Υποδύομαι διάφορους ρόλους. Μια κοπέλα σε ένα μίνι μάρκετ. Μια κοπέλα σε ένα μπαλκόνι στο Παγκράτι. Στο δρόμο. Ακόμη και σε ένα τραμπολίνο. Μια κοπέλα που βρίσκει εκείνο το σημείο, που θα μπορέσει να το γιορτάσει το καλοκαίρι της. Ακόμη και στο μπαλκονάκι ενός μικρού διαμερίσματος στο Παγκράτι».

Αυτή τη φορά η ίδια, σε αυτό το πρότζεκτ, κρατάει ρόλο ερμηνεύτριας. «Το θέλω και αυτό να το κρατάω, που και που», μου λέει. Αν και έχει μπει δυναμικά και στον χώρο της τραγουδιστικής δημιουργίας. Έχει δώσει ήδη δύο τραγούδια στον Αδάμ Τσαρούχη, ένα στη Μιρέλα Πάχου (που τον ερμήνευσαν, τελικά, μαζί), ένα στον νέο τραγουδιστή Ανδρόνικο (Λευκαρίτη) και, τώρα, ένα σε μουσική και στίχους της, στον Άγγελο Ανδριανό. «Είμαι περήφανη. Πέντε παιδάκια μου ταξιδεύουν». Κι έχει, εξομολογείται, «πολλά κομμάτια στο σπίτι, τα οποία κοιμούνται». Πολλά τραγούδια στο συρτάρι, δηλαδή, που περιμένουν να φωτιστούν.

Πέννυ Μπαλτατζή: Το φως, ο «πλούτος» και το κοινό συμπαραγωγός - Συνέντευξη στο Youfly.com

«Να είσαι πλούσιος σημαίνει / να έχεις την πόρτα σου ανοιχτή… / Να γράφεις στην αγάπη μίλια», τραγουδάει ο Άγγελος Ανδριανός. Όπως όλα της τα σχέδια, κι αυτό λουσμένο στο φως. Μέσα στην σκοτεινιά, γύρω.

«Επειδή από παιδί έχω περάσει κι εγώ πολλά και δύσκολα», μου εξηγεί, «επέλεξα να βρίσκω μέσα στο σκοτάδι αυτή την αχτίδα φωτός. Νομίζω, είναι βαθιά η ανάγκη να δώσουμε στον κόσμο ένα χτύπημα στην πλάτη, που θα τους λέει: θα περάσει κι αυτό».


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Παύλος Ηλ. Αγιαννίδης
Από τη Γερμανική Σχολή Αθηνών, βρέθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης να σπουδάζει Κτηνιατρική! Ενώ, στο μεταξύ, ξεκίνησε μια δημοσιογραφική πορεία, που κρατάει τέσσερις δεκαετίες, από την ιστορική «Ακρόπολη», με το… νυφικό της Νταϊάνας, στο διεθνές τμήμα της εφημερίδας (λόγω γλωσσών). Νοέμβριο του 1981 ξεκίνησε να εργάζεται στο Γραφείο Βορείου Ελλάδος των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «ΤΟ ΒΗΜΑ». Συνεργάστηκε με τον «Ταχυδρόμο» και το «Marie Claire», σε μεγάλες συνεντεύξεις και με το Ραδιόφωνο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης «Ράδιο 105». Αλλά και ως ανταποκριτής της Σουηδικής Ραδιοφωνίας και σε ρεπορτάζ με το «60 Minutes» του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS. Συμμετείχε στην πρώτη συντακτική ομάδα του περιοδικού «Δίφωνο», με τον «Ιστό» και πέρασε από την ΕΣΗΕΜΘ στην ΕΣΗΕΑ. Όταν, στην Αθήνα πλέον από το 1991, πέρασε στην αρχισυνταξία του Πολιτιστικού Τμήματος της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», πρώτα υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου Λέοντα Β.Καραπαναγιώτη. Εξέδωσε τα βιβλία «Αληθινά παραμύθια», «Με μουσικές εξαίσιες, με φωνές» και τη συλλογή διηγημάτων «Καπετάν Άγρα και Παραμυθίας γωνία». Συνεργάστηκε με τους ραδιοσταθμούς Innersound, Mood Radio και πλέον με το LaVitaRadio και με τον ιστότοπο Protagon.gr και από τον Ιούνιο του 2020 με το πολιτιστικό youfly.com.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ