20.6 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΓΓΕΛΟΣ: «Η Παναγία και το Θείο βρέφος με την Αγία Άννα» του Leonardo Da Vinci

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος ΑΓΓΕΛΟΣ μας μιλάει για ένα απο τα σημαντικότερα έργα της παγκόσμιας ζωγραφικής του Leonardo Da Vinci.

O Leonardo Da Vinci ήταν ένα από τα πιο μεγάλα πνεύματα που πέρασαν από τον πλανήτη μας.

Ανήσυχη, ηθική και πνευματική φυσιογνωμία ήθελε να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα για την φύση, την ζωή και τον άνθρωπο. 

Προσπάθησα να σας αναλύσω ένα από τα αγαπημένα μου έργα του Leοnardo Da Vinci όπως το αντιλαμβάνομαι για να καταλάβετε το τεράστιο μέγεθος αυτού του δημιουργού. 
 
Πολλοί τον χαρακτήρισαν δημιουργό της εποχής του. 
 
Όμως όπως ο σεβασμός, η αγάπη, η ειρήνη και η αξιοπρέπεια -δεν ειναι θέμα εποχής, ισχύουν για πάντα-έτσι και το έργο του Leonardo Da Vinci δεν δεσμεύεται από τις διαστάσεις της εποχής του, ανήκει και στην δική μας εποχή όπως και στο μέλλον, όσο ο άνθρωπος θα σκέφτεται, θα δημιουργεί και θα ονειρεύεται ένα καλύτερο και πανανθρώπινο κόσμο. 
 
Θα ήθελα να σας μιλήσω για το πώς αισθάνθηκα την πρώτη φορά στο μουσείο του Λούβρου. 
 
Περιφερόμενος στις τεράστιες αίθουσες και θαυμάζοντας τους πίνακες, ένα έργο από μακριά μου τράβηξε την προσοχή. Μόλις το πλησίασα έμεινα άφωνος από την ομορφιά και την πνευματικότητα που ακτινοβολούσε. 
 
Ήταν η σύνθεση “Η Παναγία και το Θείο βρέφος με την Αγία Άννα”. Δεν κατάλαβα πως πέρασε μισή ώρα και όταν μετακινήθηκα στο επόμενο έργο, το μυαλό μου ήταν πίσω στον πίνακα αυτό. Με γοήτευσαν η καλοσύνη και η γαλήνια ηρεμία των μορφών καθώς και η ειρηνική συνύπαρξη με το φυσικό περιβάλλον. Πόσο άνετα και χαρούμενα καθόμουν απέναντι τους ανακαλύπτοντας πράγματα που δεν υποπτεύομουν πριν.
 
Παράλληλα μου έδιναν την εντύπωση ότι ήταν δικοί μου άνθρωποι ξεχνώντας ότι είναι ζωγραφισμένα από το χέρι ενός μεγάλου δημιουργού.
 
Πραγματικά δεν ήξερα τι να πρωτοθαυμάσω…Την γαλήνια απλότητα τους χωρίς κοσμήματα και φτιασίδια. Τα πραγματικά τους στολίδια ήταν η τρυφερότητα, η αθωότητα, τα αγνά τους συναισθήματα. 
 
Πόσο θα ήθελα με έναν μαγικό τρόπο να μπορούσα να μπω και εγώ μέσα στην σύνθεση, να πιάσω κουβέντα μαζί τους και μετά όλοι μαζί να κάναμε έναν περίπατο σε αυτό το υπέροχο τοπίο που διαγραφόταν μυστηριακά στο βάθος του πίνακα.
 
Να μια δυνατή εικόνα που μπορεί να επηρεάσει το χαρακτήρα σου, την ψυχολογία σου καθώς και το υπαρξιακό σου νόημα. Αυτό το έργο ξαναφέρνει μέσα σου ξεχασμένες απο την αχρηστία αξίες. Πρόκειται για μια σύνθεση γεμάτη συναισθηματικούς χυμούς που χωρίς να το πολυσκεφτείς ξανάρχονται στο μυαλό σου μεγάλες στιγμές της ανθρώπινης σκέψης. 
 
Θυμάσαι τα λόγια του Σωκράτη, του Κομφούκιου, του Χριστού και άλλων μεγάλων φιλοσόφων που σήμερα σε μια εποχή δύσκολη και ρηχή, τα διδάγματα τους είναι πιο επίκαιρα και πιο αναγκαία ακόμη και από τα διαπλανητικά ταξίδια. 
 
Είναι ένα έργο που συμπεριλαμβάνει όλες τις αξίες μέσω των οποίων οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν αρμονικά μεταξύ τους όπως και με το φυσικό περιβάλλον, εκφράζοντας συγχρόνως και την ομορφιά της απλότητας που αδυνατεί να κατανοήσει και να εφαρμόσει στην ζωή του ο σημερινός άνθρωπος, στέλνοντας συγχρόνως ένα διαχρονικό μήνυμα σε όλους αυτούς που αγνοούν προκλητικά το σεβασμό σε κάθε μορφή ζωής, σε κάθε φυσική ομορφιά πάνω στον πλανήτη μας. 
 
Ο πίνακας του Leonardo Da Vinci είναι μια πηγή έμπνευσης, ένα κίνητρο να ενεργοποιήσεις ξανά την συνείδηση σου και να ξαναβρείς όλα αυτά που με τόσο ασέβεια ο σύγχρονος πολιτισμός αφαίρεσε από την ψυχή σου. Φεύγοντας από το Μουσείο ένιωσα μια πληρότητα, μια εσωτερική γαλήνη και έναν καλύτερο σεβασμό στην ζωή. 
 
Δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ένα έργο ζωγραφικής θα είχε τόσο δύναμη να σε μαγέψει και να σε κάνει για μια στιγμή να νιώσεις καλύτερος άνθρωπος. Μιλά στη ψυχή σου, στην συνείδηση σου,για πράγματα που έχεις ανάγκη, για τρυφερότητα, για αγάπη, για δικούς σου ανθρώπους και νομίζω ότι τα μηνύματα του θα είναι πάντα επίκαιρα αφού εκφράζουν αιώνιες αλήθειες. 
 
Ο πίνακας του Leonardo Da Vinci είναι εμπνευσμένος από την ομορφιά και την ανάγκη μιας εσωτερικής αρμονίας, είναι ο πολιτισμός των συναισθημάτων, ο πολιτισμός του πνεύματος και της ψυχής. Μόνο μέσα από έναν τέτοιο πολιτισμό ο άνθρωπος θα μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο μέλλον. 
ΑΓΓΕΛΟΣ
 

Γιάννης Γούνας 

 
Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ