23.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κατερίνα Μπέη – Συνέντευξη στο Youfly.com

Πριν μερικούς μήνες κυκλοφόρησε το έκτο της βιβλίο «Τελευταίο Reunion» από την Key Books, ενώ έγραψε και το σενάριο για τη ζωή της ρεμπέτισσας Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου μέσα από την κινηματογραφική επιτυχία«Ευτυχία».

Παράλληλα, έχει εκδώσει ακόμα τα βιβλία «Κι αν μου Κάτσει», «Επάγγελμα ερωτευμένη», «Το τετράδιο της ευτυχίας», «Στην Χώρα του Παντού και του Πουθενά» και «Success Story».

Αυτό το διάστημα, έχει εναποθέσει την ενέργειά της στη συγγραφή της νέας σειράς της ΕΡΤ «Τα καλύτερά μας χρόνια». Πρόκειται για μια κομεντί «εποχής» και μεταφορά της επιτυχημένης ισπανικής σειράς «Cuéntame» που διαδραματίζεται στην Ελλάδα του 1969 με πρωταγωνιστές την Κατερίνα Παπουτσάκη και τον Ηλία Μελέτη.

Η Κατερίνα Μπέη, κάνει ένα μικρό διάλειμμα από σενάρια, βιβλία και σινεμά μιλώντας στο Youfly.com.

Aπό τα βιβλία που έχετε γράψει έως τώρα ποιο είναι το πιο αντιπροσωπευτικό σας για να διαβάσει κανείς;

«Θέλω να πιστεύω πως όλα όσο κι αν διαφοροποιούνται σε θεματολογία, έχουν χαρακτηριστική γλώσσα τον ρυθμό, τον αυτοσαρκασμό και το χιούμορ που είναι όλα τους σαν μια παραλλαγή της γνωστής θεματολογίας των ανθρώπινων σχέσεων. Ωστόσο το πιο πρόσφατο βιβλίο μου, το «Τελευταίο Reunion» (εκδόσεις Key Books) είναι και θεματική συνέχεια τριών προηγούμενων, αφού οι ηρωίδες τους είναι συμμαθήτριες που συναντιούνται είκοσι χρόνια μετά την αποφοίτησή τους και λύνουν όλες τις εκκρεμότητες ενώ αναμετριούνται με τα απωθημένα τους, τις ματαιωμένες προσδοκίες τους κι αντιμετωπίζουν τα στερεότυπα που κουβαλάνε, είτε καταρρίπτοντάς τα είτε διαιωνίζοντάς τα».

Τι σας ενέπνευσε περισσότερο από τη ζωή της «Ευτυχίας»; Ποιο από τα τραγούδια της ξεχωρίζετε περισσότερο και γιατί;

«Η Ευτυχία ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος η προσωποποίηση της έμπνευσης του ταλέντου, της αυθεντικότητας και της ορμής. Έχει μια σαρωτική γοητεία και μια μοναδικότητα που δεν μπορείς να απομονώσεις και να ξεχωρίσεις. Όλα αυτά την κάνουν ιδανικό «υλικό» για να «χτίσεις» επάνω της μια ιστορία.

Παρόλα αυτά το σενάριο από μόνο του δεν μπορεί να κάνει και πολλά, αν δεν ευτυχίσει και στη σκηνοθεσία, τους ηθοποιούς, την παραγωγή κι όλους τους συνεργάτες που συμμετέχουν. Το σινεμά είναι απόλυτα ομαδική δουλειά κι αρκεί κι ένας μόνο συντελεστής να μην λειτουργήσει ιδανικά για να τινάξει το αποτέλεσμα στον αέρα. Τα τραγούδια της, είναι τόσο πολλά και τόσο διαφορετικά με μια γκάμα από βαριά ρεμπέτικα, μέχρι ελαφρολαϊκά και νέο κύμα ,που δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις ένα. Ωστόσο αυτό που ακούω πιο συχνά είναι ένα σχετικά άγνωστό της, που στην ουσία ήταν ποίημα μελοποιημένο -αυτοβιογραφικό της σε μεγάλο βαθμό- που έχει διάρκεια οκτώ λεπτά, «Ο μπάρμπας μου ο Παναής» σε μουσική Γιώργου Στεφανάκη και ερμηνεία του Μιχάλη Ζαμπέτα. Η γλώσσα κι ο τρόπος που διηγείται μια ολόκληρη ιστορία, μεταφέροντας την ατμόσφαιρα της Μικρασίας είναι πολύ μοναδικός».

Έχετε αναλάβει αυτό το διάστημα τη μυθοπλασία της νέας σειράς της ΕΡΤ
«Τα καλύτερά μας χρόνια», μια μεταφορά ισπανικής σειράς στην ελληνική τηλεόραση. Μιλήστε μας για αυτό.

«Είναι μια σειρά 65 επεισοδίων σε παραγωγή της Tanweer και σκηνοθεσία Όλγας Μαλέα. Το σενάριο το γράφουμε μαζί με τον Νίκο Απειρανθίτη. Αν και είναι μεταφορά της ισπανικής πολυβραβευμένης σειράς “Cuentame” -που έχει γίνει σε πολλές χώρες- στην ουσία ξαναγράφονται σε μεγάλο μέρος τα επεισόδια, αφού όλη η ιστορία είναι απόλυτα συνδεδεμένη κοινωνικοπολιτικά με τη χώρα. Ξεκινάει από το ’69 και καταγράφει τη ζωή μια οικογένειας, μιας γειτονιάς και μιας χώρας σε μια μεταιχμιακή εποχή, δικτατορίας που ο κόσμος επαναστατεί, φοβάται, σιγοβράζει, οι σχέσεις των φύλων δοκιμάζονται κι η τεχνολογία, η ξενομανία κι ο καταναλωτισμός μπαίνουν στην ζωή κάθε οικογένειας. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι ιδωμένες από τα μάτια του οκτάχρονου Άγγελου, του μικρότερου γιου της οικογένειας κι αυτό από μόνο του, δίνει μια νότα σουρεαλισμού μπερδεμένου με παιδική αθωότητα. Νομίζω είναι η πρώτη φορά που στην Ελλάδα γίνεται μια κομεντί «εποχής» και το ζητούμενο είναι μια νοσταλγική, αγαπησιάρικη αλλά και διεισδυτική ματιά με χιούμορ, σε εκείνα τα αθώα αλλά και άγρια χρόνια».  

Στο cast η Κατερίνα Παπουτσάκη και ο Ηλίας Μελέτης τι ρόλους θα ενσαρκώσουν;

«Η Κατερίνα κι ο Μελέτης είναι η Μαίρη κι ο Στέλιος, ένα ζευγάρι που αγαπιούνται από παιδιά, έχουν μετακομίσει από τα χωριά τους στην Αθήνα κι έχουν κάνει οικογένεια. Είναι ξύπνιοι, εργατικοί, φιλότιμοι και παλεύουν να εξελιχθούν. Αν κι έχουν μια βαθιά τρυφερή σχέση, δε λείπουν οι ζήλιες, οι ανταγωνισμοί και συχνά καλούνται να περιφρουρήσουν τη μοναδικότητά τους ή να ανταπεξέλθουν στα στερεότυπα που υπαγορεύει το φύλο τους, καθώς ζουν σε μια εποχή που ανατρέπονται τα πάντα. Με το ένα πόδι στην παράδοση και με το άλλο στην εξέλιξη, ανάμεσα στην συντηρητικότητα και την μόδα που τους προκαλεί, οι δυο τους πρέπει συχνά να συγκρουστούν, να κρατήσουν τις ισορροπίες ή να κάνουν πίσω, σε μια πορεία που οι προκλήσεις έρχονται από τα παιδιά τους, τις δουλειές τους, την θέση τους στην κοινωνία».

Αν σας ζητούσαν να γράψετε ένα σενάριο που να περιγράφει την κατάσταση που βιώνουμε σήμερα, ποια θα ήταν η περίληψη της ταινίας και ποιους θα διαλέγατε για πρωταγωνιστές;

«Θα ήταν κάτι δυστοπικό, σουρεαλιστικό και σκοτεινό. Τους τελευταίους μήνες κλειστήκαμε στο σπίτι, επικοινωνούσαμε με υπολογιστές, παίρναμε άδεια κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, πλέον στα ΜΜΕ είναι όλοι με μάσκες σαν από ταινία sci-fi, το Πάσχα έπεσε μια Τετάρτη του Μάη και μέσα σε μια βδομάδα ζήσαμε καύσωνα

και χιονιά μαζί. Χωρίς να χρειάζονται θεωρίες συνωμοσίας, ότι «κάτι μας κρύβουν», ότι «θα μας εμβολιάσουν με τσιπάκια» ή ότι «θα πεθάνουμε όλοι», το σκηνικό από μόνο του είναι αρκετά ζοφερό για να δημιουργήσει «δράμα». Ας πούμε λοιπόν ότι θα έκανα μια ιστορία όπου όλη η ανθρωπότητα έχει καταστραφεί από τον ιό κι οι μόνοι που επιβιώνουν είναι οι επιφανειακοί και ματαιόδοξοι παίκτες ενός ριάλιτι. Κάποια στιγμή κι ενώ οι εβδομαδιαίες προμήθειες αργούν, εκείνοι επαναστατούν και βγαίνουν από το σπίτι. Με έκπληξη ανακαλύπτουν, πως όλοι οι followers που απέκτησαν λόγω της συμμετοχής τους στο παιχνίδι, δεν υπάρχουν πια κι αρχίζουν μια ατέρμονη αναζήτηση άλλων ανθρώπων. Μοιραία οι μόνοι άνθρωποι που ζουν είναι οι αντίστοιχοι τρόφιμοι άλλων ριάλιτι σε όλο τον κόσμο και ξεκινούν μια εκστρατεία να συναντηθούν μεταξύ τους καθώς συνειδητοποιούν πως η διαιώνιση του είδους και το μέλλον του πλανήτη κρέμεται πλέον από αυτούς. Όσο για τους πρωταγωνιστές, δεν παίζει και πολύ ρόλο ποιοι θα είναι, αρκεί να έχουν εκφραστικά μάτια, αφού στην μεγαλύτερη διάρκεια της ταινίας θα φοράνε μάσκες…».

Κωνσταντίνα Μπιτζήλου 


Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ