19.1 C
Athens
Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου, 2023

Αρχαία Ελεύθερνα: Ένα εκδοτικό θαύμα προσβάσιμο σε όλους

Αρχαία Ελεύθερνα. Μια σημαντική και ξεχωριστή προσφορά για όλους τους αναγνώστες σε μια πολυτελή νέα έκδοση. Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και η Lamda Development παρουσιάζουν τον 19ο τόμο της σειράς “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”, αφιερωμένο στο ανασκαφικό έργο και τον αρχαιολογικό χώρο της ΕΛΕΥΘΕΡΝΑΣ, συνεχίζοντας την περιήγηση στα μουσεία της Ελλάδας και συνεισφέροντας ενεργά για ακόμα μια χρονιά στην ανάδειξη της Ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο τόμος τον οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης δεν έχει εμπορικό χαρακτήρα και διανέμεται δωρεάν σε αρχαιολογικά τμήματα πανεπιστημίων, βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, οργανισμούς και άλλους φορείς Πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το σημαντικό λεύκωμα παρουσιάστηκε διαδικτυακά μέσω live streaming την Τρίτη, 8 Δεκεμβρίου σε μια λιτή και ουσιαστική εκδήλωση.
Φωτογραφία στη νέα έκδοση

Αρχαία Ελεύθερνα: Τι δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη νέα έκδοση

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη μιλώντας για την Αρχαία Ελεύθερνα και αυτή τη νέα θαυμάσια έκδοση ανέφερε μεταξύ άλλων: “Σήμερα η Ελεύθερνα είναι ένας πολύ σημαντικός αρχαιολογικός χώρος μέσα σε ένα μοναδικής ομορφιάς φυσικό περιβάλλον συνθέτοντας έτσι ένα εξαιρετικό σε σημασία και αισθητική πολιτιστικό τοπίο. Μέσα στο πλαίσιο της πολυετούς συνεργασίας του πανεπιστημίου της Κρήτης με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και τις υπηρεσίες του, δημιουργήθηκαν εκείνες οι προϋποθέσεις που όχι μόνο ανέδειξαν την αρχαιολογική έρευνα αλλά προχώρησε σε ένα πρότυπο και πρωτότυπο τρόπο ανάδειξης και διαχείρισης του χώρου και των ευρημάτων του με την δημιουργία του πρώτου μουσείου αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη.
Ένα αποθησαύρισμα της γνώσης για ειδικούς επιστήμονες και ερευνητές και ταυτόχρονα ένα πολύτιμο οδηγό και συνοδοιπόρο για κάθε φιλομαθή και συνειδητοποιημένο επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της Ελεύθερνας αποτελεί η παρούσα πολυτελής και εξαιρετικά επιμελημένη έκδοση.
Συνεχίζοντας την μακρά και πολλαπλά πολύτιμη συνεισφορά τους στην πολιτιστική μας κληρονομιά, το κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση με την υποστήριξη της εταιρίας Lamda Development εμπλουτίζουν με τον 19ο τόμο την εμβληματική σειρά βιβλιοθήκης “Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ”, την οποία εμπνεύστηκε ο πολυτάλαντος Ευάγγελος Χρόνης, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Ιδρύματος και αντιπρόεδρος της Lamda Development.

Αρχαία Ελεύθερνα: Η νέα έκδοση – Ο κύκλος των Μουσείων

Ο κύκλος των μουσείων αναδεικνύει και προβάλει με την ίδια πάντα κορυφαία επιστημονική πληρότητα και αισθητική αρτιότητα τα σημαντικότερα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Για την συμβολή τους αυτή εκφράζω για μια ακόμα φορά τις θερμές μου ευχαριστίες.
Ευγνωμοσύνη οφείλεται στον συγγραφέα του τόμου και εκ των ανασκαφέων της Ελεύθερνας, καθηγητή κύριο Νικόλαο Σταμπολίδη, έναν εξαιρετικά σημαντικό και χαρισματικό άνθρωπο της σύγχρονης αρχαιολογίας και του πολιτισμού στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, με βαθιά επιστημονική κατάρτιση, αστείρευτη ενέργεια αλλά και σπάνια ευαισθησία και εκφραστικό λυρισμό…”.
Ο κ. Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπρόεδρος της Lamda Development μιλώντας στην διαδικτυακή παρουσίαση του λευκώματος ανέφερε μεταξύ άλλων “Ο τόμος για την Ελεύθερνα που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός. Η αρχαία Ελεύθερνα αυτή η σημαντική πόλη της Κρήτης, ένας χώρος συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους βυζαντινούς χρόνους, με επίκεντρο την Ομηρική εποχή, παρέμενε στην σιωπή αιώνων έως ότου την ανακάλυψε το επίπονο και μακρόχρονο ανασκαφικό έργο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ανασκαφικό έργο που αποτυπώνεται εδώ.

Η δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου και ενός μουσείου, κιβωτού του πολιτισμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι έργα μοναδικά καθώς πρόκειται και για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Αποτελούν ένα συνεχές πολιτιστικό εργοτάξιο, πυρήνα έρευνας και μελέτης για τις επόμενες γενιές, για τον σημερινό δε επισκέπτη και αναγνώστη ερέθισμα να σκεφθεί και να προσεγγίσει διαχρονικώς καλλιτεχνικά ανθρώπινα θέματα. Δεν σας κρύβω πως η πρώτη επίσκεψη στην Ελεύθερνα ήταν μια έκπληξη. Ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα πρωτόγονο τοπίο αλλά και παράλληλα μυθικό και φανταστικό, χωρίς, όμως να απουσιάζει και η παρουσία τους ανθρώπου.
Όπως περιδιαβαίνεις την τεράστια έκταση φορτωμένη με επιβλητικά δέντρα και βλάστηση που μόνον στην Κρήτη μπορείς να συναντήσεις, βρίσκεσαι ανάμεσα σε ρεματιές και πλαγιές που μοσχοβολούν και έρχεσαι αντιμέτωπος με ανασκαφικά έργα άλλα με στέγαστρα και άλλα χωρίς.
Στο νού έρχεται όχι μόνον ο Όμηρος αλλά και οι παλαιοχριστιανικοί ναοί γεμάτοι μεγαλοπρέπεια και σεμνότητα παράλληλα, που ανακαλύφτηκαν και ανακαλύπτονται και αυτή την στιγμή που μιλάμε. Δεν σας κρύβω, υπήρξαμε ιδιαίτερα τυχεροί μιας και ο ξεναγός δεν ήταν άλλος από τον χαρισματικό και αναγεννησιακό αρχαιολόγο Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος κατάφερε σταδιακά να επηρεάσει με το έργο του τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής και να τους κάνει όχι μόνον συμμάχους αλλά και θιασώτες του έργου αυτού.
Ακούστε  μια μαντινάδα που αφιέρωσε ο κάτοικος της Αρχαίας Ελεύθερνας Σήφης Παπαδάκης στον Νίκο Σταμπολίδη:
《Ευχή’ χεν Ο Απόλλωνας
στη στράτα σου γραμμένη
να κάμεις την Ελεύθερνα
γυναίκα και ερωμένη》.
Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το σύγχρονο Μουσείο με την υπέροχη διάταξη μέσα στο απόλυτο πράσινο με κήπους φυτεμένους με θάμνους και αρωματικά φυτά. Ακόμη και τα καρύδια σπασμένα πάνω σε παλιές πέτρες στις πεζούλες τον μονοπατιών έχουν μια πανάκριβη νοστιμιά. Μεγαλοπρέπεια μέσα στην απλότητα. Κακώς που ο Βατώ δεν αποβιβάστηκε και στην Κρήτη”.

Αρχαία Ελεύθερνα: Τι δήλωσε ο συγγραφέας για τη νέα έκδοση

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο κ. Νικόλαος Σταμπολίδης, συγγραφέας του λευκώματος ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων…
“Η Ελεύθερνα δεν είναι για μένα ένας τόπος, δεν είναι μια ανασκαφή…Ανασκαφές υπάρχουν ανά την Ελλάδα δεκάδες για να μην πω εκατοντάδες. Το ζήτημα είναι τι κάνεις μετά από το ανασκαφικό σου έργο…Μετά από την ενδεχόμενη δημοσίευση όπως τουλάχιστον το ορίζει ο αρχαιολογικός νόμος. Θέλω να πω δηλαδή ότι όσο εύκολο είναι να πεις φροντίζω ή αγαπώ, τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη. Γιατί στην πράξη χρειάζεται επιμονή και υπομονή  και αντοχή και μυαλό και καρδιά και σώμα και κάθε φορά καθένα από αυτά να διαφεντεύει το άλλο. Για να μπορείς στο τέλος να πείς πως έχεις την απόδειξη της φροντίδας και της αγάπης σου σε αυτό που ανέσκαψες. Ουσιαστικά, είναι μια διαδικασία να ανασκάπτεις τον εαυτό σου και το κοινωνικό σύνολο όταν έχεις όλες αυτές τις δυσκολίες να αντιμετωπίσεις όχι μόνο μέσα στο χώρο και στον χρόνο…Αυτά τα καλοκαίρια της ζέστης με τον ιδρώτα και τον ήλιο, την σκόνη, τους εργάτες και τους φοιτητές από όλα τα μέρη, τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, μετά να καταγράψεις το υλικό, να το τεκμηριώσεις, να το συντηρήσεις, να το προστατέψεις και στο τέλος να το αναδείξεις.

Θέλω να πω ότι η Ελεύθερνα είναι ένας τόπος μυθικός.

Είναι ένας τόπος που παίρνει υπόσταση μέσα απο τα ίδια μας τα χέρια, τα χέρια των συνεργατών μου, τα δικά μου, των φοιτητών και των μαθητών μου και εντέλει κάνεις το όνειρο πραγματικότητα.  Πραγματικότητα που δεν είναι δική σου. Δεν σου ανήκει. Δεν την έχεις για να την ορίσεις εσύ αλλά για να την χαρίσεις σε άλλους.
Θυμάμαι αυτό που έλεγε η μητέρα μου…
“Άκου αγόρι μου…Πρέπει να ξέρεις ότι χάρισμα σου δωθεί από τον θεό, από την φύση και από τους γονείς σου δεν είναι δικό σου. Σου δίνεται για να το χαρίσεις στους άλλους. Το χάρισμα είναι για να χαρίζεται…”
Επομένως θέλω να πω ότι όταν το δίνεις στους άλλους αυτό είναι απόδειξη της αγάπης και της φροντίδας σου. Η δημιουργία δηλαδή του αρχαιολογικού χώρου της Ελεύθερνας ειναι ενα δημόσιο αγαθό.
Και το μουσείο φυσικά όπως ανέφερε ο Βαγγέλης ο Χρόνης είναι η κιβωτός αυτού του πολιτισμού, αυτής της πόλης. Επομένως μέσα σε αυτό το βιβλίο, μέσα σε αυτές τις σελίδες που έχουν υπόσταση γιατί τις πιάνεις, τις αγγίζεις, τις μυρίζεις αν θέλεις, περιέχεται όλη αυτή η πράξη στην σειρά του κύκλου των μουσείων που ξεκίνησε το 1997 το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση και που συνεχίζει σήμερα η Lamda Development. Ένα βιβλίο για τον κόσμο…Ένα βιβλίο που θα μείνει εσαεί”.
Η νέα έκδοση “Αρχαία Ελεύθερνα” είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα, μέσα από την ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση www.latsis-foundation.org και την ιστοσελίδα της Lamda Development www.lamdadev.com
Φωτογραφεία από αγγείο
Η νέα έκδοση – Αρχαία Ελεύθερνα 
Φωτογραφίες: ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ
Σελιδοποίηση: ΕΛΙΖΑ ΚΟΚΚΙΝΗ
Επεξεργασία εικόνων: ΝΙΚΟΣ ΛΑΓΟΣ(INDIGO GRAPHICS)
Εκτύπωση: ΦΩΤΟΛΙΟ
Βιβλιοδεσία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
Τυπογραφική διόρθωση: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ
Εκδοτική φροντίδα: ΕΙΡΗΝΗ ΛΟΥΒΡΟΥ

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΟΛΚΟΣ

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ιδρύθηκε το 2005 με σκοπό τη συνέχιση της φιλανθρωπικής κληρονομιάς και της αφοσίωσης του επιχειρηματία Γιάννη Λάτση στην κοινωνική ανάπτυξη, με ιδιαίτερη έμφαση στην πατρίδα του, την Ελλάδα. Από την ίδρυση του, το Ίδρυμα έχει ως στόχο την καλύτερη και αμεσότερη ανταπόκριση του στις τρέχουσες κοινωνικές ανάγκες, μέσω της υλοποίησης δράσεων που συμβάλουν στη διαμόρφωση  μιας πιο σύγχρονης, δίκαιης και ανοιχτής κοινωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, το Ίδρυμα σχεδιάζει και διαχειρίζεται δικά του προγράμματα και χρηματοδοτεί πρωτοβουλίες μη κερδοσκοπικών οργανισμών που εμπίπτουν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως εκπαίδευση, τέχνες και πολιτισμός, επιστήμη, δημόσια υγεία και κοινωνική πρόνοια και ανάπτυξη. Το Ίδρυμα συνεργάζεται στενά με φορείς της κοινωνίας των πολιτών σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης του, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντίκτυπου της δράσης του.
Eleutherna

Η Lamda Development

Η Lamda Development, εισηγμένη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, είναι εταιρία συμμετοχών και δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων. Η εταιρεία διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα και έχει διαφοροποιηθεί με επιτυχία σε αναπτύξεις γραφείων και οικιστικές αναπτύξεις. Στις αναπτύξεις της Lamda Development περιλαμβάνονται τρία εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα( The Mall Athens και Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη) με διαθέσιμο προς χρήση χώρο 157.000 τ.μ., συγκροτήματα γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα, και η Μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο. Το Νοέμβριο του 2014, η Lamda Development υπέγραψε με το ΤΑΙΠΕΔ τη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών της 《Ελληνικό Α.Ε》. Σκοπός του έργου είναι η ολοκληρωμένη μητροπολιτική ανάπλαση της έκτασης του πρώην  αεροδρομίου του 《Ελληνικού》, η οποία θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα.

Αρχαία Ελεύθερνα: Η ομιλία του Βαγγέλη Χρόνη για τη νέα έκδοση

Διαδικτυακή παρουσίαση του τόμου «ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ»
8 Δεκεμβρίου 2020
Ομιλία Βαγγέλη Χρόνη, Μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση,
Αντιπροέδρου της Lamda Development.

Κύριες και κύριοι αγαπητές φίλες και φίλοι,

Ζώντας και στην πατρίδα μας αυτή την νέα πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ανθρωπότητα με την επιδημία του Covid-19, η προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στον νέο προσωρινό τρόπο ζωής και συμπεριφοράς είναι απαραίτητη έως ότου επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Η ζωή όμως συνεχίζεται και ο πολιτισμός σε αυτές τις τραγικές στιγμές της ιστορίας παίζει ακόμη πιο σημαντικό ρόλο στην δημιουργία ενός κλίματος λογικών και πολιτισμένων αποφάσεων. Δύσκολο αναμφίβολα.

Σήμερα παρουσιάζουμε τον 19ο τόμο της εκδοτικής σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων» που είναι αφιερωμένος στην ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ και αποτελεί μία αφορμή γνωριμίας με την σημαίνουσα πόλη της Κρήτης και τα ευρήματά της έτσι όπως προέκυψαν από την συστηματική ανασκαφική έρευνα των τελευταίων 36 ετών του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ο Κύκλος των Μουσείων είναι από τα μακροβιότερα εκδοτικά προγράμματα του Ιδρύματος Λάτση

Που ξεκίνησαν το 1997 με την έκδοση του Μουσείου Μπενάκη, με την σύμπραξη και άλλων εταιρειών συμφερόντων του Ομίλου Λάτση. Ας σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία των εκδόσεων ανήκει στον αείμνηστο Γιάννη Λάτση οι οποίες ξεκίνησαν το 1994 με τους τίτλους η Ελληνική Θαλασσογραφία, το Ταξίδι στην Ελλάδα του Λουΐ Ντυπρέ, και ο Νικόλαος Γύζης. Φέτος το Ίδρυμα Λάτση, ύστερα από μία ανάπαυλα τεσσάρων ετών συμπράττει με την εταιρεία Lamda Development που ανέλαβε και το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος αυτής της έκδοσης.

Στην μακρά του πορεία το Κοινωφελές ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση έχει παρέμβει με τις χρηματοδοτήσεις του σε ένα ευρύ φάσμα τομέων της δημόσιας ζωής όπως είναι η εκπαίδευση και οι επιστήμες, οι τέχνες και ο πολιτισμός, η δημόσια υγεία και η κοινωνική πρόνοια, η προστασία του περιβάλλοντος και η φιλανθρωπία με την έννοια της ατομικής φροντίδας του έχοντος ανάγκη.

Πέραν όμως από τον χρηματοδοτικό του ρόλο το Ίδρυμα κατάφερε να συμβάλει στην διαμόρφωση νέων δυναμικών στην Κοινωνία των Πολιτών, επιχείρησε και πέτυχε ευρύτερες συναινέσεις και συνέργειες μεταξύ των Μη Κερδοσκοπικών Οργανισμών και συνέβαλε στην αποτελεσματική συνεργασία των κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας μας προς την επίτευξη κοινών, εθνικών στόχων.

Η Lamda Development είναι η ηγέτιδα εταιρεία στον κλάδο των μεγάλων εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Ελλάδα ( The Mall Athens και το Golden Hall στην Αθήνα και το Mediterranean Cosmos στην Θεσσαλονίκη) και έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται την μαρίνα Φλοίσβου στο Φάληρο.

Η Lamda είναι η εταιρεία που θα αναπτύξει το έργο του Ελληνικού.

Το οραματικό έργο της ανάπλασης της περιοχής του Ελληνικού συνολικής έκτασης 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων, θα αποτελέσει παγκόσμιο σημείο αναφοράς και έναν νέο προορισμό για την πόλη της Αθήνας, θέτοντας το πρότυπο για αντίστοιχες αναπλάσεις στο μέλλον. Το Ελληνικό θα εξελιχθεί σε μία νέα πόλη με ανοικτό μέτωπο 3.5 χιλιομέτρων στην θάλασσα όπου κυρίαρχο στοιχείο θα είναι η δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Πάρκου διεθνούς εμβέλειας, συνολικής έκτασης 2.000.000 τετραγωνικών μέτρων. Μία πόλη που θα συνδυάζει την ανεπανάληπτη ομορφιά του μεσογειακού τοπίου, τα μοναδικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής, την ιστορικότητα και το πλούσιο πολιτιστικό φορτίο του χώρου.

Σκοπός του Κύκλου των Μουσείων είναι η καλύτερη προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας με επιστημονική πληρότητα και αισθητική αρτιότητα. Μέσω των αφιερωματικών λευκωμάτων παρουσιάζονται γνωστά και λιγότερο γνωστά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι και αναδεικνύονται εκθέματα που έως τώρα δεν είχε την δυνατότητα να δει ο επισκέπτης.

Οι τόμοι του προγράμματος δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα

Διατίθενται δωρεάν σε επιλεγμένους αποδέκτες μεταξύ των οποίων πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, Ιδρύματα, διεθνείς οργανισμοί και άλλοι φορείς πολιτισμού και έρευνας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υλοποιείται ένα ευρύτερο πρόγραμμα διαθέσεως του βιβλίου σε αποδέκτες που δρουν ως πολλαπλασιαστές της διάθεσης της γνώσης. Στην Ελλάδα αποστέλλεται σε κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, σε όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, σε κέντρα έρευνας της αρχαιότητας, σε δημόσιες βιβλιοθήκες ανά την επικράτεια, σε μουσεία, μορφωτικά ιδρύματα και ξένες αρχαιολογικές σχολές. Σε ότι αφορά στο εξωτερικό, η λίστα αποδεκτών περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως την Οξφόρδη, τη Σορβόννη και το Princeton, σημαντικά μουσεία όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, το Λούβρο και το Ερμιτάζ, παγκόσμιους οργανισμούς όπως την Ουνέσκο και εθνικές βιβλιοθήκες.

Παράλληλα, η νέα έκδοση, όπως και οι υπόλοιποι 18 τόμοι της εκδοτικής σειράς, είναι ελεύθερα προσβάσιμη σε ψηφιακή μορφή στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη του Ιδρύματος.

Έτσι, ο αναγνώστης μπορεί να περιηγηθεί τις πλούσιες σελίδες των βιβλίων των Μουσείων Μπενάκη, Ακροπόλεως, Πειραιώς, Ελευσίνας, Δήλου, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου, Δελφών, Αρχαιολογικού Μουσείου Αθηνών, Ολυμπίας, Μαραθώνα, Θηβών, Πέλλας, Σάμου, Αιγών, Κεραμεικού, Μυκηνών και Θήρας.

Εικόνα από άγαλμα με δύο όψεις

Ο τόμος για την ΕΛΕΥΘΕΡΝΑ που παρουσιάζεται σήμερα αποτελεί ένα ιδιαίτερο γεγονός.

Η αρχαία Ελεύθερνα αυτή η σημαντική πόλη της Κρήτης, ένας χώρος συνεχούς κατοίκησης από την προϊστορία έως τους Βυζαντινούς χρόνους, με επίκεντρο την Ομηρική εποχή, παρέμενε στην σιωπή αιώνων έως ότου την ανακάλυψε το επίπονο και μακρόχρονο ανασκαφικό έργο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο το ανασκαφικό έργο που αποτυπώνεται εδώ. Η δημιουργία ενός μεγάλου αρχαιολογικού πάρκου και ενός μουσείου, κιβωτού του πολιτισμού, εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι έργα μοναδικά καθώς πρόκειται και για το πρώτο μουσείο αρχαιολογικού χώρου στην Κρήτη. Αποτελούν ένα συνεχές πολιτιστικό εργοτάξιο, πυρήνα έρευνας και μελέτης για τις επόμενες γενιές, για τον σημερινό δε επισκέπτη και αναγνώστη ερέθισμα να σκεφθεί και να προσεγγίσει διαχρονικώς καλλιτεχνικά ανθρώπινα θέματα.

Δεν σας κρύβω πως η πρώτη επίσκεψη στην Ελεύθερνα ήταν μία έκπληξη.

Ο επισκέπτης έχει την εντύπωση πως βρίσκεται σε ένα πρωτόγονο τοπίο αλλά και παράλληλα μυθικό και φανταστικό χωρίς, όμως, να απουσιάζει και η παρουσία του ανθρώπου. Όπως περιδιαβαίνεις την τεράστια έκταση φορτωμένη με επιβλητικά δέντρα και βλάστηση που μόνον στην Κρήτη μπορείς να συναντήσεις, βρίσκεσαι ανάμεσα σε ρεματιές και πλαγιές που μοσχοβολούν και έρχεσαι αντιμέτωπος με ανασκαφικά έργα άλλα με στέγαστρα και άλλα χωρίς.

Στον νου έρχεται όχι μόνον ο Όμηρος αλλά και οι παλαιοχριστιανικοί ναοί γεμάτοι μεγαλοπρέπεια και σεμνότητα παράλληλα, που ανακαλύφτηκαν και ανακαλύπτονται και αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Δεν σας κρύβω, υπήρξαμε ιδιαίτερα τυχεροί μιας και ο ξεναγός δεν ήταν άλλος από τον χαρισματικό και αναγεννησιακό αρχαιολόγο Νίκο Σταμπολίδη, ο οποίος κατάφερε σταδιακά να επηρεάσει με το έργο του τους ντόπιους κατοίκους της περιοχής και να τους κάνει όχι μόνον συμμάχους αλλά και θιασώτες του έργου αυτού. Ακούστε μία μαντινάδα που αφιέρωσε ο κάτοικος της Αρχαίας Ελεύθερνας Σήφης Παπαδάκης στον Νίκο Σταμπολίδη:

Ευχή ‘χεν ο Απόλλωνας στη στράτα σου γραμμένη να κάμεις την Ελεύθερνα γυναίκα και ερωμένη.

Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το σύγχρονο Μουσείο με την υπέροχη διάταξη μέσα στο απόλυτο πράσινο με κήπους φυτεμένους με θάμνους και αρωματικά φυτά. Ακόμη και τα καρύδια σπασμένα πάνω σε παλιές πέτρες στις πεζούλες των μονοπατιών έχουν μία πανάκριβη νοστιμιά. Μεγαλοπρέπεια μέσα στην απλότητα. Κακώς που ο Βατώ δεν αποβιβάστηκε και στην Κρήτη.

Εκ μέρους του Ιδρύματος Λάτση και της Lamda Development θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Νίκο Σταμπολίδη για το εξαιρετικό πόνημά του και για το όμορφο ταξίδι που μας χαρίζει μέσα από τις σελίδες αυτού του τόμου. Επιπλέον θα επιθυμούσα να ευχαριστήσω την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λίνα Μενδώνη για την διαχρονικά πολύτιμη υποστήριξη της εκδοτικής πρωτοβουλίας «Ο Κύκλος των Μουσείων» καθώς και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και στην ομάδα συντελεστών του τόμου: στην Ειρήνη Λούβρου των εκδόσεων ΟΛΚΟΣ που ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό της έκδοσης, τον φωτογράφο Σωκράτη Μαυρομμάτη, την Ελίζα Κοκκίνη και τον Νίκο Λαγό της Intigo graphics για την καλλιτεχνική επιμέλεια και την επεξεργασία των εικόνων, την Αλεξάνδρα Ντούμα μεταφράστρια του βιβλίου στα αγγλικά, τον Δημήτρη Καδιανάκη του τυπογραφείου Φωτόλιο, τον βιβλιοδέτη Γιώργο Ηλιόπουλο και τον Παντελή Μπουκάλα που έκανε την τυπογραφική διόρθωση.

Σας ευχαριστώ.

Δείτε επίσης:

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του παρόντος άρθρου, χωρίς αναφορά, με ενεργό σύνδεσμο (link) Youfly.com.

Γιάννης Γούνας
Γιάννης Γούνας
Θέατρο, μουσική, ζωγραφική... Συναντήσεις, φιλίες, εκπλήξεις απρόσμενες... Όλα με αγάπη και μεράκι καμωμένα. Στο youfly.com προσπαθώ να φωτίσω όλες αυτές τις μαγικές πτυχές. Το καινούριο μου ταξίδι με συνοδοιπόρους όλους εσάς θα είναι μαγικό και απρόβλεπτο. Σας ευχαριστώ για την αγάπη που δείξατε από την αρχή στην στήλη μου με τα "Εικαστικά" στο υπέροχο αυτό site. Να είμαστε καλά και να συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε πολλά και αληθινά μέσα από τον μαγικό κόσμο της ζωγραφικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ακολουθηστε μας
61,862ΥποστηρικτέςΚάντε Like
12,418ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
11,543ΑκόλουθοιΑκολουθήστε

ΔΗΜΟΦΙΛΗ