15.7 C
Athens
Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022

John Bizas: Ο κόσμος μέσα από τα μοναδικά γλυπτά του

Ο Ιωάννης Μπίζας (John Bizas) είναι ένας ξεχωριστός γλύπτης όπου έχει καταφέρει να αιχμαλωτίσει στο εικαστικό του σύμπαν μορφές και σύμβολα παγκόσμια…

Με το μάρμαρο ως το βασικό του υλικό δημιουργεί μοναδικά γλυπτά γεμάτα φως, σκοτάδι, ένταση, συμβολισμούς…

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης

Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του στην παγκόσμια αγορά. Η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στην Ελλάδα, την Ρωσία, την Αμερική αλλά και την Ιταλία.

Κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ζωή του, για την τέχνη του, για το αγαπημένο του υλικό, το μάρμαρο αλλά και για την πατρίδα του την Χίο.

Ο Ιωάννης Μπίζας, ο Έλληνας γλύπτης μιλά για τα έργα του

γλυπτό

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης στη φωτογραφία εργο του

Το μάρμαρο αποτελεί το βασικό υλικό της τέχνης σας. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που αγαπάτε και χρησιμοποιείτε αυτό το υλικό;
Από μικρός ήμουν περιτριγυρισμένος από αυτό το υλικό λόγω του επαγγέλματος του πατέρα μου, είναι συνταξιούχος μαρμαράς. Επίσης το πέρασμα μου από την Τήνο αλλά και οι σπουδές μου στην Καράρα της Ιταλίας, και τα δύο είναι μέρη όπου το μάρμαρο αφθονεί και η επεξεργασία του είναι μέρος της ζωής του τόπου, συντέλεσαν στο να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο η αγάπη μου γι’αυτό το υλικό.

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης - ένα γλυπτό του

Ένα από τα στοιχεία που με γοητεύει εμένα προσωπικά στην τέχνη σας είναι ότι τα έργα σας αποτελούν παγκόσμια σύμβολα…Περιστέρια, μουσικά όργανα κτλ.Πείτε μας λίγο ποιά είναι η φιλοσοφία σας και γιατί έχετε ως βασικά μοτίβα συγκεκριμένα σύμβολα;
Αυτό που επιδιώκω με το έργο μου είναι η αφύπνιση της συνείδησης του θεατή προσπαθώντας να δουλέψω πάνω σε θέματα τα οποία στις μέρες μας δυστυχώς βρίσκονται σε “κίνδυνο”. Τί πιο εμφανές λοιπόν απο το συμβολισμό της Ειρήνης με ένα περιστέρι, ή της Κουλτούρας με ένα κλασικό όργανο; Πάντως ανάμεσα στα έργα μου αυτό που τυγχάνει της μεγαλύτερης αποδοχής από το κοινό παγκοσμίως είναι η δουλειά μου πάνω στο θέμα Ανθρωπότητα (Humanity) την οποία παρουσιάζω σαν έναν καρχαρία που καταβροχθίζει τα πάντα στο πέρασμα του.

γλυπτό του Ιωάννης Βιζάς γλύπτης

Ο γλύπτης Ιωάννης Μπίζας μίλησε για την Χίο

Έχετε γεννηθεί σε ένα πανέμορφο και αγαπημένο νησί, την Χίο. Τι ρόλο έχει παίξει το νησί που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;
Όντως είναι ένα πανέμορφο νησί στο οποίο ακόμα περνάω αρκετό μέρος του χρόνου. Δυστυχώς όμως μεγαλώνοντας στην επαρχία δεν έχεις πρόσβαση σε πολλά καλλιτεχνικά δρώμενα, εκθέσεις, μουσεία κλπ τα οποία είναι τροφή για το πνεύμα ενός καλλιτέχνη και ειδικότερα στο παρελθόν που το ίντερνετ δεν είχε μπει ακόμα τόσο στις ζωές μας.  Στη δική μου περίπτωση ο ρόλος που έπαιξε η ζωή μου στο νησί ήταν να αυξήσει τη δίψα μου για την τέχνη.

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης έργο του ιδιου

Διατηρείτε στούντιο σε αρκετά μέρη του κόσμου. Βρίσκετε διάφορες στον τρόπο που ανταποκρίνεται το κοινό απέναντι στα έργα σας σε σχέση με την γεωγραφική θέση;
Δεν θα το έλεγα. Πιστεύω ότι ο κόσμος που ενδιαφέρεται για την τέχνη ανταποκρίνεται στο έργο μου με τον ίδιο τρόπο ανεξαρτήτως που ζει.

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης γλυπτό του ιδίου

Αγαπημένοι σας καλλιτέχνες;
Μου αρέσουν έργα αρκετών καλλιτεχνών αλλά δεν έχω κάποιους ιδιαίτερα αγαπημένους. Μου αρέσει πολύ να βλέπω έργα σύγχρονων καλλιτεχνών οι οποίοι επιλέγουν κλασσικά υλικά (μάρμαρο, μπρούτζος κλπ) για την υλοποίηση των έργων τους. Σίγουρα μεταξύ αυτών είναι οι Marc Quinn, Jan Fabre, Damien Hirst με τους οποίους είχα την τύχη να δουλέψω μαζί στο παρελθόν αλλά οπωσδήποτε θαυμάζω και το έργο ζωγράφων όπως οι Soulages, Klimt, Bacon κ.α.

 Ιωάννης Βιζάς γλύπτης ένα γλυπτό του For the Peace

Ο John Bizas ο ξεχωριστός γλύπτης είπε για την τέχνη σήμερα

Βιώνουμε μια πρωτόγνωρη περίοδο όπου παγκόσμια έχουν αλλάξει τα δεδομένα σε κάθε πτυχή της ζωής μας…Ποιά είναι η γνώμη σας για την πορεία της τέχνης με τα νέα αυτά δεδομένα;
Είναι αναμφισβήτητα μια “διαφορετική” περίοδος απ ότι έχουμε συνηθίσει. Προσπαθώ να βλέπω πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων οπότε αυτό που βλέπω σε αυτή την περίοδο είναι μια ευκαιρία για τους καλλιτέχνες ώστε να δημιουργήσουν περισσότερο μιας και ο εγκλεισμός που βιώνουμε μας δίνει το χρόνο για περισυλλογή και δημιουργία.

Γλυπτό του Ι. Βιζά

Ετοιμάζετε κάτι για την επόμενο χρονικό διάστημα;
Ένας καλλιτέχνης πάντα κάτι ετοιμάζει αλλιώς είναι πνευματικά νεκρός.

έργο του Ι. Βιζά

γλυπτό

*Φωτογραφία εξωφύλλου: Vladimir Cojarschi.

Δείτε επίσης: 

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
57,000ΥποστηρικτέςΚάντε Like
11,300ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ