17.6 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

10 προσωπικότητες μιλάνε για τον αγαπημένο τους ζωγράφο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο Youfly.com

Πάντα με συγκινούν οι άνθρωποι που αγαπάνε την ιερή τέχνη της ζωγραφικής. Ζήτησα από 10 προσωπικότητες να διαλέξουν τον αγαπημένο τους ζωγράφο και να μάς μιλήσουν αποκλειστικά στο Youfly.com. Το αποτέλεσμα άκρως γοητευτικό και αποκαλυπτικό.

Η Τασούλα Επτακοίλη, ο Κώστας Καζάκος, η Κοραλία Καράντη, ο Στέφανος Κορκολής, ο Γιώργος Μανιώτης, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, η Γιώτα Νέγκα, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Βαγγέλης Χρόνης.

10 υπέροχοι άνθρωποι μας ταξίδεψαν στον προσωπικό εικαστικό τους κόσμο και μοιράστηκαν μαζί μας τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους. Μια διαδρομή στην ιστορία της ζωγραφικής με μαγικές στάσεις στα πιο όμορφα και απόκρυφα σημεία. 

Χρώματα αιχμηρά, πινελιές εύστοχες , σχήματα γεμάτα πόνο, πορτραίτα που αρθρώνουν εσωτερικά συναισθηματα, φιγούρες σκουριασμένες, σκοτάδια με αποχρώσεις καθηλωτικές, έναστρες ψυχές…

Φως και σκοτάδι, χαρά και λύπη, θάλασσα και ουρανός…Όλα τα αισθήματα ανακατεμένα στην παλέτα της ζωής έτοιμα να υπερασπιστούν το αγαθό του βίου μας.

1. ΤΑΣΟΥΛΑ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ (Δημοσιογράφος-συγγραφέας)

Λατρεύω τα έργα του Edward Hopper (1882 – 1967): από τα πρώιμα παρισινά θέματα του στα κατοπινά, μελαγχολικά πορτραίτα των αμερικανικών πόλεων. Στους πίνακες του πρωταγωνιστούν γυναίκες αινιγματικές, απόμακρες, με έκφραση ουδέτερη, και άντρες το ίδιο απομονωμένοι και βυθισμένοι στις σκέψεις τους. Οι φιγούρες δεν μιλούν, δεν κοιτάζονται καν. Η επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους φαίνεται δύσκολη, αν όχι αδύνατη. Κι όμως δεν είναι λίγες οι φορές που ένας έντονος ερωτισμός υφέρπει. Ατμόσφαιρα που θυμίζει άλλοτε φιλμ νουάρ κι άλλοτε θεατρικό μονόπρακτο, από έναν καλλιτέχνη που κατάφερε όσο κανείς άλλος να εικονογραφήσει την Αμερική του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.

2. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΖΑΚΟΣ (Ηθοποιός-σκηνοθέτης)

Τον Francisco Goya λατρεύω. Είχα την τύχη σε ένα ταξίδι μου στην Ισπανία το 1991, να επισκεφτώ το μουσείο  του Πράδο στην Μαδρίτη όπου εκεί παρακολουθείς όλη την πορεία της ζωγραφικής του απο το πρώτο ως το τελευταίο του έργο. Θα σταθώ στην μαύρη του περίοδο όπου άρχισε να ζωγραφίζει με κάρβουνο μαύρες φιγούρες. Όλη την φτωχολογιά…Είναι σαν μια πινακοθήκη αθλιότητας. 

Βλέπεις όλη την πραγματικότητα που δεν βλέπεις στην επιφάνεια της κοινωνικής ζωής. 

Με μια διαδρομή στην ζωγραφική του νομίζεις ότι έζησες άλλη μια ζωή. 

3. ΚΟΡΑΛΙΑ ΚΑΡΑΝΤΗ (Ηθοποιός)

Σαν μαγεμένη νιώθω μπροστά στα έργα του Wassily Kandinsky, αυτού τού υπέροχου καλλιτέχνη και μεγάλου θεωρητικού της ζωγραφικής.

Λόγια του: “Τα μεγάλα έργα μου γεννιούνται μέσα στην καρδιά μου…Ωραίο είναι αυτό που είναι εσωτερικά ωραίο”.

Ταξιδεύοντας ο ίδιος μέσα στην τέχνη του, ξεκινώντας απο την αναπαράσταση, ψάχνοντας τις φόρμες, τις αντιθέσεις των έντονων χρωματισμών, αναζητώντας την πνευματικοποίηση των συναισθημάτων και καταλήγοντας στο αφαιρετικό και αφηρημένο, διηγείται σε εμάς με συναρπαστικό τρόπο την περιπέτεια της ζωής. Φαντασία, χαρά και θλίψη, χιούμορ και αισιοδοξία, ποικιλομορφία τα συστατικά της.

Αγαπημένος ζωγράφος

4. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΟΡΚΟΛΗΣ (Συνθέτης)

“Η τέχνη υπάρχει για να δίνει παρηγοριά σε όσους έχει τσακίσει η ζωή”. Σίγουρα αυτή η φράση του Vincent van Gogh σε ωθεί να διεισδύσεις στον κόσμο αυτού τού συγκλονιστικού ζωγράφου.

Ο Vincent van Gogh είναι ο αγαπημένος μου ζωγράφος. Η καινοτομία, η ευαισθησία, η τεχνοτροπία του, μοναδικές. 

Ο πίνακας “‘Έναστρη νύχτα”( “The starry night-1889) ζωγραφισμένος πίσω απο ένα σιδερόφρακτο παράθυρο/ “Μέσα απο το παράθυρο με τα σιδερένια κάγκελα…”γράφει στον αδερφό του Theo, τον Μάιο του 1889/σε ψυχιατρικό άσυλο, είναι κατά τούς ειδικούς το κορυφαίο έργο του. 

Για μένα είναι το αγαπημένο μου εικαστικό έργο. 

5. ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΝΙΩΤΗΣ (Πεζογράφος-Θεατρικός συγγραφέας)

Pablo Picasso. Λατρεύω τον ζωγράφο αυτόν διότι για μένα η ζωγραφική του εμπεριέχει όλη την πορεία του πολιτισμού και τα στάδια της τέχνης από την γέννηση της μέχρι σήμερα. 

Τον τελευταίο δε καιρό εκπλήσσομαι πάρα πολύ διότι τα πορτραίτα του έχουν καταλήξει να φαντάζουν ρεαλιστικά. Πράγματι όταν κάποιος συνάθρωπος μας παραμένει σιωπηλός, το πρόσωπο του φαίνεται φυσικό. Μόλις όμως αρχίζει να εκφράζεται και να μιλά, ο εσωτερικός μηχανισμός του μετατρέπει το πρόσωπο του σε ένα πορτραίτο του Picasso. 

Με αυτή την ύψιστη ζωγραφική φαίνεται πως η απάνθρωπη δράση της εποχής μας αλλοιώνει και τραυματίζει ανεπανόρθωτα τον εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων. 

Αγαπημένος ζωγράφος

6. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ (Ακαδημαϊκός- Καθηγητής της κλινικής και του εργαστηρίου Παθολογικής φυσιολογίας της ιατρικής σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών)

Αγαπημένος ζωγράφος! Δύσκολη ερώτηση. Είναι σαν να ρωτάς έναν γονέα ποιο παιδί του είναι το ομορφότερο και το εξυπνότερο. Θα σας εκμυστηρευτώ όμως πως εγώ, ένας ερασιτέχνης λάτρης της ζωγραφικής, εκστασιάζομαι, ερωτεύομαι το έργο ενός εικαστικού.

Είναι αυτό που μιλάει, που μού δημιουργεί έντονο συναίσθημα, πάθος θα έλεγα. Είναι πολλοί οι ζωγράφοι που μού αρέσουν.

Μεταξύ αυτών θα έβαζα σε περίοπτη θέση τα υδρογραφήματα τούπ90 Μπουζιάνη. Τα έργα του με ελάχιστες πινελιές αποδίδουν κίνηση, ζωντάνια και συναίσθημα.

7. ΓΙΩΤΑ ΝΕΓΚΑ (Ερμηνεύτρια)

Wassily Kandinsky. Τι με συγκινεί;

Η αγάπη του για το χρώμα και οι αντιθέσεις των χρωμάτων του.

Το κόκκινο του με ζεσταίνει, το κίτρινο του με γοητεύει και το μπλε του που με πάει στον ουρανό.

Αλλά και τα γεωμετρικά του σχήματα και τα σκληρά περιγράμματα.

Όταν βλέπω έναν πίνακα του με στέλνει βαθιά στον εσωτερικό κόσμο τον δικό μου αλλά και όλων των ανθρώπων, με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και καθόλου “αφηρημένο”.

Τον θαυμάζω που ξεκίνησε σπουδές ζωγραφικής στα τριάντα του χρόνια και που διένυσε μια μεγάλη διαδρομή έκφρασης και έγινε πρωτοπόρος της αφηρημένης τέχνης.

Αγαπημένος ζωγράφος


8. ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ( Κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Βόρειας Αθήνας)

Paul Delvaux, σουρεαλιστής Βέλγος ζωγράφος(1897-1994).

Γνώρισα τα έργα του όταν εργαζόμουν στις Βρυξέλλες. Με συγκίνησε η ευαισθησία, η ομορφιά, η αγωνία της αποξένωσης και των βουβών ανομολόγητων συναισθημάτων που αποπνέει η ζωγραφική του, τόσο επίκαιρη στην εποχή μας. 

“Ψίθυροι τα τραγούδια μας μένουν στα χείλη αρμύρα/χάμω στις πλάκες πέτρωσε βημάτων ο αχός./ Όμως δεν ονειρεύεται κανείς μας μονάχος./ Με την κλεμμένη μας ζωή αλλάζουμε την μοίρα(*Τίτος Πατρίκιος).

Αγαπημένος ζωγράφος


9. ΣΟΦΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΔΟΥ (Ηθοποιός-σκηνοθέτης)

Η Marzella του Ernst Ludwig Kirchner(1880-λάδι σε καμβά, 75×60cm)

1909 Μουσείο μοντέρνας τέχνης στην Στοκχόλμη.( *Ο πίνακας της φωτογραφίας)

Ο Ernst Ludwig Kirchner(6 Μαΐου 1880-15 Ιουνίου 1938) από τούς σημαντικότερους εξπρεσιονιστές, θύμα της άγριας πολιτιστικής καταστολής των ναζί κατά των καλλιτεχνών της πρωτοπορίας.

Ανήκε στην ομάδα Die Brucke(Η Γέφυρα) που παραπέμπει στο έργο του Νίτσε. Αναζήτησε το διαφορετικό, το ουτοπικό, το μακρινό. Το μανιφέστο του ξεκινά με την φράση “Όποιος αισθάνεται την επιθυμία να δημιουργήσει και αναπαράγει άμεσα και χωρίς ψευδαισθήσεις την επιθυμία του, ανήκει σε εμάς”. 

Μέσα σε βαθιά απελπισία οδηγήθηκε στην αυτοκτονία με αυτοπυροβολισμό.

Αγαπημένος ζωγράφος


10. ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΡΟΝΗΣ (Ποιητής)

Με συνεπαίρνουν οι ζωγράφοι των πορτραίτων ΦΑΓΙΟΥΜ που τα δημιούργησαν τους τρεις αιώνες αμέσως μετά την ύστερη ελληνιστική περίοδο. 

Πρόκειται για την πρώτη ζωγραφική σε ξύλο με την εγκαυστική μέθοδο( κερί και φυσικά χρώματα).

Προσωπογραφίες ρεαλιστικές που ξεχωρίζουν για τον τρόπο τού βλέμματος όπως ατενίζει το μέλλον/άπειρο και την αιώνια ζωή εν γένει με έναν υπέργειο και απόμακρο τρόπο.

Πρόκειται περί αριστουργημάτων.

Είναι πρόδρομοι της Βυζαντινής ζωγραφικής.

Η εικόνα του Χριστού Παντοκράτωρα της Μονής της Αγίας Αικατερίνης του Σινά του έκτου αιώνα φιλοτεχνήθηκε με την ίδια τεχνική.

Αγαπημένος ζωγράφος


 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

 

Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
65,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
13,090ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ