16 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Μιρέλα Πάχου: Συνέντευξη στο Youfly.com

Όταν ακούσεις για πρώτη φορά τη Μιρέλα, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να την ξεχάσεις, ενώ η εικόνα της, πάντα με τη συντροφιά του αγαπημένου της ακορντεόν, θα σου μείνει ανεξίτηλη στη μνήμη.

Γράφει η Τζωρτζίνα Ντούτση

Κόρη του μουσικού Αγαπητού Πάχου, από τα κάστρα των ιπποτών της Ρόδου, η γλυκιά και πολυτάλαντη Μιρέλα, βρέθηκε στα έδρανα της νομικής και φυσικά στις μουσικές σκηνές στο πλάι των μεγαλύτερων ονομάτων του ελληνικού πενταγράμμου, όπως του Μίλτου Πασχαλίδη, του αξέχαστου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, του Νίκου Πορτοκάλογλου και άλλων.

Φέτος το καλοκαίρι τη συναντάμε στο πλάι του Βαγγέλη Γερμανού και την ακούμε σε ένα τραγούδι-έκπληξη, τη διασκευή του παραδοσιακού «Χορέψετε» που όχι μόνο μας τράβηξε την προσοχή αλλά θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για αυτό (και όχι μόνο) από την ίδια τη Μιρέλα Πάχου.

 


Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σου τραγούδι, η δικιά σου φρέσκια προσέγγιση στο παραδοσιακό «Χορέψετε». Όπως και το κλιπ, είναι καλοκαιρινό, ξεσηκωτικό, αισιόδοξο. Το τέλειο αντίδοτο, ειδικά εν μέσω κορονοϊού.

«Χαίρομαι που το βλέπετε ως αντίδοτο, γιατί κάπως έτσι το είδα και εγώ. Το “Χορέψετε” έχει την αισιόδοξη ματιά που ήθελα να εκφράσω: μου φτιάχνει τη διάθεση, είναι σαν να με παίρνει από το χέρι και με σέρνει στο χορό. Προσωπικά μιλώντας, αγάπησα πολλά παραδοσιακά τραγούδια μέσα από τις επανεκτελέσεις και τις διασκευές τους. Πιστεύω ότι η παράδοση και το πολιτιστικό φαινόμενο γενικότερα έχει δυναμικό χαρακτήρα. Δεν πρόκειται για µια στατική, παγιωμένη ιδέα, αλλά ένα έργο σε εξέλιξη, που εκτυλίσσεται σε δύο διαστάσεις. Η πρώτη είναι η διάσταση της συνέχειας στο χώρο και το χρόνο, με άλλα λόγια η ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η πολιτιστική παράδοση και κληρονομιά. Η δεύτερη είναι η διάθεση και η ετοιμότητα της παράδοσης να δέχεται επιδράσεις και επιρροές από άλλους τόπους και λαούς. Αυτές οι δύο διαστάσεις είναι αλληλένδετες, γιατί με τον τρόπο αυτό η  παράδοση είναι βιώσιμη, έχει συνέχεια και λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στις διαφορετικές γενιές».

Πώς θα χαρακτήριζες τη δική σου προσέγγιση, τι θα έλεγες αν σου ζητούσαμε να μας το περιγράψεις, να μας το συστήσεις;

«Είναι ένα τραγούδι πολύ αγαπημένο και οικείο, που πάντα υπάρχει στο πρόγραμμα των παραστάσεών μου. Το συστήνω ως μια σύγχρονη προσέγγιση, που αφενός σέβεται την παράδοση και αφετέρου προτείνει την καινοτομία, που είναι στην προκειμένη περίπτωση το δυτικό στοιχείο με επίκεντρο το ακορντεόν. Πάντα με την πεποίθηση ότι η μουσική δεν έχει σύνορα, αλλά είναι τρόπος έκφρασης, ευκαιρία προσέγγισης διαφορετικών οπτικών του ίδιου θέματος, πρόσκληση για δημιουργία και βέβαια πρόσκληση για χορό και τραγούδι».

Η κυκλοφορία του τραγουδιού είναι ο προάγγελος ενός νέου άλμπουμ να υποθέσω; Και αν ναι, τι μπορούμε να αποκαλύψουμε για αυτό;

«Πράγματι το συγκεκριμένο τραγούδι είναι προάγγελος μίας δισκογραφικής δουλειάς που προβλέπεται να κυκλοφορήσει μέσα στην επόμενη χρονιά και έχει ως επίκεντρο τραγούδια του Αιγαίου. Το project αυτό αποτελεί για μένα μια τεράστια πρόκληση, που απαιτεί αφοσίωση και μελέτη σε βάθος. Ο πλούτος της αιγαιοπελαγίτικης μουσικής παράδοσης είναι ανεκτίμητος, υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία και ταυτόχρονα μια ξεχωριστή, αναγνωρίσιμη  ταυτότητα. Εκείνο όμως που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι οι στίχοι των τραγουδιών, που αν και λιτοί, σχεδόν πάντα κρύβουν συμβολισμούς που χρειάζονται αποκρυπτογράφηση. Πέρα όμως από το δίσκο αυτό, θα κυκλοφορήσουν και δύο single μέχρι το τέλος του 2020. Πολύ σύντομα θα σας πω περισσότερα!».

Ξέρουμε ότι ετοιμάζεσαι για ένα καλοκαιρινό μουσικό ταξίδι με τον Βαγγέλη Γερμανό. Που θα σας συναντήσουμε λοιπόν αυτό το καλοκαίρι;

Η κρουαζιέρα για δύο είναι ήδη εν πλω! Οι προγραμματισμένες στάσεις της είναι σε Άμφισσα, Πετροχώρι Μεσσηνίας, Λελέικα Υπάτης, Λουτράκι, Λιμένι, Αμφιλοχία, Γιάννενα, Κοζάνη, Φλώρινα, Αθήνα. Και έπεται συνέχεια!».

Πώς είναι η συνεργασία με τον Βαγγέλη Γερμανό; Και πότε ξεκίνησε η επαφή σου με τη μουσική του;

«Δεν μπορώ να περιγράψω πόσο χαρούμενη νιώθω για αυτή τη συνεργασία. Και επίσης δεν ξέρω τι να πρωτοπώ για τον Βαγγέλη Γερμανό. Να μιλήσω για την εκτίμηση στο πρόσωπό του; Για την καλλιτεχνική πορεία του, που έδωσε το δικό της στίγμα στην πορεία του ελληνικού τραγουδιού; Για τα “Μπαράκια”, που σηματοδοτούν την έναρξη της εποχής των τραγουδοποιών στην ελληνική μουσική σκηνή; Για τα τραγούδια του, που τόσο αγαπήθηκαν από το κοινό και που πάντα τραγουδώ στις παραστάσεις μου; Για τις μουσικές συναντήσεις μας, στη σκηνή του Γυάλινου και πρόσφατα σε τηλεοπτικές εκπομπές; Είναι πραγματικά μεγάλη χαρά να μοιράζομαι τη σκηνή μαζί του».

Πώς νιώθεις που ανεβαίνεις ξανά πάνω στη σκηνή; Σε αγχώνει, σε ανησυχεί η επαφή με τον κόσμο εν μέσω πανδημίας;

«Ανέβηκα ήδη, στην Άμφισσα και το Πετροχώρι Μεσσηνίας. Τις προηγούμενες μέρες υπήρχε η σχετική ανησυχία και ο αναπόφευκτος προβληματισμός, αλλά όταν ξαναβρέθηκα με το κοινό, αισθάνθηκα υπέροχα. Πιστεύω ότι και η συνέχεια θα είναι το ίδιο υπέροχη, πάντα βέβαια με την προϋπόθεση ότι τηρούνται σχολαστικά οι οδηγίες και τα μέτρα ασφαλείας που ισχύουν για τη διεξαγωγή των συναυλιών. Αυτό το καλοκαίρι θα είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί, αλλά θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε και να τραγουδάμε».

Σε τι φάση σε πέτυχε η καραντίνα και πώς πέρασες το χρόνο του εγκλεισμού; Ήταν κάτι που σε ωφέλησε ή σε δυσκόλεψε;

«Όπως και οι περισσότεροι από εμάς, συνειδητοποίησα ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ότι μπορούν να έρθουν τα πάνω-κάτω εν μια νυκτί. Το δύσκολο κομμάτι ήταν προφανώς η ανησυχία για τη νόσο και για το άγνωστο γενικότερα. Κατά τα άλλα δε στερήθηκα κάτι, ούτε δυσανασχέτησα με τους περιορισμούς της καραντίνας. Δούλεψα από απόσταση, ασχολήθηκα με τη μεταδιδακτορική μου έρευνα στη Νομική, άκουσα πολλή μουσική και αναζήτησα νέους τρόπους επικοινωνίας και έκφρασης, όπως η γλώσσα της νοηματικής».

Πριν λίγο καιρό που τα ξαναλέγαμε, προ κορονοϊού, μου έλεγες πόσο χρειάζεσαι και περιμένεις το καλοκαίρι για να κάνεις διακοπές. Προβλέπονται διακοπές φέτος λοιπόν; Πώς θα κυλήσει το υπόλοιπο του καλοκαιριού;

«Η Ρόδος και η Σύμη είναι σίγουρα μέσα στο πρόγραμμα, όπως πάντα. Κατά τα άλλα, το καλοκαίρι θα κυλήσει με άξονα την “Κρουαζιέρα για δύο” και τους άλλους σταθμούς της περιοδείας».

Και όσον αφορά το χειμώνα; Υπάρχουν, συζητήσεις και σχέδια στα σκαριά που μπορούμε να ανακοινώσουμε;

«Ναι γίνονται ήδη συζητήσεις για ένα πολύ όμορφο πρόγραμμα το χειμώνα. Λεπτομέρειες πολύ σύντομα!»

Τζωρτζίνα Ντούτση
Τζωρτζίνα Ντούτση
Δημοσιογράφος, ραδιοφωνική παραγωγός. Μετά τη θητεία μου στο μαγικό κόσμο των περιοδικών, μετακόμισα στο αχανές σύμπαν που λέγεται… διαδίκτυο να πληκτρολογώ… κατά ριπάς , μια συνήθεια που έγινε λατρεία. 

Όταν δεν γράφω κάποιο άρθρο πολιτισμού και ψυχαγωγίας, φοράω τα ακουστικά, ρυθμίζω τα μικρόφωνα και σας κρατάω συντροφιά με καλή μουσική. 

Στέκια μου οι μουσικές και θεατρικές σκηνές, οι κινηματογράφοι και σίγουρα οι διάδρομοι των βιβλιοπωλείων για το επόμενο αγαπημένο βιβλίο που θα ξεκοκαλίσω προτού βυθιστώ στην επόμενη νέα σειρά του Netflix.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ