32.9 C
Athens
Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Γιώργος Μανιώτης – Συνέντευξη στο Youfly.com

Σε αυτήν τη σκοτεινή περίοδο που ζούμε, ζήτησα απο το θεατρικό συγγραφέα και πεζογράφο Γιώργο Μανιώτη να μου περιγράψει το παρόν και το μέλλον της θεατρικής πραγματικότητας. Ο Γιώργος Μανιώτης μίλησε αποκλειστικά στο Youfly.com.

Γιώργος Μανιώτης - Συνέντευξη στο Youfly.com

Το θέατρο ήταν ο μεγάλος ασθενής τον τελευταίο καιρό. Απλώς η επιδημία του Κορονοϊού του έδωσε τη χαριστική βολή, διότι η φύση της θεατρικής λειτουργίας έρχεται σε αντίθεση με τις καταστάσεις και τον φόβο που επιβάλλει η εξάπλωση μίας  επιδημίας.

Η πορεία του θεάτρου πριν από την εμφάνιση του ιού παρουσίαζε εκφυλιστικά φαινόμενα. Υπήρξε πρόβλημα ρεπερτορίου. Φάρσες που ήκμασαν στην πρώτη μεταπολεμική περίοδο, ανέβαιναν επαναλαμβανόμενα και με επιμονή χωρίς τη χάρη και την λεπτότητα των παλιών ηθοποιών, με σκοπό να εμποδίσουν τους θεατές από την δυνατότητα μιας ανάγνωσης της πραγματικότητας που ζούσαν και να τους πείσουν ότι όλα εξακολουθούν να πηγαίνουν καλά. 

Παράλληλα με τις φάρσες συνεχίζονταν με επιμονή οι παρουσιάσεις παλιών μελό, παιγμένες με την αγριότητα αισθητικής αναψυκτηρίου. Αυτό συνέβαινε διότι εξέλειπαν ηθοποιοί της ποιότητας ενός Χόρν η μιας Λαμπέτη, οι οποίοι μπορούσαν ένα απλό, αφελές έργο, να το εξυψώσουν σε σφαίρες υψηλής δραματουργίας. Αυτό κατά την γνώμη μου ήταν μία έμμεση λογοκρισία. Άλλη μια έμμεση λογοκρισία κατ’εμέ, είναι η αποδόμηση των μεγάλων κλασικών έργων που μας παρέδωσε η πανανθρώπινη μνήμη σαν μέγιστα κοινωνικά συμβόλαια. Και αυτό κατ’ εμέ είναι μια άμεση λογοκρισία που επιβάλει τη σύγχυση και τη φθορά τής προσληπτικής ικανότητας τού κοινού. Eκτός αυτού, υπερφίαλοι σκηνοθέτες ανεβάζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τα κλασικά έργα καταστρέφουν την υποκριτική, δε σέβονται την προσωπικότητα των ηθοποιών και τους μετατρέπουν από ζωντανές υπάρξεις σε ομιλούντα έπιπλα επι σκηνής, παραβιάζοντας την ρυθμολογία των έργων και αρνούμενοι – μάλλον για λόγους ψυχικής υγείας- να επωμιστούν το βάρος των νοημάτων τους.

Κλείνοντας, θα ήθελα να υπενθυμίσω τη δολοφονία του νεοελληνικού θεατρικού έργου που σχεδίασαν και εξετέλεσαν αλαζόνες σκηνοθέτες-κοινώς στουρνάρια- με την δικαιολογία ότι δυσφημεί την χώρα μας.

Παρόλο που στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια συνέβησαν φοβερά και τρομερά πράγματα με το ξαφνικό θάνατο του Νεοελληνικού θεάτρου, δεν επετράπησαν να καταγραφούν και να αποτελέσουν μελλοντικές μαρτυρίες για το όσα πέρασε και περνάει αυτός ο τόπος.Έτσι με αυτά και άλλα πολλά, δημιουργείται μία υποσυνείδητη άπωση στο κοινό πού μετά δυσκολίας γεμίζει τις θεατρικές αίθουσες.

Έχω την εντύπωση ότι αυτοί οι φραγμοί και η αόρατη εποπτεία πού επιβάλει η θεατρική κατάσταση στούς θεατές, θα τούς απελπίσει και θα τούς κάνει τελικά να μας γυρίσουν την πλάτη. Τώρα, ως προς την σημερινή κατάσταση, πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθούν έργα με δύο, τρείς η τέσσερις ηθοποιούς πού να εμπεριέχουν την ύλη ενός πραγματικού σκανδάλου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ισχυρή  αφύπνιση. 

Τέτοιου είδους έργα θα μπορούν να υποστηριχθούν και από ολιγάριθμο κοινό λόγο των κανόνων της επιδημίας.

Το διαδίκτυο επίσης είναι τελικά ωφέλιμο διότι μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε έργα και καταστάσεις που έτσι και αλλιώς λόγο ενστίκτου αυτοσυντηρήσεως, δεν τολμήσαμε να τα παρακολουθήσουμε στις θεατρικές αίθουσες που παιζόντουσαν.

Το θέατρο κατ’ εμέ δεν πρέπει να συντηρεί το αρχικό δόγμα μιας εποχής επειδή αυτό βολεύει κάποιες πολιτικές. Οι εποχές εξελίσσονται. Η δράση πυκνώνει και τα ψέμματα και η ψευδοαισιοδοξία της αρχής γίνονται ορατά, επειδή τα βάσανα συσσωρεύονται στους ώμους των ανθρώπων.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ YOUFLY.COM ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ.

Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ