13.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Βαγγέλης Λάσκαρης: Το «The Prudes» στο θέατρο Vault

Το έργο του Anthony Nielson “THE PRUDES”, έκανε πρεμιέρα τον Απρίλιο του 2018 στη σκηνή Royal Court στο Λονδίνο. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και η πρεμιέρα του είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτεμβριο στο Vault Theatre Plus.

 Η υπόθεση του έργου έχει να κάνει με τον Τζίμμυ και την Τζες ένα ζευγάρι που μέχρι πρόσφατα είχαν μια ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Τολμηρή μεν αλλά «όχι τρέλες» όπως μας λένε και οι ίδιοι. Το πρόβλημα τώρα είναι πως δεν έχουν κάνει σεξ εδώ και 14 μήνες και 4 ημέρες. Απόψε όμως έχουν αποφασίσει να δώσουν ένα τέλος σ’ αυτό το αδιέξοδο. Προτείνουν να αναζωπυρώσουν τη σχέση τους μπροστά στο κοινό, εδώ και τώρα.

Το ζευγάρι λοιπόν κάθεται στις καρέκλες του απέναντι από τους θεατές και πίνει το κρασί του και είναι έτοιμο για την παράσταση. Αυτός είναι και ο μοναδικός σκηνικός χώρος που απαιτεί από γραφής το έργο.

Ο Νίλσον καταφέρνει να πάει τη διαδικασία σε σκοτεινές και άβολες περιοχές, δημιουργώντας σουρεαλιστικά κωμικές καταστάσεις. Μας αποκαλύπτει πολύ προσωπικά μυστικά σχετικά με την εθελοντική αγαμία του ζευγαριού, την διάχυτη αίσθηση ντροπής που τη συνοδεύει, τις ενοχικές κρίσεις που προκαλούν οι μοναχικοί αυνανισμοί και η χωρίς χαρά κατάδυση στον κόσμο της πορνογραφίας.

Η Τζες δέχεται απρόθυμα να φορέσει τις τρελές μεταμφιέσεις που έχει φέρει ο Τζιμ απόψε για να βοηθηθεί στην προσπάθειά του να εκτελέσει το καθήκον του.

Ο Τζίμμυ αρνείται να αντιμετωπίσει ανοιχτά τα στυτικά του προβλήματα που άρχισαν όταν έμαθε κάτι φοβερό σχετικά με κάποια σεξουαλική εμπειρία της Τζες στο παρελθόν. Φτιάχνει ιστορίες στο μυαλό του σχετικά με τις δικές του σεξουαλικές εμπειρίες και τα λάθη που νομίζει ότι είχε διαπράξει, γιατί δεν ξέρει πια τι είναι επιτρεπτό στη σημερινή κοινωνία.

Χωρίς να αρνείται πως την εξουσία την έχουν κυρίως οι άνδρες, ο Νίλσον δεν αποδίδει ρόλους θύματος ή θύτη στα πρόσωπα του έργου που είναι εξαιρετικά αστείο.Μόνο που το αστείο περιλαμβάνει και τους θεατές. Δεν δίνει λύσεις, είναι στο χέρι του κοινού να τις βρει.

Την μετάφραση του έργου έκανε ο Δημήτρης Κιούσης. Την σκηνοθεσία θα υπογράψει ο Βαγγέλης Λάσκαρης, μουσική γράφει για την παράσταση ο συνθέτης Πάνος Πανάκος, τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ντιάνα Σκιαδά και τα βίντεο η Ίριδα Κατσούλα. Στους δύο ρόλους θα βρίσκονται οι ηθοποιοί Αγγελική Γρηγοροπούλου και Δημήτρης Μαγκλάρας


Βιογραφικό του Άνθονι Νίλσον

Ο Άνθονι Νίλσον, είναι Σκωτσέζος θεατρικός συγγραφέας, ραδιοφωνικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. Γεννήθηκε το 1967 στο Εδιμβούργο της Σκωτίας.  Όταν τελείωσε το σχολείο μπήκε για σπουδές στο Royal Welsh College of Music and Drama,  από το οποίο όμως διώχθηκε λόγω  ̈ανυποταξίας ̈. Κάτι το οποίο δεν τον πτόησε καθόλου,  αφού ανενόχλητος πλέον δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό νέων συγγραφέων του BBC, όπου  και κέρδισε το πρώτο βραβείο, μια πόρτα που του άνοιξε νέους δρόμους στην καριέρα του. Η πρώτη του μεγάλη επιτυχία κατά τον ίδιο θεωρείται το, “Normal: The Düsseldorf Ripper”, το οποίο παίχτηκε πρώτη φορά στο “Edinburgh Fringe” και είχε να κάνει με έναν κατά συρροή  δολοφόνο.  Αγαπημένη του ταινία το, “Last tango in Paris”, το οποίο όπως χαρακτηριστικά είπε τον επηρέασε πολύ επαγγελματικά αφού τον ενθάρρυνε να εξωτερικεύσει την σεξουαλικότητα στο  δράμα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα έργα του χαρακτηρίζονται από τη χρήση σεξ και βίας. Το 2009 το κράτος της Μάλτας απαγόρευσε το έργο του “Stitching”, αφού σύμφωνα με την κυβέρνηση της Μάλτας, ήταν αντικείμενο αισχρότητας και βλασφημίας κάτι το οποίο ανατράπηκε τελικά 9 χρόνια μετά το Μάιο του 2018.  Το 2012 ήταν υποψήφιος για τα βραβεία “What’sOnStage” στην κατηγορία νέα καλύτερη  κωμωδία, με το έργο “Get Santa!”. Την καριέρα του ως σκηνοθέτης, την ξεκίνησε το 1999, με την ταινία “The Debt Collector”, όπου και απέσπασε το βραβείο “Fipresci” (International Critics), στο “Troia International Film Festival”. Το σκηνοθετικό κομμάτι παίζει μεγάλο ρόλο κατά τη δημιουργία των έργων του. Αρκετά έργα του τα έχει σκηνοθετήσει κιόλας όπως το “God in Ruins” το 2007 στο “Soho Theater”, το “Narrative” το 2013 στο “Royal Court Theater” αλλά και το “The Prudes”, το οποίο παίζεται φέτος στο “Royal Court Theater”.

Περίσσότερα για μας στο https://provatoathens.com/


 

Link για το video Teaser 

 


ΥΓ. Η παράσταση ‘Ηλίθιοι”του Lars von Trier που διεκόπησαν λόγω των μέτρων προστασίας για τον covid – 19 θα συνεχιστούν την φετινή σεζόν στο Vault Theatre.

Youfly.com Team

Youfly.com Team
Youfly.com Teamhttps://youfly.com/
Είμαστε μια ομάδα που αγαπάμε τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Βάζοντας τον εαυτό μας στη θέση του κοινού, δημιουργήσαμε το youfly.com για να φέρουμε την ψυχαγωγία αλλά και τη διασκέδαση ένα βήμα πιο κοντά μας. Η ειδησεογραφική μας πλατφόρμα έχει κεντρικό άξονα τον τομέα του Πολιτισμού και των Τεχνών. Εδώ θα βρείτε όλα τα τελευταία νέα, αφιερώματα, συνεντεύξεις και πρωτογενείς ειδήσεις, απόψεις και συζητήσεις, για θεατρικές παραστάσεις, μουσικές σκηνές, κινηματογραφικές ταινίες, εικαστικά δρώμενα, κυκλοφορίες βιβλίων, ειδήσεις για τα παιδιά, ψυχαγωγικά προγράμματα τηλεοπτικών καναλιών και υπηρεσιών streaming, όπως το Netflix!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ