15.7 C
Athens
Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, 2023

Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ζωγράφος -Άγγελος-, αποκλειστικά στο Youfly.com

Ο σπουδαίος εκπρόσωπος της παραστατικής ζωγραφικής, ανθρώπινος και βαθιά συγκινητικός, ο Άγγελος μας μίλησε αποκλειστικά στο Youfly.com.

O ΑΓΓΕΛΟΣ δε χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. 

Σπουδαίος εκπρόσωπος της παραστατικής ζωγραφικής. Ανθρώπινος και βαθιά συγκινητικός, έχει καταφέρει να δημιουργήσει το δικό του προσωπικό σύμπαν στην ιστορία της ζωγραφικής.Τα έργα του σχεδόν αχειροποίητα, λες και κάποια θεϊκή δύναμη να τα έχει αγγίξει. Ο ίδιος διεθνής ζωγράφος, γιατί η ίδια η γλώσσα της ζωγραφικής του είναι διεθνής. 

Τα θέματα του παγκόσμια. Από τα διάσημα περιστέρια του, σύμβολα ειρήνης και τρυφερότητας έως τις εκ πάλγου ομορφιάς νεκρές φύσεις του. Τα γυμνά του σε καθηλώνουν απο τις λεπτομέρειες των χρωμάτων. Σώματα τόσο ζωντανά και ανθρώπινα, λες και ακούς το αίμα που ρέει στις φλέβες τους.Η περίοδος των θρησκευτικών θεμάτων του συγκλονιστική. 

Η Ιερά Σινδόνη, ο Ιησούς, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση, η Προσευχή, σού προκαλούν συναισθήματα ανεξίτηλα.Το φως των έργων του σα δροσερό νερό που στάζει επάνω στον καμβά και σε ξεδιψάει απο τη στεγνή και σκληρή πραγματικότητα της έξω ζωής.Και απο την άλλη, οι Πανσέληνες νύχτες του. Τοπία στην καλύτερή τους ώρα με το βαθύ μπλέ του ΑΓΓΕΛΟΥ να βάφει μοναδικά τις ιερές αυτές στιγμές τής ζωής μας. Καραβάκια που πλέουν στη γαλήνια θάλασσα, ψαράδες να μαζεύουν τα χρυσαφένια δίχτυα, μικρά σπιτάκια στην άκρη της στεριάς με ένα φως αναμμένο, τόσο γλυκό, και απο πάνω το φεγγάρι να φωτίζει την απεραντοσύνη και την αξία της ζωής. Θα ήθελα να σταθώ και στην τελευταία περίοδο του ζωγράφου. Έργα σχεδόν μεταφυσικά όπου οι φωτοσκιάσεις σού κόβουν την ανάσα. ‘Εναστρες νύχτες κρεμασμένες πάνω από μνημεία  και αρχαίους κίονες.Στην τελευταία περίοδο η γαλήνη της σιωπής κυριαρχεί στα έργα τού ΆΓΓΕΛΟΥ. Λες και ο ζωγράφος να έχει σταματήσει το χρόνο, την κίνηση και το ρυθμό, καταφέρνοντας να απομονώσει σημαντικές στιγμές της ζωής και να σε κάνει ευτυχισμένο. Τον συνάντησα στο ατελιέ του για να κάνουμε μια κουβέντα εφ’ όλης της ύλης για το youfly.com.


Έμεινα έκπληκτος με τα νέα του έργα. Σε καθηλώνουν με την ομορφιά και την δύναμή τους. Σαν το ζωγραφικό του σύμπαν να με πήρε απο το χέρι και να με πήγε μία βόλτα στην ωραιότερη θέα του κόσμου. Μια διαδρομή γεμάτη αλήθεια, άπλετο φως και γαλήνη.

Τι ρόλο έπαιξε η τέχνη στην ζωή σας;

Με έκανε να νιώθω όμορφα γιατί ζούσα δημιουργικά, ανακαλύπτοντας συνεχώς καινούρια πράγματα που με βοήθησαν να νιώθω σεβασμό στη φύση, στη ζωή, στον άνθρωπο, και ακριβώς αυτά τα συναισθήματα προσπάθησα να περάσω στους πίνακες μου.

Η φύση και ο ουρανός αποτελούν δύο σημαντικά και κυρίαρχα μοτίβα στην τέχνη σας. Γιατί;

Έζησα τα παιδικά μου χρόνια σε ένα παραδεισένιο χωριό.Έζησα το θαύμα της φυσικής αναγέννησης. Η φύση διαθέτει όλα τα στοιχεία και τούς μηχανισμούς που διαμορφώνουν τις διάφορες παραλλαγές της ζωής, με κορυφαία στιγμή την ανθρώπινη παρουσία. Όμως με προβληματίζει η σύγχρονη ασέβεια του ανθρώπου προς τις ανθρώπινες αξίες, που εκλαμβάνει τη σημερινή εξέλιξη σαν έναν καινούριο πολιτισμό, που αντί να εξυψώσει τον άνθρωπο προσπαθεί να τον υποτάξει σε αφύσικους ρυθμούς, δημιουργώντας έτσι ένα σκοτεινό και αβέβαιο μέλλον.Από την άλλη μεριά, ο έναστρος ουρανός με τις ξάστερες βραδιές, ένας κόσμος που υπήρχε πριν από εμάς και θα υπάρχει για πάντα, ανεξάρτητα από την ανθρώπινη παρουσία και την ανθρώπινη θέληση, και τον άνθρωπο να προσπαθεί να κατανοήσει το νόημα της ύπαρξης του μέσα σε έναν κόσμο ασύλληπτων χρονικών διαστάσεων. Δεν μπορώ παρά να θαυμάσω την ομορφιά, την αρμονία, καθώς και την πνευματική διάσταση τού κόσμου που είναι έργο του Θεού, ενώ η εξέλιξη  και η παρακμή είναι  έργο τού ανθρώπου.

Τι ρόλο παίζει η τεχνική στην ζωγραφική σας;

Βαθύτερη ουσία για μένα στην ζωγραφική όπως και σε κάθε μορφή τέχνης, δεν είναι η τεχνική, δηλαδή η δεξιοτεχνία. Είναι οι μεγάλες ιδέες, οι μεγάλες συνθέσεις και τα συναισθήματα. Όπως μία όμορφη γυναίκα, το αποκορύφωμα της φυσικής  δεξιοτεχνίας στην αρχή σε καθηλώνει με την ομορφιά της και ύστερα μπορεί να σε κουράσει αν δεν έχει ψυχική και πνευματική ενέργεια που θα συγκλονίζει με την προσωπικότητά της για όλη σου την ζωή.Έτσι και με την ζωγραφική γίνεται σημαντική όταν εκφράζει την ενέργεια της ανθρώπινης πορείας. Στην Γκουέρνικα του Picasso δεν μιλάει κανείς για τη δεξιοτεχνία. Μιλάει για το σκοτεινό ανθρώπινο κόσμο όπου φωλιάζει η ηδονή τής καταστροφής και τού εγκλήματος πάνω σε άλλους ανθρώπους. Η φρίκη της ξαφνικής μεταλλαγής του ανθρώπου σε κτήνος. Παρατηρείς μέσα στον πίνακα ένα άλογο, ένα βόδι, να βγάζουν κραυγές αγωνίας και πόνου που ενώ δεν ακούγονται, ένας άγριος θόρυβος σού τρυπάει τα αυτιά, και αισθάνεσαι τα άγρια ένστικτα να επιβάλλονται στην ψυχή σου. Βλέποντας αυτά που κάνουν οι άνθρωποι απέναντι σε άλλους ανθρώπους , τα ζώα  συγκλονιζονται από τη φρίκη της ανθρώπινης αγριότητας και βγάζουν μια κραυγή πόνου και αγωνίας και αποδεικνύονται πιο ευαίσθητα από τον άνθρωπο και ο άνθρωπος πιο άγριος από τα ζώα. Πραγματικά η Γκουέρνικα είναι μια μεγάλη στιγμή του ανθρώπινου πολιτισμού.

Πώς βλέπετε τον σύγχρονο πολιτισμό;

Βλέπω τα τεράστια επιστημονικά επιτεύγματα του ανθρώπου αλλά συγχρόνως και την πτώση των ανθρώπινων  αξιών. Σήμερα η επιστήμη έδωσε τεράστιες ευκολίες και ανέσεις στον  άνθρωπο και τον βοήθησε να  απαλλαγεί από επώδυνες και επικίνδυνες αρρώστιες, αλλά δεν μπόρεσε να τον σώσει από τον εαυτό του και τον παράλογο εγωισμό του. Του αποκάλυψε πανέμορφους και απέραντους κόσμους καθώς και το χάος του σύμπαντος. Αλλά δε μπόρεσε να γεφυρώσει το χάος μεταξύ των ανθρώπων, μεταξύ των λαών.Η εποχή μας υποφέρει από έλλειψη αξιών και αυτή είναι η σύγχρονη πραγματικότητα.Πολλούς ανθρώπους τούς εκφράζει αυτή η θέση, γιατί το να είσαι σύγχρονος είναι το πιο εύκολο πράγμα, όταν ο ένας αντιγράφει τον άλλον. Σήμερα λίγοι άνθρωποι μπορούν να χρωματίσουν από μόνοι τους τη ζωή τους και να την κάνουν σημαντική.Οι περισσότεροι αντιγράφονται μεταξύ τους και ανανεώνονται από μια καινούρια αντιγραφή. Σήμερα – όσο ποτέ άλλοτε- χρειαζόμαστε φωτισμένους ανθρώπους για να διαμορφώσουν έναν καινούριο πολιτισμό που θα βασίζεται στο σεβασμό, στην αγάπη και στην αξιοπρέπεια. 

Ποιό είναι το αγαπημένο σας χρώμα;

Το κόκκινο και το μπλέ.  Το κόκκινο εκφράζει τα ανθρώπινα πάθη, μεγάλους έρωτες και αγώνες για έναν πιο δίκαιο κόσμο, και το μπλέ την απεραντοσύνη τού ουρανού, καθώς και τις ανάλαφρες εκφράσεις της ψυχής, του πνεύματος και των ονείρων.

Κοιτάζοντας προς τα πίσω ποιά στιγμή της καριέρας σας θα ξεχωρίζατε και ποιά στιγμή( αν υπάρχει) θα θέλατε να ξεχάσετε;

Τίποτα δεν θέλω  να ξεχάσω. Οι καλές και οι κακές στιγμές κάνανε τον άνθρωπο υπεύθυνο και σοφό. Πόσοι σπουδαίοι άνθρωποι πέρασαν δύσκολες στιγμές που αν δεν τις περνούσαν ίσως η ζωή τους να ήταν διαφορετική. Άλλωστε στις δύσκολες στιγμές ωριμάζει ο άνθρωπος. Ποσό “δύσκολη” είναι η ζωή, όταν είναι εύκολη!

Τι κάνει έναν ζωγράφο αναγνωρισμένο και επιτυχημένο;

Αν θέλεις να γίνεις γνωστός, οι δημόσιες σχέσεις. Αν θέλεις να συμβάλλεις στην πρόοδο, θα πρέπει να  βοηθήσεις τον άνθρωπο να καταλάβει ότι χωρίς διαχρονικές αξίες, χωρίς αυτά που ισχύουν για πάντα, η εξέλιξη της ανθρωπότητας θα είναι σκοτεινή και αβέβαιη.Η τέχνη πρέπει να βοηθήσει τον άνθρωπο να καταλάβει ότι η φύση και η ζωή έχουν μια ιερότητα, και αυτή η ιερότητα θα πρέπει πρώτα  να γίνει μέρος της σύγχρονης σκέψης για να μπορέσει μετά ο άνθρωπος να πάρει μία πιο υπεύθυνη και πιο αξιοπρεπή στάση απέναντι στην ζωή. Και αυτή η αναγνώριση των έργων του θα είναι μια τεράστια προσφορά στο σύγχρονο πολιτισμό, που πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσει τους μύθους της εποχής μας. Ο άνθρωπος σήμερα είναι θύμα της εποχής του, γιατί ο ίδιος επέτρεψε στην εποχή μας να διαμορφώσει τις αξίες που έχουν ανάγκη οι άνθρωποι για να ισορροπήσουν μεταξύ τους, όπου οι περισσότερες είναι τυποποιημένες και ετοιμοπαράδοτες, ενώ θα έπρεπε να αφήσουμε τις ίδιες τις αξίες να διαμορφώσουν την εποχή μας.Το μέλλον μας  δε θα εξαρτηθεί από το πόσο σύγχρονοι και μοντέρνοι είμαστε, αλλά από το πόσο σοβαροί και υπεύθυνοι.Και με αυτή τη θέση  ο καλλιτέχνης με το έργο του θα μείνει σημαντικός  στην συνείδηση υπεύθυνων ανθρώπων.

Άγγελος συνέντευξη

 

Άγγελος συνέντευξη

 

Άγγελος συνέντευξη

 

Άγγελος συνέντευξη

 

Άγγελος συνέντευξη

 


 


ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
63,157ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,590ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,546ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ